Adi Iacob
Tim Berners-Lee, inventatorul sistemului informatic World Wide Web (WWW), a avertizat asupra riscului apariţiei unei "distopii digitale" dacă nu vor fi luate măsuri pentru contracararea unor ameninţări precum dezinformarea şi intruziunile în viaţa privată.
Tim Berners-Lee, informaticianul britanic care a prezentat prima propunere pentru un "sistem de administrare a informaţiilor" în anul 1989, a reiterat apelul său pentru un Contract al domeniului online (Contract for the Web), îndemnând guvernele, companiile şi persoanele să îl garanteze prin implementarea a nouă principii-cheie, scrie CNN Business, citat de Mediafax.
Propunerile, elaborate de Fundaţia World Wide Web, au rolul de a limita ascensiunea ameninţărilor proferate online.
"Dacă nu reuşim să apărăm un domeniu online liber şi deschis, riscăm o distopie digitală marcată de inegalităţi şi de abuzuri asupra drepturilor", a declarat Tim Berners-Lee înaintea unei conferinţe de profil programate la Berlin.
Într-un mesaj postat aneterior pe site-ul Fundaţiei sale, el a numit "domeniul online una dintre oportunităţile definitorii ale vremurilor" actuale, pledând pentru măsuri coordonate pentru "a evita utilizarea abuzivă a domeniului online de către cei care vor să exploateze, să divizeze şi să submineze".
Până acum, Contractul pentru domeniul online (Contract for the Web) a primit susţinerea a peste 160 de companii, inclusiv Facebook, Microsoft şi Google. În plus, principiile de bază au fost asumate de mii de persoane şi de guvernele din Franţa, Germania şi Ghana.
Contractul prevede trei seturi de principii la care guvernele, companiile şi persoanele ar trebui să adere.
Pentru guverne, sunt prevăzute următoarele principii:
Pentru companii, sunt prevăzute următoarele principii:
Pentru cetăţeni, sunt prevăzute următoarele principii:
Citește și World Wide Web 30 de ani: Evoluția web designului. Cum arătau cele mai populare site-uri la început