Denisa Crăciun

A revenit metoda „tu ești în video”. Atenție la mesajele cu linkuri malițioase primite pe Facebook (DNSC)

Facebook

Au revenit atacurile cu linkuri malițioase pe Facebook, astfel că românii ar trebui să fie atenți la mesaje de tipul „tu ești în video” sau „seamănă cu tine” pe care le primesc pe rețeaua socială, avertizează, vineri, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Cu ajutorul unor conturi deja compromise, hackerii transmit prin intermediul Facebook mesaje cu textul „seamănă cu tine”, „apari în acest video” sau „tu ești în videoclip”, cărora le adaugă un link malițios sau potențial fraudulos, potrivit sursei citate.

Atacatorii pretind că în videoclip sau în poză „apare persoana căreia i-au transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea potențialei victime și a o determina să dea click. În trecut, accesarea acelui link de pe dispozitiv redirecționa către site-uri de phishing sau care livrau malware, astfel încât cei vizați puteau pierde accesul la conturile Meta, puteau furniza date sensibile atacatorilor sau ajungeau chiar să se aboneze la anumite servicii cu suprataxă”, arată DNSC.

Ce poți face dacă ai primit un astfel de mesaj. Recomandările DNSC 

  1. Schimbă imediat parola contului de Facebook și activează autentificarea în 2 pași (2FA).
  2. Asigura-te că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesară logarea în contul de Facebook și navigarea la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, trebuie să mergi către categoria Permissions (Permisiuni) și să apeși pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ai oferit acces. Elimină acele aplicații pe care le consideri suspecte. Apasă pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a-ți proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.
  3. Verifică aplicațiile instalate pe dispozitiv, pentru a te asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.
  4. Verifică setările de confidențialitate, pentru a te asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoști, unde contul tău de social media apare ca fiind logat.
  5. Scanează dispozitivul cu o soluție de securitate.
Parallax

Vizualizari
395
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri