Denisa Crăciun
Un tată din România a făcut o aplicație pentru mobil care poate identifica din timp semnele autismului, care ajută la recunoașterea anumitor comportamente atipice ale copiilor preșcolari în tabolul clinic specific tulburărilor de spectru autist.
Emil David, profesor logoped și tatăl unei fetițe diagnosticate cu tulburări de spectru autist, a realizat aplicația gratuită în 2021 și spune că în cadrul său sunt cuprinse 4 chestionare adaptate formatului digital, cu afișarea instant a rezultatelor imediat după completare.
Aplicația, al cărei scop este realizarea screening-ului autismului, adică identificarea precoce a semnelor tulburărilor de spectru autist, se adresează deopotrivă medicilor, specialiștilor, părinților.
Pentru a descărca aplicația este nevoie ca utilizatorul să instaleze pe telefon un soft de scanare a codurilor QR, care poate fi descărcat gratuit de pe internet, iar mai apoi poate citi codul pe care îl găsiți mai jos sau pe care îl puteți accesa AICI.
„Aplicația specializată pentru Android (update november 2021) pentru identificarea precoce a semnelor autismului la copii, încă de la 18-24 de luni de la naștere a luat naștere - ca intenție de realizare și implementare - încă de acum peste 10 ani, când diagnosticul de autism al fetiței mele a fost stabilit târziu de către medicii specialiști (la început, pentru că avea un limbaj expresiv limitat, ca lexic, a fost stabilit doar diagnostic de retard de limbaj din cauze necunoscute), astfel că și terapia specifică autismului a debutat mai târziu, din nefericire”, spune Emil David, într-un comunicat către StartupCafe.ro.
Aplicația, realizată sub îndrumarea profesorului universitar dr. Alois Gherghuț, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, include teste etalonate: M-CHAT, Q-Chat, ATEC și, „inclusiv, Chestionarul de Screening pentru Autism al Ministerului Sănătății, elaborat și implementat prin Programul Național de Sănătate Mintală 3.1, instrument etalonat de identificare precoce a semnelor autismului pus la dispoziția medicilor de familie încă din 2016”, conform lui Emil David.