Claudiu Zamfir

Premiul Turing: Au fost desemnați cei mai buni oameni din IT-ul mondial

Thumbnail

Anul acesta, Premiul Turing (The ACM A.M. Turing Award), care recunoaște meritele în domeniul informaticii și al calculatoarelor la nivel mondial, a fost oferit către doi premianți, care își vor împărți și milionul de dolari aferent.

Patrick M. (Pat) Hanrahan și Edwin E. (Ed) Catmull, fondatori ai studiourilor de animație Pixar, au obținut Premiul Turing 2019, conform unui anunț postat miercuri pe site-ul oficial al distincției.

„Inovațiile lui Hanrahan și Catmull au pavat drumul către ceea ce înseamnă astăzi flimele de animație 3D”, spune  Association for Computing Machinery, care oferă premiul Turing.

Edwin E. Catmull (74 de ani) este fondator al studiourilor Pixar, iar Patrick M. Hanrahan (64 de ani) a făcut parte, ca angajat, din echipa fondatoare. În prezent, Hanrahan este profesor de grafică pe computer la Universitatea Stanford.

Ei au realizat filmul de animație Toy Story, în urmă cu 25 de ani, considerat primul film realizat în totalitate prin grafică 3 D computerizată. Contribuția lor are o influență uriașă și pentru industria jocurilor video.

 Premiile Turing sunt denumite în onoarea britanicului Alan Mathison Turing, un pionier al informaticii. În timpul celui de-Al Dilea Război Mondial, el a contribuit decisiv la descifrarea mesajelor Germaniei Naziste, care erau criptate prin mașina de codificare Enigma.

Parallax

Vizualizari
3156
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri