Claudiu Zamfir

reportaj. Idee de afacere: Ia copiii din fata calculatorului si-i aduce in parc, la joaca

Imagine principala
VIDEO reportaj. Idee de afacere: Ia copiii din fata calculatorului si-i aduce in parc, la joaca
​Doi antreprenori bulgari cred ca pot sa faca bani dintr-o idee simpla, care raspunde unei nevoi clare in piata: iau copiii din fata calculatoarelor, de la jocurile video si-i aduc in parc, la locul de joaca, pentru a face miscare. Startupul celor doi oameni de afaceri, PlayGround Energy, face leagane, balansoare si alte astfel de jucarii care folosesc miscarea copiilor pentru a produce lumini si sunete atractive pentru cei mici. StartupCafe a mers la Sofia pentru a sta de vorba cu unul dintre antreprenorii bulgari si pentru a intelege cum functioneaza business-ul lor.




Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon



Pe Hristo Alexiev (45 de ani) l-am gasit la birou - de fapt, un banc de lucru pentru tamplari, pe care isi tine si laptopul la care lucreaza. Firma Playground Energy a infiintat-o in 2012, impreuna cu un designer industrial apreciat in Europa.

"Noi motivam copiii sa se joace mai mult la locul de joaca. Facem asta reinventand platformele de joc. Inainte de Nintendo si PlayStation, locul de joaca era platforma de gaming a copiilor. Incercam sa reinventam aceasta platforma de joc si sa o aducem in secolul XXI. Culegem energia cinetica din miscarea copiilor, o transformam in electricitate si o facem vizibila prin lumina sau prin sunete si muzica" - rezuma Hristo ideea de baza a afacerii sale.

Din discutia cu Hristo Alexiev, StartupCafe a extras punctele-cheie care pot face din o afacere de succes:

Produsul raspunde unei nevoi reale

Punctul de pornire a oricarei afaceri este nevoia reala pe care o satisface produsul sau serviciul oferit. Playground a vazut ca parintii sunt tot mai ingrijorati pentru copiii care stau prea mult la computer, tablete, jocuri video si care neglijeaza miscarea fizica.
 
"Ideea este sa le oferim copiilor experiente noi si interesante, care sa-i motieze sa se joace mai mult si sa fie mai activi fizic, la locul de joaca. (...) Noi nu ne luptam cu jocurile video. Intelegem ca si jocul online are un rol educational. Dar e nevoie de un echilibru online-offline. E prea mult online acum" - spune Hristo.

El vrea sa exploateze si un serviciu secundar, un asa-numit "by-product": educatia. "Copiii vor si invata ceva - transformarea miscarii in electricitate".

Produsul este si unul sigur, pentru ca energia rezultata din miscare are numai 6 volti si nu le poate face copiilor rau. "Modulele noastre nu au cabluri si nu se pot desface, pentru ca nu au suruburi, nici eu nu le pot desface" - mai da asigurari antreprenorul bulgar.






Upgrade tehnologic

Afacerea Playgroud s-ar putea lovi, totusi, de un posibil viciu de concept: un loc de joaca bazat in principal pe efectele luminoase produse de miscare nu prea poate fi pus in valoare ziua. E nevoie sa se insereze pentru ca luminile jucariilor sa fie vizibile si sa-i atraga la joaca pe cei mici. Or, copiii, in mod normal, seara se duc la culcare, nu in parc.

Startup-ul bulgaresc apeleaza insa tehnologiile internet of things (IoT): dezvota o aplicatie de mobil, pe bluetooth, prin care energia electrica si lumina produse de copii jucandu-se vor fi masurate pe telefonul parintilor.

"Ideea este sa se transmita informatii pe mobil despre energia produsa de copii. Prin acest app se vor putea face concursuri pentru copii" - spune Hristo.

In felul acesta, pe langa stimulul ludic, Playground Energy introduce o motivatie in plus pentru a-i convinge pe cei mici sa iasa la joaca: intrecerea. In plus, vizualizarea energiei nu va mai depinde atat de mult de intunericul de afara.

In plus, PlayGround Energy se extinde si catre alte categorii de varsta. Scate pe pata si bancute pentru parcuri. Acestea se balanseaza pe niste arcuri si se aprind, aducand o atmosfera vesela in parcuri, pe inserat.

Distributia usoara a produsului: modelul Intel

PlayGround Energy nu vrea neaparat sa vanda locuri de joaca sau echipalemente complete pentru locurile de joaca, ci dispozitive care se monteaza sub forma unor module pe diversele leagane sau balansoare pentru copii.

Un astfel de modul poate fi o șa de "calut", de exemplu. Playground vinde aceste module unor companii care, la randul lor, se ocupa cu amenajarea locurilor de joaca si care le monteaza in functie de cerintele clientilor business finali: primarii, mall-uri, centre de distractie etc.

Hristo compara Playground cu modelul de business al Intel, care produce microprocesoare folosite in majoritatea computerelor din toata lumea, indiferent de brand.

"Clientii nostri sunt companii care produc echipamente pentru locurile de joaca. Vrem sa facem in domeniul nostru ce a facut Intel in domeniul computerelor. Practic toate computerele au procesor Intel - <<Intel Inside>>. Noi vrem sa vindem aceasta unitate si clientii sa o integreze in echipmentul lor" - explica antreprenorul, in timp ce leagana in brate un fel de șa care se aprinde in flash-uri verzui.

Hristo spune ca asa a ajuns deja sa vanda pe trei continente: Europa, America de Nord si Australia.






Experienta persoala, asociarea si parteneriatul

In orice afacere, este crucial cu cine te asociezi sa faci echipa si cu cine inchei diverse partneriate. Investitorii se uita la ideea ta de afaceri, la proprile tale cunostinte in domeniu si la experienta, dar si la capacitatea de a-ti construi o echipa si un parteneriat.

La cei 45 de ani ai sai, Hristo este ceea ce se numeste un "antreprenor in serie". PlayGround Energy este cea de-a sasea firma pe care a avut-o din 2002 si pana acum. Cel mai mare succes al sau a fost Walltopia - liderul mondial in constructia de ziduri pentru amatorii de catarari, care are o cifra de afaceri de circa 25 milioane dolari in 2015. Hristo a preferat insa un exit profitabil, acum cativa ani, si si-a dechis o firma de internet.

"Unele dintre companiile mele au fost esecuri, dar asa inveti. Intotdeauna am vrut ceva nou", povesteste el.

"O duc bine, dar nu sunt milionar. De fapt, nici nu asta era scopul meu cand m-am apucat de afaceri. De atfel, cand am intrat in afaceri, in primii 3 ani traiam cu un venit mai mic decat inainte. Am intrat in afaceri pentru ca mi-a placut provocarea. Sunt bogat din punctul de evedere al satisfactiei" - mai marturiseste Hristo.

El spune ca a investit o suma relativ mica in PlayGround Energy, la inceput, pana in 10.000 de euro. Insa foarte valoroase au fost experienta si cunstintele asociatului sau, designerul industrial Ilian Milinov.

"Este un geniu in design industrial. Are 3 premii Red Dot. Un <<Red Dot>> este ca <<Oscarul>> in design"- il lauda Alexie pe asociatul sau, care era plecat intr-o calatorie de afaceri la moentul interviului.

Pretioase au fost si parteneriatele cu fabricantii. PlayGround Energy vine cu un concept, un design, cu tehnologia si cu un prototip minimal. Mai departe, insa, antreprenorii au reusit sa gaseasca in Bulgaria cateva fabrici care sa le manufactureze produsul.






Finantarea - au luat 225.000 de euro dar au dat 30% din afacere

Asa cum a povestit Hristo Alexiev, afacerea a pornit cu circa 10.000 de euro. Imediat, insa, au reusit sa obtina o investitie de 225.000 de euro, in mai multe etape, de la un accelerator de afaceri bulgaresc, Eleven. Acesta foloseste bani din facilitatea europeana JEREMIE, initiata de Comisia Europeana si Fondul European de Investitii, pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii.

In schimbul banilor, Eleven a primit 30% din afacere. "In prima faza a fost bine, pentru ca a fost simplu. Te ajuta sa incepi o afacere, dar pana la urma, asteapta un profit" - spune Hristo despre experienta cu Eleven.

La un astfel de accelerator de afaceri, care functioneaza ca un fond de equity venture, este mai usor sa obtii finantare decat daca accesezi fonduri europene nerambursabile, crede Hristo.  

"Procesul a fost unul direct: le arati ca esti persoana potrivita, iar aprobarea se face in cateva saptamani. La inceput, nu iti acorda foarte multi bani, numai 25.000 de euro. Pe urma, ai 3 luni la dispozitie sa dezvolti un prototip de lucru sau o demonstratie. Noi am avut un prototip si am avut sansa sa-l prezentam la un eveniment la Londra. Apoi Eleven a continuat sa ne sustina cu mai multi bani" - povesteste antreprenorul.

El vrea insa ca de la inceputul anului 2017 PlayGround Energy sa ajunga pe zero cu cheltielile versus incasari. Pentru a se dezvolta conform planului, in urmatorii 5 ani, ar mai avea nevoie de investitii de 500.000 de euro.

Mediul de business si relatia cu autoritatile

Hristo nu se plange deloc de relatia cu autoritatile din Bulgaria, dimpotriva, sustine ca e OK. "Traiesc in Bulgaria de 45 de ani si nu m-am lovit nici de crima organizata, nici de coruptie. Asta e experienta mea. Stiu ca exista, dar nu m-am intalnit cu ele" - ne spulbera el ideile cu care plecaseram la drum, de la Bucuresti, unde am citit niste rapoarte europene.

De altfel, sediul firmei este intr-un parc tehnologic, Sofia Tech Park, deschis de Guvernul bulgar, cu fonduri europene.

El e multumit si de taxe. In Bulgaria, cota unca de impozitare pe profit este de 10%, fata de cei 16% in Romania.

"Pana acum, nu am avut niciun profit si am platit doar TVA si asigurari sociale pentru angajati" - spune Hristo.

In Romania, daca nu ai profit, ca microintreprindere, platesti 3% impozit pe cifra de afaceri (la un plafon de 100.000 de euro cifra de afaceri).

In Bulgaria, taxa pe valoare adaugata standard este 20%, ca si la noi.

Citeste si:

​VIDEO A adunat 150.000 de dolari pe Kickstarter si ne-a spus cum se face. Atentie la "gloata furioasa"!

VIDEO Firma de tehnologie din Ungaria care "se bate" cu gigantii americani pe terenul lor

VIDEO "Loc de dat in vileag": Aplicatii de mobil prin care cititorii vand ponturi presei sau "gatesc" electronic


​VIDEO reportaj. "Facebook bulgaresc": Patru antreprenori ne ajuta sa scriem pe perete, la propriu. Cele 4 puncte-cheie ale afacerii


VIDEO reportaj. Bulgarii fac afaceri intr-o fosta baza militara, transformata in parc de startup-uri

Video reportaj. Startup
de garaj: Un IT-ist vegetarian si-a lasat jobul si face bani din
"curentul eco". Cele 4 elemente pe care se bazeaza afacerea cu sobe
Gamera

Parallax

Vizualizari
597
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri