Claudiu Zamfir

Face altceva cu tehnologia folosita de Pokemon Go, iar UE ii da 1 milion de euro pentru asta



Realitatea augmentata, utilizata si de jocul-fenomen Pokemon Go, este exploatata foarte serios de un antreprenor ungur. Akos Maroy face ochelari pentru ghidarea pilotilor de avioane si a convins Comisia Europeana sa-i finanteze start-upul cu 1,1 milioane euro, fonduri nerambursabile. Ochelarii Aero Glass, cu realitate augmentata, vor contribui la reducerea riscurilor din aviatie, dupa cum spune omul de afaceri.

Urmareste un video-reportaj filmat la Budapesta, cu Akos Maroy si Aero Glass:



Video realizat cu echipament Nikon
Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky

---



In spatele castelelor Budapestei, care iau ochii turistilor, strazile de pe malul stang al Dunarii fac loc si cladirilor cu aspect industrial, din caramida, marturie a vechii traditii a mestesugarilor si meseriasilor unguri, de la breslele medievale pana la fabricile de azi.
 
Pe o strada nu departe de Castelul Buda l-am gasit pe Akos Maroy (42 de ani), cunoscut in Ungaria ca antreprenor in serie. Absolvent de "Calculatoare" la Universitatea din Szeged, Akos munceste de 20 de ani ca sofware developer si s-a implicat, de-a lungul vremii, in mai multe firme si proiecte. Cea mai importanta este EU Edge, o compaie de IT si servicii, axata pe outsourcing, pe care a deschis-o in 2005.




Strada Tolgyfa din Budapesta, unde am dat de Aero Glass



Cum il vezi, iti face imediat impresia omului muncitor si voluntar. Si nu e doar o impresie. Akos nu se implica doar in afaceri de profit, ci este foarte activ si in presa si societatea civila. El este co-fondator, printre altele, al unui incisiv portal web de investigatii, atlaszo.hu, al unui post de radio, dar si al unei societati de creditare mai lejera pentru mass-media.

"Sunt interesat de tot felul de lucruri care schimba societatea cu ajutorul tehnologiei, iar start-upurile sunt o abordare in atingerea acestor obiective" - ne-a spus Akos, cand ne-a primit la el la firma, in Budapesta.



Akos Maroy



Cel mai nou startup al lui, Aero Glass, activeaza in domeniul realiatii augmentate, o tehnologie "la moda", folosita, printre altele, si la jocul care innebuneste pe toata lumea in perioada asta, Pokemon Go.
Numai ca start-upul budapestan nu se joaca cu realiatea augmentata: dezvolta ochelari prin care pilotii de avion pot privi fara griji "drumul", avand in permanenta in fata ochilor proiectate anumite indicatoare de bord.

"Aero Glass ajuta pilotii sa navigheze pe cer intr-un mod mai sigur, pentru ca desenam toate elementele de navigatie importante in realitatea augmentata 3D - in jurul pilotului, pentru a-i fi foarte natural sa inteleaga unde se afla, daca trece printr-o frontiera de spatiu aerian sau daca urmeaza culoarul aerian pe care ar trebui sa se afle, sau daca este vizibilitate redusa, putem sa-i aratam care este relieful, pentru a nu se ciocni de el. Facem toate acestea in regim 3D. Practic, desenam un spatiu 3D unde avem un corp 3D" - mai spune Akos, din mijlocul unui simulator facut  de el dintr-un scaun de gamer.



Akos face o demonstratie cu Aero Glass, pentru StartupCafe.ro



Asta face realitatea augmentata, preia imagini reale si le completeaza sau le evidentiaza prin elemente generate digital.

In felul acesta, Aero Glass ajuta la sporirea sigurantei zbourilor, avand in vedere ca 60% din accidente sunt determinate de erori de pilotaj, din cate s-a interesat antreprenorul maghiar.

Si Comisia Europeana a fost convinsa de proiectul sau, iar anul trecut i-a acordat o finantare nerambursabila de 1,1 milioane euro, pe doi ani, prin programul Horizon 2020, dedicat inovatiei.

Start-upul ungar a adunat in plus o sirie intreaga de finantari:

  • in primul, Akos insusi spune ca a adus de acasa 140.000 de dolari (125.000 euro), in primul an si jumatate al start-upului.
  • 300.000 de dolari (circa 270.000 euro) a stras Aero Glass si din al sau Pioneer Beta Program, prin care 200 de piloti din intreaga lume au platit in avans pentru viitorul produs, contribuind totdata la  sesiuni de testare si feed back.
  • Nu e usor de accesat programul Horizon 2020 - cei 1,1 milioane de euro reprezinta 70% din investitia la care s-a angajat, restul de 30% intrand in sarcina sa. Asa ca Aero Glass se mai finanteaza din credite, garantate prin JEREMIE, un instrument financiar al Uniunii Europene, si prin investitii de capital de risc, ceea ce a condus la cedarea a 12,5% din firma catre investitori.



Foto: Aero Glass (captura)


Din Europa de Est in SUA

Start-upul ungar a facut si pasul firesc peste Ocean, acolo unde se afla cea mai relevanta piata aviatica din lume si cei mai importanti investitori in acest gen de tehnologie. Aero Glass are la San Diego, Califorina, deschisa o firma, care ii asigura prezenta americana. Acolo se afla celalalt co-fondator al start-upului, Jeffery Johnson, un inginer de software geospatial, american get-beget cu studii facute in Germania.







"Aviatia este o piata orientata mai ales catre America, deci este esential sa fim prezenti in piata din SUA. Asta se poate face doar daca apari efectiv in piata locala ca un jucator local. Trebuie sa iti deschizi o entitate legala in Statele Unte, trebuie sa fii american din toate punctele de vedere. Si noi asta am facut.

Cand avem contacte cu clineti sau parteneri din SUA, ei intra in legatura cu entitatea noastra din SUA si pentru ei este o afacere foarte locala. Este foarte important, pentru ca altfel nu ai cum sa patrunzi pe piata americana. Partenerul nostru Jeff se ocupa mai mult de product development la Aero Glass si asigura o prezenta permanenta in Statele Unite" - spune Akos Maroy.

Si ungurii se plang de Fisc: Daca faci o greseala, te sustepcteaza ca vrei sa-i pacalesti

In cei peste 10 ani de cand face afaceri, Akos nu a fost foarte multumit de relatia cu statul ungar. Tara este membra a Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) inca din anul 1996, semn ca respecta o serie de standarde inalte ale libertatii economice si aplica politici sanatoase in domeniu. Romania se chinuie de ani buni sa adere la OECD si nici pana in ziua nu a reusit.




O pereche de Aero Glass experimentala, fotografiata din mai ulte unghuri



La firul ierbii, insa, antreprenorii din Ungaria pot resimti unele dintre cele mai mari taxe din Europa: TVA standard este 27% (fata de 20% in Romania), iar pentru a-ti dechide un SRL ai nevoie de capital social minim de aproape 10.000 euro (fata de 200 de lei in Romania). Taxarea muncii, pe partea angajatului si a anagajtorului, insumeaza cam 47% in Ungaria (fata de vreo 38% in Romania).

In schimb, impozitul pe profit este de 10% (fata de 16% in Romania) pana la valorile de pana in 500 milioane forinti (cam 1,6 milioane euro), iar ce trece peste se impoziteaza cu 19%. Daca mergi in pierdere, poti sa platesti 2% impozit pe cifra de afaceri (fata de 3% in Romania).

"Mediul de afaceri din Ungaria nu este tocmai primitor: taxele sunt foarte mari, printre cele mai mari din regiune, mai ales cele legate de resurse umane. In cazul nostru, pentru ca suntem un start-up intensiv, cea mai mare parte a costurilor este cu forta de munca. Autoritatile nu sunt foarte cooperante sau de mare ajutor. Daca faci vreo greseala, suspiciunea de baza este ca vrei sa ii pacalesti. Si in loc sa-ti atraga atentia ca ai gresit, incep direct cu amenda", se plange Akos.



Foto: Aero Glass



Nici de perspectivele de finantare in Europa de Est nu e multumit. "Fiind est-european, te confrunti cu unele piedici, din cauza pozitionarii globale si a perceptiei".

Totusi, el vede si avantaje In Europa de Est, in primul rand forta de munca telantata si entuziasta, la costuri destul de reduse.

La Aero Glass sunt 15 angajati, "foarte bine pregatiti si destepti", dupa cum ii lauda antreprenorul pe cei cativa colegi tineri care lucrau impreuna cu el, cand i-am viziat.

Unul dintre baieti lucra cu mouse-ul intr-o mana si cu capul sprijinit in cealalta, prilej pentru Akos sa bage o gluma de inginer, cu fața lui super-serioasa. "Uite, vezi, ce greu isi tine capul in mana? Pentru ca are capul greu".



"Biroul" lui Akos Maroy



Concurenti putini dar grei, clienti destui dar pretentiosi

Ochelarii Aero Glass sunt in stadiu avanasat de dezvoltare, la nivel de prototip, dar mai au ceva pana ce vor iesi pe piata. Akos spera ca se va intampla in noiembre.  

Ei nu fabrica de la zero produsul. Initial au luat Google Glass, dar dupa ce a fost pus pe hold acest proiect, s-au orientat catre Epson Moverio. Pornind de la acesti ochelari, ei fac o serie de modificari si ii adapteaza pentru nevoile aviatorilor.

In lume nu sunt multi concurenti, dar sunt mari: Elbit (Israel), Thales Visionix si Rockwell Collins (ambii din SUA). Dar acestia sunt axati pe displayuri sofisticate, montate pe casca, pentru pilotii de pe avioane militare.




Doi colegi ai lui Akos. Munca la Aero Glass



Aero Glass tinteste, in schimb, pilotii civili, aviatia generala. Incepe cu pilotii independenti, de avioane mici, dar vrea sa se extinda catre aviatia comerciala de nivel mare.

Pe viitor, Akos Maroy intrevede extinderea aplicabilitatii Aero Glass in minerit, constructii dar si la automobile.

Asa cum l-am vazut noi, la Budapesta, Aero Glass nu e genul de start-up care sa aduca repede profit, in niciun caz Akos nu "da lovitura" cu el. Este mai degraba genul de start-up de tehnologie la care perioada de acumulare de investitii in cercetare si dezvoltare dureaza ani intregi. Marketingul si vanzarile, abia mai tarziu.

Tipul de piata pe care s-a incumetat sa o atace Aero Glass este unul foarte specializat, mai degraba business to business, o arena dura si pretentioasa. In schimb, pilotii indviduali si o extindere, la sol, catre automobile, poate ar face Aero Glass mai comercial si "mai sexi".

Citste si:
Parallax

Vizualizari
197
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Superbbbb!!!! WAWWCeva deosebit, macar ca presupune foarte multa munca. Am vazut asa ceva la BMW pentru atelierele de reparatii. Iti apare pe ochelari ce piese trebuiesc schimbate, plus alte informatii importante.Oricum ii un domeniu deosebit si foarte interesant.Bun articol.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri