CZ

Oficial: Start-up Nation, modificat de Parlament

Imagine principala
Oficial: Start-up Nation, modificat de Parlament
​Start-up Nation, programul prin care statul ar urma sa acorde ajutoare
nerambursabile de pana la 200.000 de lei (circa 44.000 euro) firmelor
mici si mijlocii (IMM) foarte noi, a fost modificat printr-o lege
adoptata marti de Parlament. Amendamentul USR, care prevede excluderea
de la finantare a unor antreprenori care mai au sau au mai avut afaceri in domeniul
pentru care vor sa aplice in program cu o firma noua, a fost si el inclus in forma finala a
legii.


Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii a fost adoptata de plenul Camerei Deputatilor cu 237 de voturi "pentru", 4 "impotriva" si 4 abtineri. Pentru a intra in vigoare, legea care modifica Programul Start-up Nation inaine ca acesta sa fi inceput, are nevoie sa fie promulgata de presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial.

Ulterior, ministrul pentru Mediul de Afaceri trebuie sa emita un ordin pentru aprobarea normelor de aplicare. Guvernul ar vrea sa deschida sesiunea de inscrieri in program in a doua jumatate a lunii mai 2017.

Legea modifica pracic Ordonanta de urgenta 10/2017, prin care se instituia programul Start-up Nation. Desi ordonanta a intrat in vigoare inca din 30 ianuarie 2017, in urma consultarilor publice care au urmat, Guvernul a cerut in Parlament modificarea propriului program inainte sa il porneasca propriu-zis.

Ramane pe mai departe ca firmele admise in program sa fie cele care au fost infiinate dupa data de 30 ianuarie 2017, facandu-se acum aceasta precizare exacta a datei. Insa, conform unui amendament introdus de 7 paramentari USR, vor fi exclusi de la finanare antreprenorii care, in afara de firma cu care aplica in program, au mai avut sau au fost actionari intr-o firma in acelasi domeniu, in anul precedent sau in anul in care aplica, pana la deschiderea inscrierilor.

"Intreprinderile beneficiare sunt intreprinderile infiintate dupa data prevazuta la alin. (1)  de catre persoane fizice care nu au sau nu au avut calitatea de actionar sau asociat intr-o  alta  intreprindere mica  sau mijlocie care desfasoara  sau  a  desfasurat  aceeasi activitate autorizata pentru care aplica in cadrul   programului in anul anterior inscrierii  sau  in  anul  inscrierii  pana  la deschiderea sesiunii de inscriere" - se arata in amendamentul depus de 7 deputati si senatori de la Uniunea Salvati Romania (USR).

Acest amendament a fost pastrat in forma finala a legii, in acest fel, in dupa ce si Ministerul pentru Mediul de Afaceri l-a agreat. Initial, deputatii USR ar fi dorit ca in program sa ramana doar debutantii in afaceri, insa pana la urma a fost agreata aceasta forma mai "soft" de excludere partiala a antreprenorilor cu experienta.

Legea include si grila de punctaj,
care va favoriza domeniile productiei generale si al programarii IT
(cod CAEN 6201), dar si pe cele care angajeaza tineri absolventi sau
someri, care fac inovatie sau care creeaza mai multe locuri de munca.



Grila de evaluare on-line a planurilor de afaceri:



Celelalte modificari operate in Programul Start-up Nation pot fi vazute AICI.

Resurse utile:

Descarca de AICI Raportul Comisiei de industrii, cu amendamentele admise in programul Start-up Nation


Citeste mai multe despre Programul Start-up Nation:
Parallax

Vizualizari
308
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Cereri de plată Salut, Am o curiozitate pe care nu reușesc sa o lămuresc citind nici forma aprobată de Senat, nici rapoartele Comisiilor. Sistemul cererilor de plată este aplicabil și la salarii? Trebuie să plătești tu, antreprenorul, salariul angajaților și apoi să faci cerere de decont SAU poți face cerere de plată în platforma online pe care proiectul o are în vedere, ulterior statul livrând banii in termen de 30 de zile?
poza de profil
cereri de plata/rambursare cei de la fonduri-structurale spun intr-un articol din zilele trecute: "rambursarea ar urma să se utilizeze obligatoriu la cheltuielile salariale (care vor fi eligibile pentru maxim 6 luni la nivelul maxim al salariul mediu pe economie)"
poza de profil
re Prin urmare, s-au dezis de ideea ca nu ai nevoie de capital inițial. :))

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri