Redacția StartupCafe.ro

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, plângere penală împotriva unui deepfake

Deepfake cu Sebastian Burduja

Ministrul energiei a depus o plângere penală împotriva unui videoclip apărut pe internet în care acesta ar fi promovat o schemă de investiții inexistente a ENEL, potrivit HotNews.ro.

Sebastian Burduja a declarat, într-un comunicat de presă, că videoclipul postat pe o pagină falsă de Facebook, denumită  „HTTPY”, este fals și că aceste fapte sunt infracțiuni grave, nu doar împotriva individului, ci și împotriva securității naționale a României.

„Fac un apel ferm către toți cetățenii să rămână vigilenți și să evite capcanele deepfake, precum și site-urile fictive care solicită transferuri financiare. Este crucial să conștientizăm că, în domeniul energetic, atunci când se anunță vânzarea de acțiuni sau emiterea de obligațiuni, acestea se fac întotdeauna prin canale oficiale și sigure, cum ar fi Bursa de Valori sau alte instituții financiare recunoscute”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Ministrul a mai subliniat faptul că nicio companie nu va solicita plăți prin canale electronice nesigure sau prin link-uri plasate în comentarii.

„Vă încurajez să folosiți doar canalele oficiale de comunicare ale companiilor și să evitați să răspundeți la solicitările de plăți prin metode nesigure sau neconvenționale. De asemenea, îndemn pe toată lumea să urmărească campaniile de conștientizare organizate de Directoratul Național de Securitate Cibernetică și celelalte instituții cu atribuții în domeniul securității cibernetice” – Sebastian Burduja.

Ce este „deepfake”

Tehnologia deepfake utilizează inteligența artificială pentru a clona fețele și vocile unor personalități sau persoane importante din punct de vedere politic. Riscul acestei tehnologii este acela de a fi utilizată pentru a dezinforma oamenii, ca în cazul de față.

Totodată, tehnologia deepfake poate fi folosită pentru obținerea frauduloasă de bani. De exemplu, în 2019, directorul unei companii energetice din Marea Britanie a fost convins să trimită 200.000 de euro către un furnizor din Ungaria, deoarece credea că șeful său îl pune să facă asta, arată sursa citată.

Parallax

Vizualizari
273
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 897
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri