Adi Iacob

Algoritmul de inteligență artificială care poate recunoaște 11 tipuri de emoții din selfie-uri

Thumbnail

Algoritmii de inteligență artificială (AI) care pot detecta fețe și mișcări fac acum parte din viața noastră de zi cu zi, odată cu apariția funcțiilor pentru smartphone-uri precum deblocarea telefonului cu fața sau emoji-uri care imită mișcările utilizatorilor (animoji). Cu toate acestea, acești algoritmi AI nu pot prezice cum ne simțim, privindu-ne fața, iar aici intervine tehnologia EmoNet.

Cercetătorii de la Universitatea din Colorado și Duke University au dezvoltat algoritmi care pot clasifica cu exactitate imaginile cu fețe omenești în 11 categorii emoționale, scrie The Next Web. Pentru a instrui algoritmul, cercetătorii au folosit 2.187 de videoclipuri care au fost clasificate în 27 de categorii de emoții distincte, inclusiv anxietate, dorință sexuală sau tristețe.

Echipa a extras 137.482 de cadre din aceste videoclipuri și a exclus apoi seturile de imagini care au avut mai puțin de 1000 de probe. După antrenament, echipa a folosit 25.000 de imagini pentru a-și valida rezultatele.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că algoritmii de inteligență artificială pot prezice cu exactitate emoții precum pofta sau groaza. Cu toate acestea, sistemul AI nu poate prezice cu precizie sentimentele de confuzie, uimire sau surpriză. 

Cercetătorii au spus că emoții precum bucuria, amuzamentul și adorația nu au fost întelese prea bine de sistem, deoarece aveau trăsături faciale similare.

Pentru a îmbunătăți în continuare sistemul, cercetătorii au apelat la 18 persoane cărora le-au observat activitatea creierului în timp ce le-au arătat 112 imagini diferite. Apoi, au arătat aceleași imagini sistemului EmoNet și au comparat rezultatele.

Echipa de cercetători susține că acest tip de tehnologie se poate dovedi foarte utilă pentru aplicații dedicate sănătății mintale. 

Totuși, un studiu publicat la începutul acestei luni - care a observat și a revizuit peste 1000 de alte studii - susține că recunoașterea emoțională de către AI nu poate fi de încredere.
 

Parallax

Vizualizari
1284
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri