Ovidiu D. Popica

Crowdfunding. Spaima bonelor pe Indiegogo: cameră spion în încărcător de telefon mobil

Thumbnail

Un startup cu sediul declarat în Los Angeles, a obținut deja peste 200.000 de dolari pe Indiegogo cu o campanie de finanțare pentru o cameră spion plasată într-un încărcător USB pentru telefonul mobil. 

Camera spion se cheamă HD Mask Noir iar campania de crowdfunding, care tocmai a fost prelungită cu 30 de zile, are peste 1600 de finanțatori și promite să înceapă livrările în octombrie 2019. 

Obiectivul de finanțare, fixat la 5000 de dolari, a fost depășit (la momentul redactării articolului) de 40 de ori.

Pentru finanțatorii proiectului de pe Indiegogo, produsul va costa 69 de dolari, dar există și recompense (n.r. - perks) sub formă de pachet pentru care prețul per unitate scade la aproape 34 de dolari, cum e cazul pachetului de 10 bucăți.

Ce promite HD Mask Noir

  • Conectivitate WiFi

  • Rezoluție FullHD (1080p)

  • Streaming de imagini și sunet în timp real pentru telefon sau computer

  • Accesarea a 4 camere simultan  

  • Detecție a mișcării cu sensibilitate ajustabilă

  • Aplicații gratuite iPhone, Android cu notificări

  • Vedere nocturnă cu tehnologie infraroșu

  • Cameră cu acoperire de 75°

  • Înregistrare continuă pe card

Cum funcționează și ce promite camera-spion-încărcător

Dispozitivul apare ca un încărcător de priză obișnuit doar că, pe latura cu portul USB, are și o cameră discretă care poate fi accesată prin rețeaua WiFi din casă și un senzor de mișcare.

Avantajele cu care inițiatorii campaniei încearcă să-și convingă finanțatorii sunt formatul compact, instalarea rapidă și accesul cu promisiunea gratuității permanente la aplicația care însoțește dispozitivul.

Faptul că poate fi confundată cu un încărcător obișnuit de telefon ar asigura utilizarea discretă a camerei de supraveghere care poate fi conectată la orice priză din casă/cameră/birou.

Amplasarea prin conectare direct la priza de curent este un avantaj la instalare dar poate fi un dezavantaj la poziționare, daca priza este la mică distanță de pardoseală.

Dispozitivul promite și înregistrare audio, ”cu sunet cristal”, după cum pretinde prezentarea.

Una peste alta, sugestia de utilizare este supravegherea discretă a bonelor, menajerelor sau copiilor ori a animalelor de companie, în propria locuință.

Cealalt scenariu de utilizare, pentru supravegherea la birou, a fost ajustat, între timp, în prezentarea de pe Indiegogo și e amintit doar în trecere, probabil pentru că poate genera controverse.

Thumbnail

Câteva observații tehnice. Ce ar fi ”military grade”.

Unul dintre argumentele cu care promotorii campaniei de pe Indiegogo își prezintă produsul este caracteristica ”military grade” pentru senzorul de mișcare din camera de supraveghere.

Adică, un senzor foarte sensibil care ar face camera mai precisă la detectarea mișcărilor; un cățel sau o pisică ar trece fără alarmare, în timp ce o persoană ar fi imediat detectată.

În prezentarea proiectului nu am găsit însă detalii tehnice sau specificații care să explice această caracteristică ce ar diferenția camera de altele, fără acel senzor ”military grade”.

Ar putea fi vorba de o prezentare de marketing mai pompoasă fie a unui senzor de mișcare hibrid care combină tehnologia PIR (n.r. - Pyroelectric Infrared Sensor, senzor piroelectric infraroșu) cu cea bazată pe microunde, fie a unei soluții software bazată direct pe senzorul camerei.

Apropo de software: aplicația promite să fie permanent gratuită și în răspunsul de pe Indiegogo către unul dintre finanțatori, echipa de suport HD Mask susține că lucrează deja la o aplicație proprie. Versiunea anterioară a camerei se baza pe o aplicație creată, se pare, de un dezvoltator din Asia. 

În imaginile de prezentare camera-spion-încărcător arată că poate fi utilizată doar în prizele din SUA. Cei de la suport spun însă, pe pagina proiectului, că vor oferi și conectori pentru prize europene, de exemplu, după ce vor evalua cererile printr-un sondaj printre cei care au plătit produsele. 

O remarcă importantă de final: menținerea conexiunii la rețeaua WiFi este esențială pentru accesarea camerei dar și pentru înregistrarea pe cardul SD, după cum reiese dintr-un alt răspuns al echipei de suport.

Cine sunt promotorii campaniei

HD Mask se prezintă ca o echipă de specialiști în sisteme de securitate video care lucrează la acest proiect de peste 2 ani dar nu e clar cine sunt fondatorii.

Pe Indiegogo, profilul e sumar prezentat; reiese doar că același titular de profil ar mai fi derulat o campanie de crowdfunding, pentru o versiune anterioară a dispozitivului. 

Pe site-ul oficial HD Mask, din secțiunea Termeni și Condiții reiese că deținătorul ar fi o companie cu răspundere limitată, LLC (un echivalent al SRL-ului) care poartă aceeași denumire, dar fără alte detalii despre fondatori.

Magazinul oficial de pe site este găzduit pe Shopify iar domeniul website-ului pare să fie pe servere închiriate de la Google.

Un alt aspect interesant a fost adus în discuție chiar pe pagina proiectului: e un dispozitiv original sau o copie a unui produs relativ ieftin din Asia?

Unul dintre susținătorii campaniei, Jason Oliver a sesizat că dispozitivul seamănă izbitor cu o cameră-spion vândută pe dx.com, un marketplace din China.

Echipa de suport a răspuns: ”E corect Jason! Tehnologia exista de ceva vreme (...) dar caracteristicile sunt diferite. Lansăm un nou model pe piață și crowdfunding-ul e un mod de de a face asta!” 

Thumbnail

  

Indiegogo: Promisiuni vs Precauții

Sunt cazuri de proiecte Indiegogo - mai ales gadget-uri - care au fost, de fapt, produse ieftine din China ”rearanjate” cu prezentări de marketing atent și convingător realizate. 

Altele au consumat prea mult timp pe traseul idee-prototip-produs final și au lăsat loc unor clone făcute în grabă și scoase la vânzare pe mari marketplace-uri de către antreprenori mai iuți de mână. 

Pe de altă parte, au fost și proiecte care nu au putut respecta promisiunile din campania de finanțare: fie au livrat foarte târziu, fie produsul nu era ce promitea, fie au fost cazuri în care finanțatorii nu au primit chiar nimic.

De altfel, Indiegogo atenționează utilizatorii, chiar în pagina de finalizare a tranzacției: ”crowdfunding nu înseamnă shopping”.

Pentru această formă de finanțare se utilizează termenul de ”donație” respectiv ”beneficiu”/”stimulent” (n.r. - perk, în engleză).

”Sprijinirea unui proiect nu garantează că vei primi stimulentul” promis, atenționează clar Indiegogo, de la care poți cere returnaera banilor, înainte de închiderea campaniei.

După închidere, returnarea banilor e responsabilitatea titularului de campanie și e la discreția acestuia, potrivit avertismentului Indiegogo.   

Așadar, deși promovarea unei campanii poate arăta foarte convingător, acesta nu e singurul lucru de luat în considerare dacă te decizi să sprijini financiar un proiect.

Prezentarea transparentă a echipei de fondatori, a firmei care promite livrarea produselor, istoricul acesteia, alte campanii derulate, sunt lucruri care n-ar trebui să lipsească la o minimă documentare, înainte de a da banii.

Deasemenea, recenziile și comentariile postate de finanțatori precum și actualizările sau răspunsurile la diferite întrebări publicate de titularii campaniei sunt indicii utile despre seriozitatea proiectului.

Parallax

Vizualizari
1786
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri