Denisa Crăciun

„Ghid” pentru profesori, publicat de Comisia Europeană: Cum să utilizeze corect inteligența artificiale în școli

scoala-laptop-elevi-profesoara-dreamstime

Comisia Europeană a publicat, marți, orientări pentru profesorii din învățământul primar și secundar, care i-ar ajuta la clarificarea unor concepții greșite despre inteligența articifială (AI) și la promovarea utilizării corecte a acesteia.

Orientările Comisiei, pe care le găsiți AICI, sunt, de fapt, sfaturi practice pentru modul de utilizare a inteligenței artificiale și a datelor în școli.

„Ghidul” oferă informații utile atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, indiferent de experiența lor în educația digitală, în procesele de predare, învățare și alte activități de la școală, conform Comisiei Europene.

„Orientările oferă consiliere cu privire la modul de utilizare a tehnologiilor pentru a adapta procesul de predare la capacitatea fiecărui cursant sau la modul de pregătire a intervențiilor individualizate pentru elevii cu nevoi speciale. În fine, ele reprezintă o bază solidă pentru a aborda competențele emergente pentru o utilizare etică a IA și a datelor în rândul cadrelor didactice și al educatorilor și propun modalități de sensibilizare și dialog cu comunitatea” – se arată într-un comunicat al Reprezentanței în România a Comisiei Europene.

Informațiile vin de la un grup de experți al Comisiei special creat, practicieni din domeniul educației și al formării, din mediul academic și sectorul privat și din organizații internaționale.

Totodată, orientările fac parte din Planul de acțiune pentru educația digitală (2021-2027).

Inteligența artificială are un mare potențial de a transforma educația și formarea pentru elevi, profesori și personalul școlar. Îi poate ajuta pe elevii cu dificultăți de învățare și poate sprijini cadrele didactice prin învățare individualizată. Însă utilizarea IA și a datelor implică riscuri la adresa vieții private, a securității și a siguranței, în special atunci când este vorba despre tinerii noștri. Prin urmare, mă bucur că aceste orientări vor contribui la garantarea faptului că astfel de riscuri sunt luate în considerare și că elevii noștri pot învăța în condiții de siguranță și protecție”, a spus Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Comisia va publica o serie de articole despre inteligența artificială în educație și va organiza și un curs online pentru profesori pe această temă pe platforma europeană pentru educație școlară (ESEP).

Programul anual de lucru Erasmus+ pentru 2023 va oferi finanțare pentru proiecte orientate spre viitor, cu o prioritate digitală.

Parallax

Vizualizari
280
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri