Răzvan Tătaru

TOP Oportunități pentru companiile de tehnologie în anul 2024

companii de tehnologie

Integrarea inteligenței artificiale generative în strategiile companiilor este o oportunitate de top pentru sectorul tech, în contextul unui an cu probleme macroeconomice și tăieri de bugete, potrivit unui studiu realizat de o firmă de consultanță în afaceri.

Raportul realizat de EY, companie de consultanță de business, avertizează că 9 din 10 companii se află încă într-un stadiu incipient de maturizare a IA și vor să stabilească un cadru de reglementare care să susţină o implementare sigură și etică, centrată pe oameni.

 „Prin poziționarea AI în centrul strategiilor lor, companiile din domeniul tehnologiei au posibilitatea de a-şi depăși competitorii aflați anterior în top. Acest lucru poate fi realizat nu numai prin accelerarea proceselor de transformare, ci și prin adaptarea operațiunilor pentru a profita de tehnologiile și structurile de business care se dezvoltă rapid”, a declarat Cătălina Dodu, Partener, Cybersecurity Leader EY South Cluster, Tehnology Consulting Leader EY România.

Studiul arată că, în loc să apeleze la GenAI pentru utilizări la întâmplare, companiile ar trebui să vizeze acele cazuri de utilizare și oportunități de transformare care au impact mare și aduc valoare adăugată. Printre exemple se numără utilizarea GenAI în codificarea de software (front-office) și implementarea IA pentru a atrage și a păstra talentele (back-office).

Prioritizarea eficienței energetice a centrelor de date se află, de asemenea, în Top 10 oportunități din acest an - pe poziția a opta. Consumul de energie al centrelor de date va crește rapid, declanșat de puterea uriașă de calcul necesară pentru a pregăti modelele largi lingvistice sau pentru a rula sisteme inteligente.

De aceea, până în 2027, IA ar putea consuma la fel de multă energie electrică ca o țară de mărimea Olandei, potrivit raportului. De aceea, se sugerează încheierea de parteneriate cu furnizorii de echipamente energetice, pentru a dezvolta modalități inovatoare de alimentare a centrelor de date, pentru reducerea costurilor atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

TOP cele mai importante 10 oportunități tech pentru 2024

  1. Înglobarea GenAI în strategiile de transformare digitală și stabilirea unui „cadru de control";
  2. Explorarea GenAI în cazuri de utilizare direcționate pentru front-office și back-office;
  3. Investiții în noi forme de infrastructură digitală în „economia de frontieră" în plină expansiune;
  4. Stabilirea unor lanţuri de aprovizionare suplimentare în piețele emergente;
  5. Conturarea strategiei de investiții corporative în jurul agendei privind IA;
  6. Valorificarea modelelor de business tip platformă, pentru a industrializa și a extinde tehnologiile avansate;
  7. Stabilirea unor răspunsuri proactive și holistice la noile și viitoarele sarcini fiscale;
  8. Prioritizarea eficienței energetice a centrului de date în cadrul eforturilor cu privire la mediu;
  9. Investiția în instrumente avansate de risc și revizuirea compromisurilor dintre costuri, riscuri, reziliență și agilitate;
  10. Implementarea de tehnologii avansate pentru a reduce riscurile cibernetice actuale și viitoare.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu peste 395.000 angajați în peste 700 birouri în 150 țări. Compania susține că a înregistrat venituri de aproximativ 49,4 miliarde dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023.

Parallax

Vizualizari
107
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri