Adi Iacob
O platformă de vot electronic, care a stat în centrul dezbaterilor privind necesitatea, dar și riscurile votului virtual, a obținut investiții în valoare de 7 milioane de dolari (seria A). Și în România este dezbătută, în prezent, varianta introducerii votului electronic, în contextul în care la alegerile europarlamentare mulţi români din diaspora nu au putut să voteze din cauza aglomeraţiei de la secțiile din străinătate.
Voatz, care are în prezent 17 angajați, colaborează cu guvernele pentru a oferi servicii de gestionare a alegerilor și de securitate cibernetică, scrie TechCrunch.
Runda de finanțare a fost condusă de Medici Ventures și Techstars, cu participarea Fundației Urban Innovation și Oakhouse Partners.
Startup-ul american a realizat deja un parteneriat cu autoritățile orașului Denver pentru a pune în aplicare un proiect pilot de vot electronic în cadrul alegerile municipale din luna mai. În proiectului pilot, Voatz a putut fi utilizat de militarii activi și de alegătorii din afara țării.
Compania nu a oferti încă detalii despre câți oameni au votat prin intermediul platformei Voatz. "Cele mai recente alegeri din Denver s-au terminat pe 4 iunie, iar auditul post-electoral va începe în curând", a menționat co-fondatorul și CEO-ul startup-ului, Nimit Sawhney.
Denver nu a fost primul program pilot al companiei. Până acum, Voatz a realizat mai mult de 30 proiecte, inclusiv două în Virginia de Vest (SUA) anul trecut, în urma cărora a atras sprijinul financiar al Tusk Philanthropies - deținută de investitorul american Bradley Tusk.
Voatz a mai obținut anterior investișii în valoare totală de de 2,2 milioane de dolari, într-o rundă de finanțare condusă de Overstock.com.
Estonia este liderul mondial în privința votului electronic. Începând din 2005, estonienii au putut să voteze de la un calculator cu o conexiune la internet, de oriunde din lume. Reprezentanții guvernului spun că 30% din populația Estoniei (de 1,3 milioane de persoane) utilizează sistemul și că simplitatea acestuia îi ajută să salveze timpul cetățenilor — în total 11.000 de zile lucrătoare în fiecare an electoral, potrivit publicației Time.
Lucrurile sunt diferite în Statele Unite, unde aparatele de vot sunt comune în secțiile de votare, dar votul online nu este disponibil. Totuși, există păreri diferite în privința acestora - mai multe persoane au declarat că nu au putut vota din cauza dificultăților tehnice sau au votat candidatul greșit din cauza unei funcționării defectuoase a dispozitivelor.
Franța a introdus votul prin internet în 2012, însă guvenul a renunțat la acesta în 2017 din cauza îngrijorărilor cu privire la riscul atacurilor cibernetice, potrivit Ministrului de Externe din acea perioadă, citat de Reuters.
Votul pe internet a fost testat și Elveția începând din 2004, pentru a permite expaților să voteze. La începutul anului, guvernul elvețian a oferit premii în bani (până la 44.000 de euro) hackerilor care pot detecta vulnerabilități în sistemul de vot electronic. Așa-numiții ethical hackers au avut ocazia să caute vulnerabilități în timpul unui vot simulat pentru o perioadă de 4 săptămâni - durata alegerilor federale elvețiene, potrivit SwissInfo.ch.
Deși mai mulți politicieni au declarat inițial că susțin introducerea votului electronic, inclusiv Premierul Viorica Dăncilă, senatorul PSD Șerban Nicolae a depus ieri (6 iunie 2019) un proiect de lege care stabilește noi condiții pentru exercitarea dreptului de vot pentru românii din străinătate. Însă, proiectul propune ca la alegerile din diaspora să fie folosită aceeași metodologie ca în țară, adică liste electorale permanente și secții de votare în funcție de numărul celor de pe liste.
Senatorul argumentează, în expunerea de motive a proiectului, că votul prin corespondență și votul electronic vehiculate ca posibile soluţii alternative, inclusiv în forma deja legiferată, ridică numeroase alte probleme organizatorice şi de costuri, "raportul dintre costuri şi beneficii nefiind unul încurajator".
Și Asociatia pentru Tehnologie și Internet (ApTI) susține că votul electronic nu este încă o soluție.
"Astăzi, România nu poate implementa niciun sistem de vot prin Internet, care să asigure securitatea votului în condiții de anonimat, imposibilitatea fraudei și auditarea pe scara largă a unui astfel de sistem și a rezultatelor, indiferent de soluția tehnică aleasă (...) Riscurile sunt mult prea mari față de potențialele beneficii și de aceea sunt extrem de puține state în lume care au astfel de sisteme funcționale", a scriu reprezentanții ApTI pe site-ul asociației.
Anterior, în luna martie, USR a depus un proiect de lege privind organizarea și desfășurarea votului electronic la distanță.
“Ne uităm cu invidie la Estonia, unde 95% dintre serviciile publice sunt digitalizate. (...) Potrivit unui sondaj realizat de USR, unul dintre motivele pentru care tinerele generații nu vin la vot este dificultatea acestui proces”, a declarat președintele USR Dan Barna.