Răzvan Tătaru

WWDC 2024: Apple prezintă funcții cu inteligență artificială și un parteneriat cu ChatGPT

Apple Intelligence

Compania Apple a prezentat Apple Intelligence, experiența de inteligență artificială care va veni pe iPhone, iPad și Mac-uri, și un parteneriat cu OpenAI (ChatGPT), în cadrul conferinței anuale pentru dezvoltatori WWDC 2024.

Gigantul american prezintă noua experiență AI ca fiind o „inteligență personală”, care pune accent pe utilizatori și pe securitatea lor.

Funcțiile care compun Apple Intelligence sunt atât procesate pe dispozitiv, cât și în cloud, în ceea ce ei numesc „Private Cloud Compute”. Astfel, dispozitivele pot determina dacă cerințele pot fi realizate pe dispozitiv sau este nevoie de procesare într-o parte din cloud care ar putea fi responsabilă de o cerință mai complexă.

Totodată, Apple a anunțat și un parteneriat cu ChatGPT pentru utilizarea modelului 4o, lansat recent, pentru rezolvarea anumitor task-uri. Astfel, utilizatorii pot folosi funcții ChatGPT 4o fără cont sau cele disponibile cu abonamentul plătit ChatGPT Plus pentru plătitori, cu siguranța că datele nu vor fi folosite pentru antrenarea modelelor AI.

Apple Intelligence

Sursă foto: Apple, Captură de ecran, StartupCafe.ro

Funcțiile Apple Intelligence

Inteligența artificială Apple poate analiza textul scris în aplicații și sugera funcții ca Rewrite (rescrierea textului), Tone Write (schimbarea tonului), Proofread (verificarea gramaticală) și Smart Reply (răspunsuri rapide, în context). Totodată, poate sumariza mesaje și emailuri și poate grupa notificări în funcție de nivelul de prioritate.

Apple a introdus și Genmoji, o funcție prin care utilizatorii pot genera emoji-uri care pot fi trimise în aplicații, bazate pe anumite cerințe sau care pot fi personalizate în funcție de persoanele cu care vorbesc. Image Playground este o nouă aplicație care permite generarea de imagini în diferite stiluri, cu diferite elemente, iar Image Wand transformă desene în imagini sau „umple” spațiile goale din notițe cu imagini bazate pe contextul din jur.

Aplicația Photos primește funcții de editare cu AI, cum ar fi ștergerea persoanelor în plus din fotografii sau editarea rapidă a tonurilor, similar cu ce oferă Google și Samsung în Google Photos și Galaxy AI, respectiv. Căutarea în aplicație a fost îmbunătățită pentru a înțelege limbajul natural și aspecte specifice din fotografii sau videoclipuri

În aplicația de Notițe, Apple Intelligence poate transcrie înregistrări audio și genera rezumate bazate pe acestea.

Siri primește o actualizare cu AI-ul dezvoltat de companie. Astfel, asistentul poate înțelege mai bine limbajul natural, contextul cerințelor și poate realiza acțiuni în aplicații pentru utilizatori.

Totodată, Siri poate acum să înțeleagă contextul de pe ecran și cel personal, bazat pe modul în care utilizatorii folosesc aplicațiile de pe dispozitiv.

Aceste funcții vor fi disponibile începând cu iOS 18, iPadOS 18 și macOS Sequoia, pentru dispozitivele cu procesoarele A17 Pro și mai noi (de la iPhone 15 Pro) și seria de procesoare M1-4 (iPad și Mac).

Ce s-a mai prezentat la WWDC 2024

Conferința a început cu prezentarea actualizării pentru căștile de realitate virtuală Apple, visionOS 2.

Sistemul permite acum generarea de imagini spațiale din fotografiile mai vechi din Apple Photos, permite noi gesturi cu mâna pentru deschiderea ecranului de aplicații și Control Center și va putea oferi un ecran virtual mai extins pentru Mac-uri.

iOS 18

iOS 18 vine cu noi opțiuni de personalizare, cum ar fi mutarea liberă a aplicațiilor pe ecran, mod întunecat pentru iconițe și ajustarea culorilor iconițelor în funcție de fundal sau de preferințe. Totodată, Control Center s-a extins cu mai multe grupuri de acțiuni și cu „Control Gallery”, un loc de unde utilizatorii pot pune și mai multe comenzi personalizate în Control Center.

Noul iOS permite blocarea și ascunderea aplicațiilor, iar în aplicația de Mesaje, reacțiile au fost regândite, utilizatorii pot trimite mesaje mai târziu prin „Send Later” și modelele iPhone 14 și mai noi primesc suport pentru Messages via Satellite.

În Maps, sunt disponibile rute de drumeții, în aplicația de plătit apare funcția „Tap to Cash” pentru transfer rapid între iPhone-uri, apar funcții noi în aplicația de Jurnal, iar Game Mode va optimiza jocurile video de pe telefoane pentru experiențe bune de gaming.

Aplicația de Fotografii a fost regândită, cu galeria completă în partea de sus și colecții, albume și o organizare mai bună în partea de jos.

iPadOS 18

iPadOS 18 primește funcțiile de personalizare de la iOS, dar vine în plus cu „Floating Tab Bar”, un fel de bară de meniu de pe Mac, care poate fi personalizată cu diferite acțiuni. Totodată, Shareplay permite ca două dispozitive iPad să se conecteze între ele pentru ca utilizatorii să ofere indicații, să prezinte sau chiar să controleze de la distanță.

În iPadOS 18, apare și un calculator mai avansat, cu funcții de matematică avansată sau ca cele de conversie a valorilor. În aceeași idee, aplicația suportă și „Math Notes”, o funcție prin care utilizatorii pot scrie sau desena probleme de matematică pentru a primi răspunsuri. În aplicația de Notițe, există funcția „Smart Script” care poate modifica ușor textul scris cu Apple Pencil pentru lizibilitate sau care poate replica stilul de scris de mână.

macOS Sequoia

Următoarea versiune de macOS se numește Sequoia și vine cu funcțiile de personalizare de la iOS și iPadOS, la care se adaugă oglindirea ecranului de iPhone și a aplicațiilor, noi moduri de organizare a ecranului și „Presenter Preview”, o fereastră care previzualizează cum transmite camera video în apelurile de pe Facetime și Zoom.

În plus, apare o nouă aplicație pentru stocarea datelor de autentificare pe site-uri și în aplicații, numită „Passwords”, iar Safari primește funcțiile „Highlights”, de evidențiere a datelor importante de pe paginile web, rezumate în modul de citire și un vizualizator nou pentru conținut video.

Apple a lansat și Game Porting Toolkit 2 pentru dezvoltatorii care vor să-și distribuie jocurile pe Mac, iar Ubisoft a anunțat că noul joc Assassin’s Creed Shadows va fi disponibil la lansare pe Mac și iPad cu procesoarele Apple M1, M2, M3 și M4, alături de celelalte platforme.

Căștile AirPods primesc suport pentru gesturi silențioase pentru situații în care oamenii sunt în locuri aglomerate și vor să refuze un apel, prin mișcarea capului, de exemplu, iar AirPods Pro vor primi funcția de Voice Isolation, de eliminare a sunetului de fundal în timpul apelurilor. În plus, AirPods primesc și suport pentru Spatial Audio în jocurile video.

Serviciul de streaming Apple TV+ va primi funcția „Insight”, prin care utilizatorii pot afla mai multe date despre actori sau muzica din anumite scene ale unui film/serial. Totodată, dispozitivele Apple TV vor primi suport pentru proiectoare 21:9, standardul cinematografic.

  • Urmăriți conferința WWDC 2024, transmisă în direct aici:

Parallax

Vizualizari
287
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri