Claudiu Zamfir

Măsuri UE de protecție a copiilor pe internet: verificări, cursuri, participare activă

Thumbnail

Uniunea Europeană va lua o serie de măsuri pentru protecția copiilor pe internet, inclusiv cursuri de specialitate, activități educaționale cu implicarea activă a celor mici, precum și reglementări de verificare a vârstei utilizatorilor online, potrivit unei strategii lansate de Comisia Europeană, la care sunt invitate și companiile tech să se ralieze.

Noua Strategie europeană pentru un internet mai bun pentru copii cuprinde 3 piloni:

  • 1. Experiențe digitale sigure vizând protejarea copiilor de conținuturile, de comportamentele și de riscurile online care sunt dăunătoare și ilegale, precum și îmbunătățirea bunăstării acestora grație unui mediu digital sigur și adaptat vârstei.

Pentru ca mediul digital să devină un loc sigur pentru copii și tineri, Comisia Europeană va facilita elaborarea unui cod al UE pentru o proiectare adaptată vârstei și va solicita instituirea, până în 2024, a unui standard european privind verificarea online a vârstei.

De asemenea, Comisia va analiza modul în care ar putea fi utilizat viitorul portofel european pentru identitatea digitală pentru verificarea vârstei, modul în care s-ar putea contribui la raportarea rapidă a conținutului ilegal și dăunător și modul prin care s-ar putea garanta, până în 2023, instituirea numărului unic armonizat din seria de numere „116 111” pentru a oferi asistență victimelor hărțuirii cibernetice.

  • 2. Capacitarea digitală, astfel încât copiii să dobândească aptitudinile și competențele necesare pentru a face alegeri în cunoștință de cauză și pentru a se exprima în mediul online în condiții de siguranță și în mod responsabil.

Pentru a promova capacitarea copiilor în mediul digital, Comisia va organiza campanii de alfabetizare mediatică destinate copiilor, profesorilor și părinților, prin intermediul rețelei de centre pentru un internet mai sigur, care reprezintă coloana vertebrală a strategiei. De asemenea, Comisia le va oferi profesorilor posibilitatea de a urma module didactice prin intermediul portalului betterinternetforkids.eu.

Rețeaua de centre pentru un internet mai sigur din statele membre, care este activă atât la nivel național, cât și la nivel local, va consolida sprijinul pentru copiii aflați în situații vulnerabile și va contribui la abordarea decalajului digital în materie de competențe.

  • 3. Participarea activă și respectul față de copii, oferindu-le posibilitatea de a se exprima în mediul digital, cu mai multe activități conduse de copii pentru a promova experiențe digitale inovatoare și creative care să fie sigure.

Pentru a spori participarea copiilor la mediul digital, Comisia va sprijini, de exemplu, asocierea unor copii mai experimentați la instruirea altor copii cu privire la oportunitățile și riscurile pe care le prezintă mediul online și va organiza, o dată la doi ani, o evaluare, condusă de copii, a strategiei.

Pentru a pune în aplicare acești piloni principali, Comisia invită statele membre și sectorul de activitate relevant să se ralieze obiectivelor sale și să sprijine acțiunile conexe.

Gadget-urile aduc copiilor avantaje, dar și riscuri

Cei de la Comisia Europeană au constatat că în ultimii 10 ani s-au schimbat dramatic atât tehnologiile digitale, cât și modul în care copiii le utilizează. Majoritatea copiilor își utilizează zilnic telefoanele inteligente și aproape de două ori mai mult decât în urmă cu zece ani. De asemenea, copiii încep să le folosească de la o vârstă mult mai fragedă. Dispozitivele moderne oferă oportunități și avantaje, permițându-le copiilor să interacționeze cu ceilalți și să învețe online, fiind totodată un mijloc de divertisment. Însă aceste avantaje nu sunt lipsite de riscuri, și anume pericolul de a fi expuși la dezinformare, la hărțuirea cibernetică sau la conținuturi dăunătoare și ilegale, de care copiii trebuie să fie protejați.

Astfel, noua Strategie europeană pentru un internet mai bun pentru copii își propune să furnizeze conținuturi și servicii online accesibile, adaptate vârstei și informative, care să fie în interesul superior al copiilor.

Într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă responsabilă cu „O Europă pregătită pentru era digitală”, a declarat:

„Fiecare copil din Europa merită să crească într-un mediu digital sigur și stimulator. Prin această nouă strategie, dorim să sprijinim accesul copiilor, în special al celor aflați în situații vulnerabile, la dispozitive și competențe digitale, dorim să combatem hărțuirea cibernetică și să îi protejăm pe toți copiii de conținuturi online dăunătoare și ilegale. Aceste obiective sunt în concordanță cu valorile noastre fundamentale și cu principiile digitale”.

 

Parallax

Vizualizari
115
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri