Adi Iacob

Lecție de la Harvard: Cum poate blockchain să ajute afacerile din domeniul construcțiilor

Thumbnail

Antreprenorii din domeniul construcțiilor sunt din ce în ce mai interesați de capacitatea tehnologiei din spatele criptomonedelor ― blockchain ― de a stoca și securiza o cantitate  uriașă de date cu ajutorul criptografiei. Poate această tehnologie să permită o execuție mai bună a proiectelor din industria construcțiilor - care implică echipe mari de muncitori, multe contracte, distribuitori și o mulțime de reglementări și standarde de siguranță?

Don Tapscott (profesor univesitar la Rotman School of Management și autorul cărților Wikinomics și The Digital Economy) și Ricardo Viana Vargas (inginer brazilian, autor de cărți de management al proiectelor și director executiv al Brightline Initiative) explică într-un articol din publicația universității Harvard - Harvard Business Review - cum poate tehnologia din spatele bitcoin să ajute antreprenorii din domeniul construcțiilor.

  • Tehnologia blockchain este folosită în special în contextul criptomonedelor precum bitcoin, dar este aplicabilă în numeroase domenii. Avantajul aceste tehnologii este că poate stoca o bază publică de date, protejate de criptografie. Pe scurt, conceptul de blockchain reprezintă o bază de date distribuită ce păstrează o listă dinamică de înregistrări în mod eficient, verificabil și permanent.

Potrivit specialiștilor în management, utilizarea tehnologiei blockchain pentru a automatiza procesele și stoca documentele/contractele care stau la baza proiectelor complexe ar putea ajuta afacerile din domeniu să economisească bani, să elibereze resurse valoroase și chiar să accelereze procesul de construcție.

Studiu de caz: firma HerenBouw din Amsterdam

Firma de construcții HerenBouw, cu sediul în capitala Olandei, folosește tehnologia blockchain în cadrul unui proiect de largă portul Amsterdam. HerenBouw folosește această tehnologie pentru a înregistra ficare tranzacțiile și detaliu legal.

Potrivit dezvoltatorilor, beneficiile sistemului includ: informații în timp util, comunicare lipsită de ambiguitate și mai puține greșeli. 

"Ambele părți au un stimulent clar (...) pentru a înregistra aceste date în blockchain: fie că nu obțin ceea ce au comandat (n.r. clienții), fie că nu vor fi plătiți (n.r. constructorii)", explică unul dintre dezvoltatorii aplicației blockchain folosită de HerenBouw.

De asemenea, specialiștii susțin că datorită nivelului ridicat de încredere, atât clienții, cât și firmele au mai mult timp pe care îl petrec discutând despre design sau metode mai eficiente de construcție.

95% din datele despre construcția unei clădiri se pierd 

Aon, companie globală care oferă consiliere în domeniul riscurilor pentru industria construcțiilor, estimează că 95% din datele despre construcția unei clădiri se pierd când proiectul este livrat primului proprietar. 

Briq, un start-up din California, demonstrează potențialul de a păstra și securiza astfel de documente pe blockchain - pe care constructorii le pot oferi proprietarului la finalizarea construcției.

De exemplu, Briq realizat un inventar al fiecărui bun în parte dintr-o clădire de birouri abia construită. 

"Atunci când cauți un produs sau o specificație într-o clădire, există în sfârșit un loc unde să mergi pur și simplu și să cauți tot ce există în acea clădire", a declarat directorul Briq, Bassam Hamdy. 

Printre informațiile stocate pe blockchain de start-up se numără: culorile vopselei folosite în fiecare cameră, corpurile de iluminat folosite, modelul becurilor, dar și documente precum manuale sau garanții.
 

Parallax

Vizualizari
2727
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri