Adi Iacob
O echipă de cercetători brazilieni și americani au dezvoltat un biosenzor care poate fi montat pe o pereche de ochelari și este capabil să măsoare nivelul glicemiei prin lacrimi, oferind un test mai puțin invaziv pentru diabetici.
Nivelul de glucoză trebuie monitorizat frecvent la persoanele cu diabet zaharat, o boală care afectează 380 de milioane de oameni la nivel mondial, scrie The Next Web.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul persoanelor cu diabet a crescut alarmant în ultimele decenii - fiind una din afecțiunile cu cea mai rapidă creștere în țările cu venituri mici și medii ― și ar putea afecta peste 580 de milioane de oameni până în anul 2035.
Multe persoane folosesc un glucometru portabil pentru a măsura nivelul glicemiei prin înțeparea vârfurilor degetelor, pentru a obține o probă de sânge. Procesul, care poate fi repetat de mai multe ori pe zi, poate fi dureros și există riscul infecțiilor.
Biosenzorul dezvoltat de cercetărorii de peste ocean poate identifica o enzimă numită glucoză oxidază ― folosită pe scară largă pentru a detecta glucoza din lichidele corporale, precum lacrimile, eliminând necesitatea înțepăturilor. De asemenea, poate măsura nivelul vitaminelor și alcoolului. Utilizatorii trebuie să producă lacrimi, cu ajutorul unei substanțe care stimulează glanda lacrimală.
Dispozitivul a fost dezvoltat de cercetătorii de la Institutul de Fizică São Carlos din cadrul Universității din São Paulo, împreună cu oamenii de știință din Departamentul de Nanoinginerie al Universității din San Diego.
Biosenzorii sunt capabili să măsoare reacțiile chimice și să genereze un semnal proporțional cu concentrația unei anumite substanțe. Acestea sunt proiectate și utilizate din ce în ce mai mult pentru a accelera rezultatele testelor de laborator, pentru a monitoriza condițiile de sănătate și pentru a diagnostica și preveni boli.