Raluca Abrihan
Google susţine că a reuşit să dezvolte tehnologia care foloseşte inteligenţa artificială (AI) capabilă să depisteze cancerul pulmonar cu mult timp înainte ca medicii să poată vedea boala, ceea ce ar duce la creşterea semnificativă a ratei de supravieţuire la acest tip de cancer, notează Telegraph.co.uk.
Această tehnologie a fost prezentată de Google în conferinţa anuală dedicată programatorilor, pe care o ţine compania la Mountain View, California.
Modelul său de "deep learning" (învăţare profundă) poate detecta chiar şi cele mai mici leziuni pulmonare pe o tomografie CT, leziuni pe care 5 din 6 doctori nu au putut să le vadă. Prin această metodă cancerul poate fi depistat cu un an mai devreme faţă de stadiul la care era depistat până acum, ceea ce ar însemna o creştere cu 40% a ratei de supravieţuire, explică Lily Peng, director de cerctare la Google.
Echipa AI a Google a lucrat la acest proiect alături de Verily, compania de cercetare ştiinţifică deţinută de Alphabet. Cei de la Verily lucrau la un moment dat la un proiect prin care încercau să îmbunătăţească viaţa diabeticilor prin monitorizarea glicemiei cu ajutorul unor lentile de contact inteligentă, care ar fi urmat să ducă la renunţarea testelor de sânge. Însă, proiectul lor a fost anulat pentru că testarea lentilelor pe pacienţi s-a dovedit a fi prea dificilă.
Inteligenţa artificială a fost subiectul principal în cadrul conferinţei anuale organizate de Google în California, dar un accent important a fost pus şi pe îmbunătăţirile aduse asistentului vocal, care poate acum să scrie emailuri să ataşeze fotografii şi să trimită aceste emailuri, doar printr-o comandă vocală.
Compania a mai anunţat că lucrează la realizarea unor asistenţi virtuali pentru persoanele cu handicap sever. Asistenţii vor fi instruiţi să înțeleagă expresiile faciale ale pacienţilor și să le folosească ca pe o comandă pentru a activa sau a dezactiva luminile, spre exemplu, sau pentru a comunica cu ceilalți.