Claudiu Zamfir

Firma de tehnologie din Ungaria care "se bate" cu gigantii americani pe terenul lor







O mica firma de tehnologie deschisa la Budapesta, de trei unguri, a ajuns, in 7 ani, sa aiba 75 de milioane de utilizatori in toata lumea si investitii de 71,5 milioane de dolari. Prezi, cunoscuta pentru solutiile sale de creat prezenari cu tehnologii internet-cloud, si-a deschis un birou si la San Francisco, cea mai dura arena a startupurilor americane de tehnlogie, si se bate cu giganti ca Microsoft sau Google, pe anumite segmente de piata. StartupCafe.ro a vizitat sediul Prezi de la Budapesta si a discutat cu antreprenori maghiari despre sansele pe care le au startupurile din Europa Centrala si de Est de a razbi in lumea larga.

Vizioneaza un reportaj despre Prezi si startupurile de la Budapesta:




Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon



Criticata de multi pentru taxele destul de mari, laudata de tot atatia pentru infrastructura buna si apropierea de Vest, Ungaria se dovedeste a fi un bogat ecosistem de startupuri in Europa Centrala si de Est.

La Budapesta, din bulevardul Andrassy - inscris in patrimoniul mondial UNESCO - se aliniaza ordonat strazi cu cladiri istorice si cluburi care noaptea se umplu de tineri din toate colturile lumii. Aici am dat de Prezi, compania ungara cunoscuta pentru uneltele sale online, folosite pe tot Globul la realizarea de prezentari electronice.

Calatoria fantastica de la ideea unui artist din Budapesta pana la compania globala de 71 de milioane de dolari






Sediul Prezi.
(sursa: Prezi)

Urci si cobori mai multe trepte, intr-un fel de fabrica viu colorata care seamana a loc de joaca pentru copii. Niste tipe si niste tipi mananca si vorbesc la o masa undeva prin mijlocul "halei". Mai incolo, vreo doi-trei stau pe scaune inalte, la un fel de bar, altii tolaniti comod, cu ochii in laptopuri sau tablete. Nu-ti dai seama daca se joaca sau muncesc. Probabil amandoua in acelasi timp.

Asa am gasit "procesul de productie la societatea Prezi", cum am zice noi in Europa de Est.

O fi vreun stereotip american cu startupuri geniale. Sau poate atelierul unui artist.

Povestea Prezi a inceput cand Adam Somlai-Fischer, un tanar artist din Budapesta, si-a dat seama ca instalatiile complexe de design pe care voia sa le realizeze erau destul de greu de prezentat, ca proiecte, pe hartie, cu instrumentele liniare ale anilor 2000.  Si a inceput sa realizeze prezentari care sa-l ajute sa-si puna ideile in context, in 3 pasi: imaginea intreaga, focalizare pe micile detalii,  evidentierea relatiilor dintre elemente.

In schema a intrat apoi Peter Halacsy, un IT-ist, profesor universitar, care l-a ajutat sa scoata un produs.

In fine, pentru ca in afaceri totul trebuie sa ajunga la bani, celor doi li s-a alaturat Peter Arvai, un suedez cu parinti unguri, pentru ca in aprilie 2009 sa deschida impreuna Prezi. Arvai, care avea experienta in startupuri de tehnologie, a pitchuit ideea Prezi la TED Conference -cunoscutul eveniment nord-american de reflectie si discutie asupra tehnologiei si inovatiei, la care vin cei mai mari antreprenori din domeniu.



Fondatorii Prezi
(sursa: Prezi)



Asa au aparut primele investitii, cu Accel Partners si Sunstone Capital ca investitori.  

"De atunci, noi am facut o calatorie uimitoare, iar acum avem 75 de milioane de utilizatori din intreaga lume. Pot spune ca avem utilizatori, practic, din toate tarile. Acesti oameni au creat cea mai mare baza de date de prezentari din lume, care este disponibila pentru publicul larg. Baza de date contine 260 de milioane de prezentari Prezi, deci, daca cineva cauta inspiratie poate sa intre pe prezi.com, sa exploreze galeria si sa gaseasca prezi-uri pe orice tema. Poti sa iti incepi propria ta prezentare folosindu-le pe cele publicate deja" - ne-a spus Csaba Faix,responsabil de comunicare internationala la Prezi, care ne-a primit la sediul companiei, din Budapesta.

In cei 7 ani, firma maghiara a strans investitii de 71,5 milioane de dolari. "Prezi are cash flow pozitiv, ceea ce este intr-adevar rar in randul start-upurilor. Iar Prezi a avut cash flow pozitiv chiar de la inceput, deci suntem intr-o forma buna" - se mandreste Csaba.

Firma maghiara se bate cu greii americani





Interviu cu Csaba Faix, la sediul Prezi


Pe langa creativitate si inventivitate, ungurii acestia au si mult tupeu: au sarit direct in America, unde si-au deschis un birou la San Francisco, adica fix in cea mai incinsa arena a startupruilor de tehnologie din lume. In apropiere este celebra Silicon Valley - partea de sud a zonei San Francisco Bay, unde misuna mii de companii de tehnologie, de la Google la Apple, de la Tesla Motors la Netflix sau de la HP la Oracle. Si inapoi.

250 de angajati lucreaza in cele doua birouri Prezi, de la Budapesta si San Francisco.

Firma ungara se bate cu giganti ca Microsoft si Google pe aceasta piata a solutiilor smart de prezenari si vizualizare.

Utilizatorii Prezi sunt studentii inteligenti care isi prezinta proiectele in fata profesorilor, jurnalisti online care vor sa spuna mai vizual o poveste, ori antreprenori care vor sa fie mai convingatori cand le cer investitorilor bani pentru o idee de afaceri.

"Cand un start-up are o idee si incepe sa lucreze la aceasta idee, de obicei isi cauta investitori si atunci antreprenorii isi prezinta ideile si companiile in fata investitorilor, la pitchuri. Si aici vine Prezi cu imaginea, pentru ca prin instrumentele noastre poti fi mai interactiv, poti intra mai bine in detalii intr-un mod mai placut si mai memorabil, iti poti impartasi povestea. Nu e vorba numai de o prezentare draguta, dar ii poti face pe oameni sa inteleaga mai bine produsul tau, ceea ce te va ajuta sa faci mai multe contracte" - explica Csaba.

Modelul de business: cum face Prezi bani






Site-ul Prezi.com


Prezi foloseste un model de business de tip "freemium". Pe scurt, utilizatorii primesc gratuit un serviciu complet si realmente util - pe site-ul Prezi.com, pot utiliza uneltele de creare a prezenarilor, in sistem "software as a service". Asta inseamna ca se logheaza pe site si folosesc softul care este gazduit permanent de Prezi.

Astfel, toate prezentarile facute gratuit raman in baza de date Prezi.com si devin publice, putand fi folosite mai departe de oricine pentru a crea si alte prezentari. 260 de milioane de prezentari Prezi s-au strans pana acum in baza de date - o resursa imensa, care atrage la randul sau, ca un bulgare de zapada, noi si noi utilizatori.

Din aceasta baza de utilizatori "se distileaza" mai departe clientii platitori, care aduc bani companiei Prezi.

"Daca vrei sa-ti tii prezentarile departe de ochii lumii, ai nevoie de proprietati suplimentare, ca editarea off-line, iti poti adauga si propriul logo la prezentare. Poti alege din doua tipuri de licente contra cost: enjoy si pro. Recent, am introdus un nou produs, Prezi Business, care este creat si dezvoltat pentru nevoile specifice ale companiilor. Am facut asta pentru ca am observat ca oamenii din Vanzari si Marketing folosesc foarte mult Prezi. Am discutat cu ei si am inteles cum folosesc ei Prezi si ce le-ar trebui. Asa am creat Prezi Business, care este focalizat pe lucrul in echipa, pentru ca oamenii din echipa sa comunice intre ei mai usor" - spune Csaba Faix.

Acesti antreprenori atat de europeni si visul lor atat de american








Prezi poate servi ca bun exemplu de startup creat in Europa de Est, de antreprenori nascuti in comunism si care a reusit sa razbata in inima capitalismului si a afacerilor globale. Dar cat de greu este pentru o astfel de firma sa ajunga in America?
Csaba Faix, de la Prezi, crede ca internetul face sa devina mai usor saltul peste Atlantic.

"Concurenta este imensa, deci intr-un fel este dificil, dar pe de alta parte niciodata nu a fost atat de usor ca acum. Daca te uiti, sunt tot mai multe companii care se ridica din aceasta regiune. Poti sa deschizi o firma oriunde te-ai afla, pentru ca utilizatorii au posibilitatea sa ajunga la tine prin internet, si aceasta este o ocazie care nu era disponibila generatiei de dinaintea noastra" - crede Csaba.

Dar, pana la urma, de ce persista mirajul american, cand aici in Uniunea Europeana avem la dispozitie fonduri structurale, granturi Horizon, credite mai lejere cu garantii europene JEREMIE si alte forme de "easy money".

Peter Kovacs, un antreprenor ungur care ofera servicii business destinate startup-urilor, crede ca investitiile americane - private, nu publice ca in Europa - vin dupa ele si cu know-how-ul investitorilor, cu reteaua lor de contacte, cu pietele bogate.

"Asta e ceea ce numim <<smart money>> (bani inteligenti). Si aceasta este diferenta. Deci, noi (europenii- n.r.) avem bani, dar nu prea avem cunostintele, cel putin asa cum au ei (americanii - n.r.), pentru ca, asa cum vad eu lucrurile, calea sanatoasa a investitiilor este aceea in care atunci cand iti cauti un investitor pentru start-upul tau, banii nici macar nu sunt cel mai important lucru.

Desigur, sunt foarte importanti, pentru ca iti dau in primul rand timp sa te concentrezi pe start-upul tau, dar si mai importante pentru investitie sunt conexiunile si experienta investitorului. Deci, investitorul ideal nu e doar un tip cu multi bani, ci este tipul care iti va deveni co-fondator si care va face totul pentru succesul tau, cu care te poti consulta si care iti intelege intr-adevar valorile si pricepe de ce faci un anumit lucru" - crede Peter Kovacs, cofondator al firmei IseeQ.




Peter Kovacs, cofondator IseeQ


El enumera cateva avantaje pe care mediul de business din SUA le are in fata Europei:

  • Cultura antreprenoriatului este mai veche in Statele Unite.
  • in SUA este piata cea mai mare din lume care vorbeste aceeasi limba si care are o putere financiara uriasa. Asa ca oamenii isi permit sa plateasca pentru servicii si bunuri.
  • In cultura lor, oamenii de acolo s-au obisnuit sa plateasca pentru lucrurile pe care le doresc.
  • Americanii au multi bani pentru investitii si nu as spune ca e mai greu sa-ti gasesti o investitie acolo, dar probabil ca sunt mai inteligenti in investitii, pentru ca au o piata mai matura.
  • Ceea ce conteaza sunt conexiunile.

"Am citit de curand ceva despre Austria, ca au fonduri mari disponibile pentru start-upuri, dar nu sunt suficienti numai banii. Deci, cred ca avem nevoie de investitori mai educati in Europa, si nu ma refer la diplome universitare, ci la experienta" - conchide Peter Kovacs.

Citeste si:

Parallax

Vizualizari
304
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri