Răzvan Tătaru

Listă: Patru soluții digitale făcute de IT-iștii voluntari de la Code for Romania pentru monitorizarea alegerilor

Thumbnail

IT-iștii voluntari de la Code for Romania / Commit Global prezintă patru soluții digitale gratuite pentru monitorizarea alegerilor de anul acesta, din România și din afara țării într-un comunicat transmis, vineri, StartupCafe.ro.

Ecosistemul de soluții digitale gratuite pentru alegeri a început să fie dezvoltat de Code for Romania încă din anul 2016, cu scopul de a îmbunătăți accesul la informații și de a sprijini observarea independentă a alegerilor în România, în alte state membre ale Uniunii Europene, dar și în alte state ale lumii, prin organizația internațională Commit Global.

Ecosistemul include pentru 2024 patru soluții digitale cheie: WeVote4.EU, Monitorizare Vot / Vote Monitor, Rezultate Vot și Vot Diaspora.

Aceste instrumente sunt utile deopotrivă pentru public și pentru presă.

Soluțiile dezvoltate de IT-iștii voluntari pentru alegeri

 1. WeVote4.EU

„WeVote4.EU” este prima platformă care oferă tuturor cetățenilor UE, în 26 de limbi oficiale UE, informații esențiale despre alegerile europarlamentare din 2024:

 • cum să voteze, indiferent de statul european în care se află;
 • informații în timp real despre evoluția alegerilor în fiecare țară, precum prezența la vot;
 • comentarii live din societatea civilă europeană - organizații mari care apără democrația vin împreună pentru prima dată pe o platformă unică europeană;
 • monitorizarea simultană a alegerilor pentru prima dată în mai multe state europene, prin aplicația Monitorizare Vot - Vote Monitor.
 1. Monitorizare Vot (iOS & Android),

Creată de Code for Romania în 2016, „Monitorizare Vot” este prima aplicație de monitorizare a alegerilor din România și una dintre puținele folosite în întreaga lume. Aceasta oferă în timp real o mai bună înțelegere a evoluției desfășurării alegerilor în România și în oricare alt stat a cărei legislație permite monitorizarea alegerilor de către observatori independenți.

Vote Monitor - Monitorizare Vot a fost utilizată până în prezent pentru monitorizarea a opt runde electorale distincte în România și Polonia, prin observatori acreditați independenți.

Aplicația este disponibilă doar pentru observatorii independenți și organizațiile acreditate care au dreptul de a derula activități de monitorizare și le sprijină în colectarea securizată de date în timp real din secțiile de votare.

ONG-urile care acreditează observatorii primesc rapoarte în timp real cu privire la situația de pe teren, permițându-le să ofere sprijin observatorilor lor și să reacționeze în timp util atunci când sunt raportate probleme sau nereguli.

Pentru prima dată, în 2024, alegerile europarlamentare pot fi observate în mod sincron în secții de votare din opt state ale Uniunii Europene, prin Vote Monitor.

Aplicația Monitorizare Vot / Vote Monitor este compusă din:

 • aplicație mobilă nativă (iOS & Android) prin care observatorii comandați pot raporta cu ușurință înapoi la ONG-urile lor respective în ziua alegerilor;
 • platformă pentru ONG-uri care centralizează în timp real toate informațiile trimise de observatorii lor.
 1. Rezultate Vot

Platforma a fost lansată în anul 2019 pentru a ajuta utilizatorii să informeze și să dezvolte spiritul critic prin contextualizarea informației electorale însoțite de analize apartinice ale acesteia.

Aceasta este o soluție digitală gratuită dezvoltată open source, posibilă prin efortul voluntarilor, care are ca scop accesibilizarea și deschiderea datelor publice printr-o soluție de tehnologie civică.

Pe Rezultate Vot, cei interesați pot găsi:

 • hărți detaliate cu prezența la vot la nivelul țării/județului;
 • rezultatele parțiale ale alegerilor după închiderea urnelor, pe măsură ce ele sunt comunicate de autorități;
 • informații din sistemul de monitorizare digitală a alegerilor - Monitorizare Vot;
 • istoricul electoral al României pentru toate rundele de alegeri, începând cu 1992;
 • flux live de comentarii și analize realizate de sociologi din marile centre universitare din România.
 1. Vot Diaspora

„Vot Diaspora” este o platformă de ghidaj simplă și interactivă pentru votanții din diaspora cu privire la regulile de înscriere pentru a vota la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, din străinătate. Aici, românii află care este secția cea mai apropiată și care sunt documentele de care au nevoie pentru a vota.

La alegerile europarlamentare din 2019, aplicația a fost utilizată de mai mult de 25% din totalul alegătorilor din diaspora, iar la ultima rundă a alegerilor prezidențiale, peste 185.000 de alegători s-au informat folosind aplicația.

Utilizatorii pot verifica documentele și procedurile necesare pentru a vota în secție sau prin corespondență dacă se află în afara țării și care este secția la care sunt arondați în funcție de statutul fiecăruia.

La fiecare rând de alegeri, platforma oferă informații actualizate.

În 2020, pentru Vot Diaspora, Code for Romania a obținut Premiul I pentru Comportament Civic și Participare Publică la Gala Societății Civile.

Parallax

Vizualizari
145
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri