Ovidiu D. Popica

5G, tehnologia mobilă disruptivă care va face investitorii și utilizatorii să saliveze

Thumbnail

Noua generație de comunicații mobile 5G are un potențial economic și social enorm pe care liderii de afaceri încă nu îl sesizează consideră autorii unui articol publicat în Business Harvard Review. ”Tehnologia revoluționară 5G va face posibilă și apariția unor aplicații disruptive care, de obicei, vor face atât investitorii, cât și utilizatorii să saliveze”, mai scriu autorii articolului.

Un director executiv și un cercetător senior de la o firmă globală de consultanță îndeamnă liderii marilor afaceri dar și antreprenorii cu startup-uri să urmărească cu mare atenție noua generație de comunicații mobile 5G.

Într-un articol publicat de Harvard Business Review, Omar Abbosh și Larry Downes prezintă avantajele dar și provocările noii tehnologii despre care scriu că are ”caracteristici tehnice remarcabile” și pe care o consideră ”un punct de cotitură mult mai important în tehnologia mobilă decât oricare dintre generațiile anterioare” (n.r. - 3G, 4G).

Pe de altă parte, consultanții constată - plecând de la rezultatele unui studiu Accenture la care au participat peste 1.800 de directori de tehnologie și de afaceri din 10 țări -, că executivii din companii sunt încă rezervați sau chiar sceptici, ori subestimează 5G pentru că ”nu înțeleg nici tehnologia, nici potențialul ei disruptiv”.

Tehnologia 5G: ce cred executivii din companii mari și mijlocii despre potențial

 • 37% dintre cei chestionați de studiul Accenture cred că vitezele din rețelele 5G vor fi dramatic îmbunătățite.

 • Mai mult de jumătate nu se așteaptă ca tehnologia să le permită să facă mai multe lucruri decât cele pe care le pot face deja cu 4G.

 • Aproape trei sferturi au spus că au nevoie de ajutor ca să-și  imagineze cazurile de utilizare în afaceri ale tehnologiei 5G.

Beneficiile 5G: ce spun autorii articolului din Harvard Business Review

 • Când va fi complet implementată, tehnologia 5G, ar putea deveni o afacere foarte mare,

 • Ar fi un punct de cotitură mult mai important în tehnologia mobilă decât oricare dintre generațiile anterioare (3G, 4G).

 • Viteza, capacitatea și consumul redus de energie dar și timpul de răspuns al comunicațiilor - "latența" - vor face posibilă o gamă uimitoare de produse și servicii inovatoare noi.

 • Beneficiile economice și sociale ar putea fi enorme.

Avantaje tehnice

 • Rețelele 5G se bazează pe antene mai mici, dar cu o densitate mai mare.

 • Antenele nu sunt plasate pe turnuri celulare uriașe, ci pot fi puse pe clădirile existente, stâlpi de iluminat ori alte infrastructuri fizice.

 • Testele de până acum sugerează că rețelele 5G vor fi de 100 de ori mai rapide decât tehnologia mobilă de astăzi.

 • Prin mărirea "densității” rețelei, semnalele vor fi transmise mai rapid și mai fiabil, cu lățimea de bandă măsurată nu în megabiți, ci mai degrabă în gigabiți pe secundă.

 • Aceste caracteristici tehnice remarcabile vor permite rețelelor de generație următoare să concureze direct cu sistemele cu bandă largă prin cablu, inclusiv cele construite cu cea mai rapidă tehnologie de fibră optică de astăzi.

 • Tehnologia revoluționară a 5G va face posibilă și apariția unor aplicații disruptive care vor face atât investitorii, cât și utilizatorii să saliveze.

Cinci industrii pe care le-ar putea schimba 5G-ul

 • Rețelele 5G vor pune pe steroizi noul ecosistem emergent denumit IoT (n.r. - internetul obiectelor), care va interconecta dispozitive banale ce vor fi capabile să trimită și să recepționeze date către rețelele super localizate și de acolo, prin cloud, în formă securizată către furnizori de servicii și producători de dispozitive.

 • Generația ”baby boomers”, care înaintează în vârstă, ar putea beneficia la bătrânețe, în propriile case, nu neapărat în azile, de servicii de tele-asistență pentru sănătate, monitorizare de la distanță ori chiar mici roboței casnici drept ajutoare pentru treburi casnice.

 • Agricultura ar putea deveni în mod substanțial mai eficientă cu ajutorul senzorilor conectați la pământ, de la culturile monotorizate cu drone, la tehnologii integrată de urmărire a vremii.

 • Divertismentul mobil ar putea fi îmbunătățit prin viteza mărită 5G și, în special, latența redusă a noii tehnologii, pentru a oferi video de calitate superioară, completate cu noi tipuri de interacțiuni din realitatea virtuală și augmentată.

 • Chiar dacă drumul e încă lung până ce tehnologia autonomă de șofat va fi disponibilă pe scară largă, vehiculele inteligente și infrastructura conectată ar putea aduce drumuri mai sigure și mai puține victime din accidente rutiere.
   

Tehnologia 5G: De ce nu sesizează firmele, încă, oportunitatea 

Majoritatea directorilor de rang superior pe care i-am cercetat - explică articolul - se uită la aceste tehnologii [doar] prin obiectivul îmbunătățirilor pas cu pas ale afacerilor de astăzi, în loc să-și imagineze modul în care ar putea fi utilizate pentru restructurarea industriilor și, într-un sens mai larg, modul în care ar putea fi aplicate în căutarea unor soluții pentru o societate mai largă probleme, inclusiv mediul, sărăcia și asistența medicală.

”Acest lucru se datorează în mare măsură limitărilor gândirii de afaceri convenționale. Atunci când noile inovații perturbă mai multe industrii sau fac posibile aplicații care servesc noi grupuri de clienți (inclusiv cei care ar putea să nu fie subordonați sau subordonați astăzi), abordările tradiționale ale strategiei și planificării subestimează impactul lor real, ceea ce duce la investiții întârziate și oportunități ratate”.

Autorii articolului adauge totuși că mai sunt încă multe lucruri de pus la punct pentru implementarea și extinderea pe scară largă a tehnologiei 5G: de la definirea mai clară a specificațiilor la chestiuni legate de protecția datelor personale.

Totuși, avertizează articolul, antreprenorii și liderii de afaceri ar trebui să fie pregătiți deja pentru planificarea investițiilor în 5G, eventual prin noi parteneriate sau investiții în comun.

”Vechea abordare, de așteptare a unor noi piețe alimentate de 5G și intrarea târzie, ca follower rapid, nu va funcționa. Asta pentru că, chiar și când disruptorii câștigă mai greu tracțiune, odată ce o fac, cursa spre profit este adesea terminată imediat ce începe. Dacă nu vă încălziți deja la linia de start, șansele de a deveni câștigători vor fi aproape de zero”.

Traducere și adaptare din Harvard Business Review

Parallax

Vizualizari
678
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri