Claudiu Zamfir

reportaj. Bulgarii fac afaceri intr-o fosta baza militara, transformata in parc de startup-uri

Imagine principala
VIDEO reportaj. Bulgarii fac afaceri intr-o fosta baza militara, transformata in parc de startup-uri
Toate noi pe "frontul de est"! Sofia devine probabil cea mai atractiva destinatie pentru antreprenorii care vor sa-si deschida o afacere in estul Europei. Statul bulgar a deschis, anul trecut, un centru de tehnologie si afaceri, Sofia Tech Park, intr-o fosta baza militara de pe vremea comunismului. Aici functioneaza unul dintre acceleratoarele de afaceri din Bulgaria, Eleven, care ofera startup-urilor finantari contra unor procente din afacere, dar si mentorat si acces la o intreaga retea de contacte din intreaga Europa. 



 
Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

Capitala Bulgariei pare sa castige lupta cu Bucurestiul cand vine vorba de a atrage investitori in tehnologie. Sofia este laudata de tot mai multe publicatii de business importante pentru viteza mare de internet, preturile mici, forta de munca bine calificata si, nu in ultimul rand, cota unica de impozitare bulgareasca de numai 10%, fata de 16% cat este in Romania. Un cocktail de "nutrienti" si conditii prielnice care fac din capitala Bulgariei un teren fertil pentru startup-uri.

La marginea orasului, Guvernul bulgar a investit 36,2 milioane de euro din fonduri europene intr-o baza miltara dezafectata si, in nici 4 ani de lucrari, a deschis acolo, anul trecut, Sofia Tech Park - un hub desfasurat pe 40.000 mp, in care cercetarea si tehnologia se intalnesc cu antreprenoriatul. Rezultatul: startup-uri indraznete, care ofera idei si primesc finantari. 


(Clic pentru a extinde) 
Indicatoare in Sofia Tech Park

Aici si-a stabilit "cartierul general" Eleven, unul dintre acceleratoarele de afaceri din Bulgaria. Alaturi de Eleven, in Bulgaria mai activeaza si alte astfel fonduri de investitii: LauncHub - destinat tot startupurilor- si Neveq, care se concentreaza pe investitiile in firme ceva mai mature.

Desi se numeste Eleven, adica "11", acceleratorul bulgaresc de afaceri s-a deschis in anul 2012, cu 12 milioane de euro, capital initial, asigurat de actionarul sau, Fondul European de Investitii.

"Ajutam antreprenoriatul si in mod special startup-urile. Cele mai multe sunt din  tehnologie. Noi suntem cei care investesc primii intr-un startup. In plus, le oferim suport prin reteaua noastra de mentori in afaceri, contacte, workshopuri" - ne spune Belizar Marinov, analist la Eleven, care a stat de vorba cu StartupCafe, la Sofia.  




Belizar Marinov, analist Eleven

La cei 26 de ani ai sai, Belizar este deja de 3 ani analist in echipa manageriala a Eleven. Desi foarte amabil si bucuros de oaspeti, pe Belizar il prinzi destul de greu, daca vrei sa stai de vorba cu el. Mereu in inalniri - "meeting-uri" corporatiste, mereu la job, tanarul acesta pare ca inspira si expira de la un mail la altul care vine sau pleaca din calculatorul sau.

Nu doar companiile pe care le ajuta se bazeaza pe tehnologie. Belizar este nevazator si foloseste zi de zi softuri speciale care transforma textul de pe monitorul PC-ului in sunet. Ghidul sau de acasa la birou este Gillette, un labrador dresat special penru ghidaj, insa tehnolgiile GPS sunt complemenare.

Din 2012 si pana acum, 115 startup-uri "au impuscat" finantari in acceleratorul de afaceri campat acum in fosta baza militara bulgareasca. "Companiile au fondatori din 26 de tari. Ne-am concentrat pe Europa de Sud-Est dar avem fondatori si din Armenia, Portugalia, Letonia"- explica Belizar..
 
"Pana la finalul anului 2015, am investit cei 12 milioane de euro initiali si negociem cu Fondul European de Investitii si cu investitori privati pentru a suplimenta aranjamentul" - mai spune tanarul.
 

(Click pentru a extinde)
"copaci" la care iti incarci telefonul si intri pe WiFi, in curtea Sofia Tech Park

Acceleratorul de afaceri Eleven a fost infiintat ca instrument in programul european JEREMIE.  Resursele europene reunite pentru intreprinderi mici pana la medii - JEREMIE este un instrument financiar infiintat de Comisia Europeana impreuna cu Fondul European de Investitii prin care se acorda garantii bancare pentru a facilita accesul IMM-urilor la imprumuturi de la bancile comerciale.

Instrumentul financiar introdus de Eleven, insa, este unul de tip equity, in care startup-urile primesc finantari in schimbul unor procente din companie.

Firmele aflate la inceput de drum prefera de multe ori acest tip de investitii in locul "clasicelor" fonduri europene nerambursabile, pentru ca procedurile sunt mult mai simple si nu necesita eforturi financiare cu cofinantarea, de exemplu.

Belizar ne explica pasii pe care ii parcurge un startup in procesul de selectie pentru a fi admis in acceleratorul Eleven:

  • "Analizam aplicatii si proiecte de la startup-uri, in mod regulat. Ni le trimit electronic sau ne sunt recomandate de mentori sau de fosti cursanti Eleven. Avem procese de aplicare de doua ori pe an.
  • Cand analizam aplicatiile, facem o lista scurta a echipelor si le intervievam in Sofia sau pe Skype.
  • Apoi, echipele care ne plac le invitam la un eveniment de selectie finala, care se numeste "Zilele de selectie", care are loc, timp de cateva zile, la birourile noastre. Startup-urile candidate se intalnesc cu alumnii nostri, cu membri ai comitetului de investitii Eleven, discuta despre proiect si in ziua a treia, in sfarsit, primesc decizia noastra de investitii si sunt primiti in programul Eleven de accelerare".
Eleven functioneaza ca un fond de venture investment, cu un mandat de 10 ani, perioada in care face investitii in companii pentru ca apoi sa faca exit, cu un profit. 

 
Staff-ul Eleven si antreprenorii fondatori acceptati in acelerator lucreaza in birourile de la Sofia Tech Park


"Dupa toate investitiile care sunt vandute, profitul se intoarce la fond. La finalul celor 10 ani, vedem care sunt veniturile fondului si atunci practic returnam banii investitorului nostru, care este FEI" - explica analistul Eleven.

StartupCafe va prezenta cititorilor sai, in zilele urmatoare, cateva companii in care Eleven a investit, pentru ca antreprenorii romani sa afle mai multe despre mediul de afaceri din Bulgaria.


Citeste si:

VIDEO reportaj. "Facebook bulgaresc": Patru antreprenori ne ajuta sa scriem pe perete, la propriu. Cele 4 puncte-cheie ale afacerii


VIDEO reportaj. Idee de afacere: Ia copiii din fata calculatorului si-i aduce in parc, la joaca

Parallax

Vizualizari
142
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri