Smile Media

[P] Ce trenduri vor domina sectorul tech în 2021

Thumbnail

Dacă 2020 a fost un an care a accelerat exponențial anumite procese și a schimbat multe din obiceiurile consumatorilor și din modul de operare al societăților, 2021 este anul resetării. 

Evident, în timp ce anumite sectoare au fost afectate, altele au cunoscut un boost puternic. Prin urmare: care sunt domeniile ”hot” și ce industrii atrag cel mai ușor “venture money” în acest an? Care sunt campionii pentru următoarea perioadă? 

1. Industria medicala și med-tech

Acesta este un sector predilect pentru venture money, care a fost validat și  mai mult în perioada pandemiei- este scalabil și va atrage multe alte surse de finanțare și dezvoltare (de ex- fonduri europene). În Statele Unite, fondurile VC atrase de acest sector au crescut de la aproximativ 38 miliarde USD în 2019 la circa 52 miliarde USD la sfârșitul lui 2020 (deci o creștere de 37%). În acest domeniu, telemedicina, IoT în aparatura medicală și aplicațiile de detectare a noului corona virus au fost disruptorii pieței în 2020.

2. Hybrid work/prop-tech

În 2020 se prezicea sfârșitul erei “office”. Realitatea pare însă a fi mai nuanțată, cu multe societăți reluându-și activitatea în birou.  ‘Munca hibridă” – o împărțire între munca de acasă (“remote”) și munca la birou - pare mai aproape de ceea ce se configurează. Aplicațiile care se vor focaliza pe utilizarea spațiului, munca internațională sau relocare, vor putea profita de noile trenduri create. 

3. E-commerce

Perioade extinse de lockdown au accelerat trendurile de schimbare a obiceiurilor consumatorilor, crescând utilizarea platformelor online. Astfel, realitatea augmentată (AR) va schimba și mai mult experiența de shopping online, permițând utilizatorilor să vizioneze produsele în cadrul pentru care sunt achiziționate. Conform studiilor, se va apela tot mai mult la voice search pentru a efectua comenzi și cumpărături- se estimează că în 2025, 75% din gospodării vor deține un voice assistant. De asemenea, inteligenta artificială (IA) învață despre preferințele consumatorilor și le poate oferi acestora o experiență de shopping configurată după gustul lor. Chatbots vor interacționa cu consumatorii, jucând rolul asistentului de shopping/vânzător - se estimează că 80% din businessuri vor folosi chatbots în 2021. Tehnologii focusate pe “reverse supply chain”- industria de retururi ale diverselor comenzi - este un alt trend derivat din e-commerce.

4. Tehnologii impuse de distanțarea socială.

Distanțarea socială a impus resetarea întâlnirilor și evenimentelor. Tehnologii axate pe organizarea de evenimente virtuale, work from home (platforme de meetinguri,) au fost și ele printre câștigători în urma pandemiei. 

5. Fin-tech

De la servicii de plata (gen PayPal, Revolut) la insuretech și crowdfunding, toată plaja fin-tech, (însemnând servicii financiare, în sens larg, oferite prin intermediul tehnologiei), continuă sa fie foarte interesantă pentru venture money. 

6. Impact Tech

Este estimat, ca în 2029 “economia circulară” bazată pe închiriere, sharing și refolosire să înlocuiască “economia liniară”, bazată în mod tradițional pe vânzare, deci transfer de bunuri. Organizațiile sunt sub permanentă presiune să reducă consumul de resurse naturale și să se îndrepte către o reutilizare/revalorificare a resurselor existente.  Prin urmare, fondurile VC vor avea în vedere businessurile axate pe sustenabilitate. Iată câteva exemple- Patagonia este o companie de produse textile, bazate pe materiale organice și pe materiale reciclate. În companie există senzori de consum ai apei, iar salariații sunt încurajați sa folosească mașini electrice sau biciclete. Alt exemplu cunoscut este smart City-ul NEOM în Arabia Saudită (anticipat a fi finalizat în 2030). 

Transportul electric public (se estimează că circa 400.000 autobuze electrice rulează pe străzi zilnic în China), reciclarea plasticului, energia solară accesibilă- sunt doar câteva exemple din trendurile de sustenabilitate. 

7. Blockchain

Cu toate că tehnologia de tip blockchain este asociată în mare parte cu monedele cripto (ea devenind cunoscută odată cu lansarea Bitcoin în 2009), aceasta nu se rezumă numai la cripto. Blockchain este o  tehnologie în care datele sunt stocate cronologic și în mod transparent. De asemenea, datele stocate nu pot fi alterate. Tehnologia a ajuns să fie folosită în foarte multe sectoare (supply chain, cybersecurity, smart contracts, validarea tranzacțiilor etc). Marea critică adusa acestei tehnologii este însă consumul ridicat de electricitate, ceea ce o poate plasa într-o poziție vulnerabilă. 

8. Robotic Process Automation

RPA este asociat cu succesul fulminant al Ui-Path, prima companie de origine românească –decacorn și recent listată la bursa din New York. Amintim ca RPA constă în automatizarea de taskuri repetitive (de ex. procesare facturi). Se estimează că aproximativ 9% din joburile actuale vor fi înlocuite prin RPA, însă vestea bună este ca RPA va crea de asemenea noi oportunități de muncă. 

9. Cybersecurity

Va continua sa fie un domeniu interesant pentru fondatori/investitori, ținând cont ca atacurile hackerilor se vor intensifica odată cu digitalizarea masivă globală. Numărul de joburi în cybersecurity crește de 3 ori mai rapid decât în orice alte joburi din domeniul tehnologiei. 

10. Cloud computing/Edge computing

Cloud computing este deja o tehnologie consacrată, permițând stocarea datelor în internet față de o stocare tradițională pe un server tradițional.  Din ce în ce mai multe businessuri migrează spre cloud. Noul trend se înscrie în zona “edge computing”-  care facilitează procesarea de date mai aproape de locul unde acestea sunt generate. 

Acestea sunt doar câteva din domeniile interesante, cu potențial de creștere în zona tehnologiei și unde fondatorii pot fi mai optimiști în ceea ce privește atragerea de fonduri, chiar și în primele runde de ridicare de investiții. 

Autor: 

Cristina Daianu, Dentons

Head Venture Technology Group, Bucharest

Parallax

Vizualizari
1217
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.436
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.89

expertise: 0.08

rating: 1.436

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 363
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri