Răzvan Tătaru

Patru proiecte de cercetare a viitoarelor rețele 6G, susținute de Orange România

Tehnologia de rețea 6G

Orange România se implică în dezvoltarea viitoarelor tehnologii 6G prin patru proiecte de cercetare din cadrul Horizon Europe, potrivit unui comunicat trimis, joi, StartupCafe.ro.

Cele 4 proiecte inovatoare sunt derulate pe o perioadă de 3 ani și vor susține dezvoltarea sustenabilă a viitoarelor rețele mobile 6G, dar și a managementului inteligent al resurselor de rețea prin integrarea de tehnologii de tipul AI și „machine learning”.

Prin implicarea în cele 4 proiecte, compania Orange România a ajuns la un număr total de 22 de proiecte finanțate de Comisia Europeană.

Proiectele Horizon Europe în care se implică Orange

  1. 6G-PATH are ca obiectiv dezvoltarea și implementarea unor tehnologii de comunicații avansate, ce vor marca tranziția către rețelele 6G. Acestea vor oferi suport pentru aplicații din domeniile sănătate, educație, orașe inteligente și agricultură, cu cerințe de procesare și conectivitate ce depășesc capacitățile rețelelor 5G actuale.
  2. 6G-INTENSE vizează crearea unui sistem AI-nativ de management și orchestrare pentru rețelele 6G ce integrează soluții de sustenabilitate, promovând partajarea infrastructurilor între operatori și cooperarea între aceștia prin utilizarea unei infrastructuri comune.

6G-INTENSE introduce conceptul de „sensing”, o tehnologie avansată care folosește frecvențe mai mari și rețele extinse pentru a oferi o imagine detaliată a mediului, o localizare precisă și rețele inteligente care țin cont de context, pentru a minimiza resursele necesare implementării și funcționării rețelelor, dar și pentru a reduce consumul de energie.

Acesta este văzut ca o tehnologie cheie pentru integrarea sistemelor de tip Edge Compute, oferind posibilitatea de selecție automată a locației de procesare a datelor în funcție de resursele hardware disponibile.

  1. iSEE-6G vizează crearea de prototipuri de antene pasive și active cu funcționalități de reconfigurare inteligentă a suprafețelor deservite. Se optimizează astfel modalitățile de construire și transmitere a semnalelor radio, iar algoritmii de procesare permit implementarea tehnologiilor 6G.

Prin utilizarea acestor noi tehnologii hardware și software se îmbunătățește eficiența și reziliența comunicațiilor colaborative cu capacități de "sensing", optimizând spectrul, performanțele localizării dispozitivelor conectate la nodurile radio și întârzierile din rețea.

  1. 6G-MUSICAL are ca scop echiparea viitoarelor noduri radio 6G cu echipamente bazate pe tehnologii radar pentru "sensing" care vor funcționa în paralel cu componentele de comunicație celulară. Această abordare va facilita detecția, localizarea și urmărirea obiectelor conectate, oferind o precizie de centimetri și posibilitatea reconstituirii 3D la înaltă rezoluție a obiectelor detectate.

Un obiectiv cheie al proiectului este dezvoltarea unor prototipuri fiabile și eficiente de antene pentru rețelele Beyond-5G și 6G, utilizând benzi radio noi și materiale inovatoare pentru a îmbunătăți performanțele sistemelor de comunicație, inclusiv vitezele de transfer.

Echipa proiectului se va concentra pe construirea semnalelor radio, utilizând noi procesoare și materiale pentru componentele logice, cu scopul de a îmbunătăți consumul de energie și eficiența sistemelor.

Horizon Europe (2021-2027) este un program de cercetare și inovare finanțat de Uniunea Europeană, ce adresează schimbările climatice și dezvoltarea durabilă conform obiectivelor ONU, dar își propune și să stimuleze creșterea economică și competitivitatea la nivelul UE.

Proiectele în care compania se implică direct fac parte din a doua etapă a Horizon Europe Smart Networks and Services (2024-2027), în care au fost aprobate un total de 27 de proiecte ce vor beneficia de finanțare din partea UE, în valoare de 130 milioane EUR.

Parallax

Vizualizari
167
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri