Raluca Abrihan

YouTube şi Instagram, platformele pe care circulă cele mai multe imagini menite să manipuleze utilizatorii – studiu

Thumbnail

Succesul fotografiilor şi videoclipurilor devenite virale alimeantează manipulările prin reţelele de socializare şi platforme online. Focusul manipulatorilor se concentrează în speical pe YouTube şi Instagram, în ultima perioadă, chiar dacă Facebook rămâne principala sursă, susţine un grup de cercetători de la Oxford, potrivit Reuters.

Într-un raport anual privind tendințele de dezinformare, realizat de Oxford Internet Institute arată că Facebook a rămas cea mai populară platformă de manipulare din rândul rețelelor de socializare, în special din cauza dimensiunii sale și a acoperirii globale.

Însă raportul atrage anţia asupra gradului tot mai ridicat de redistribuire (share) a videoclipurilor de pe YouTube şi a fotografiilor de pe Instagram, false, cu scopul de a manipula utilizatorii.

“Se întâmplă acest lucru în special pe YouTube şi Instagram din caza direcţiei de evoluţie a ştirilor falese – cu cât acestea se bazează mai mult pe imagini şi mai puin pe text cu atât au potenţial mai mare de a deveni virale. Meme-urile şi videoclipurile sunt atât de ușor de consumat într-un mediu care nu solicită foarte tare atenţia utilizatorilor”, spune Samantha Bradshaw, una dintre realizatorii studiului.

Compaii precum Google şi Facebook declară că investesc masiv în combaterea manipulării online, mai ales după ce li s-au adus critici în mai multe rânduri.

Parallax

Vizualizari
400
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri