Ovidiu D. Popica
Sonos și Ikea vor extinde gama audio wireless odată cu lansarea pe piață, în vara lui 2019, a două produse pentru casă: o lampă combinată cu o boxă audio și, separat, o boxă audio de raft. Sonos face astfel primul pas către segmentul mass market iar Ikea intră în lumea electronicelor audio, unde nu avea expertiză.
Lansarea celor două noi produse – ce are la bază o cooperare Ikea – Sonos mai veche, anunțată public în toamna lui 2018 – e folositoare pentru ambele companii: Sonos își face loc în rețeaua globală de distribuție a magazinelor Ikea iar producătorul suedez de mobilier își extinde gama de produse audio wireless – printr-o gamă proprie, Symfonisk - cu ajutorul expertizei unui producător inovativ, deja consacrat în domeniu.
Un alt lucru pe care îl rezolvă, cumva, colaborarea Sonos-Ikea este prețul: boxa de raft, de pildă, va fi primul dispozitiv audio cu ADN Sonos lansat la un preț sub limita de 100 de dolari (99.95 USD, prețul anunțat oficial). Prețul anunțat
Ideea Ikea de a integra tehnologia cu mobilierul și amenajările de interior face parte dintr-un concept mai larg; compania suedeză are deja o gamă, deocamdată restrânsă, de dispozitive smart bazată pe protocolul de comunicație wireless ZigBee.
Sub denumirea Tradfri, Ikea vinde, inclusiv în magazinele din Romania, într-un sector special amenajat, câteva modele de becuri inteligente, un model de priză wireless și un model de senzor de mișcare, gestionate de un dispozitiv tip gateway și o aplicație dedicată, pentru control de pe telefoanele mobile. Aplicația, la rândul său, poate fi integrată cu asistenții Google și Alexa.
Compania urma să pună în vânzare, luna aceasta (aprilie 2019), pe piața europeană și în Statele Unite o gamă de jaluzele inteligente – Fyrtur - dar a decis să amâne lansarea, fără termen deocamdată, după un update de firmware, potrivit The Verge.
Sonos e un producător american de sisteme audio wireless pentru casă poziționat în segmentul celor care caută sunet de calitate, single sau multi-room (n.r. – în una sau mai multe camere), motiv pentru care produsele au prețuri semnificativ mai mari decât cele din gama entry-level.
Un sistem surround 5.1, de pildă, se poate apropia de 2000 de euro iar prețul setului de boxe wireless obișnuite începe de la 350 de euro perechea.
Ecosistemul Sonos, în care componentele audio sunt gestionate cu propria aplicație, este compatibil, afirmă producătorul, cu peste 80 de servicii de streaming pentru muzică: de la Spotify, Youtube, Google Play, Amazon Music, sau Apple Music la Tidal, TuneIn sau Deezer.
În ce privește boxele inteligente, unul dintre cele mai populare produse de la Sonos este One, concurent direct, în categoria de preț de peste 100 de dolari, cu Amazon Echo și Google Home. Pentru integrarea asistentului vocal, Sonos a preferat să pornească la drum cu Alexa, asistentul vocal de la Amazon (se pare că 2019 va aduce și compatibilitatea cu Google Assistant).
Ikea și Sonos nu au precizat pe ce piețe vor fi disponibile noile dispozitive audio wireless din vară dar, cel mai probabil, primii consumatori care le vor putea vedea pe rafurile magazinelor vor fi cei din SUA și din câteva țări din nordul și vestul Europei.