Răzvan Tătaru

Firmele fintech românești vor să modernizeze Trezoreria Statului

fintech

Firmele de tehnologie financiară din România, prin Asociația RoFintech, au semnat un parteneriat cu Ministerul Finanțelor pentru transformarea digitală a Trezoreriei Statului, potrivit unui comunicat trimis, miercuri, StartupCafe.ro.

Ministerul Finanțelor și Asociația Romanian Fintech (RoFintech) au semnat un parteneriat pentru a stimula transformarea digitală și inovația sistemelor financiare ale Trezoreriei Statului.

Prin colaborare, se urmărește identificarea și implementarea de soluții tehnologice avansate, sprijinirea transformării digitale a administrației publice și dezvoltarea unei forțe de muncă specializate pentru lucrul cu tehnologiile implementate.

Prin acest memorandum, firmele fintech românești vor coopera cu Ministerul Finanțelor în domeniul IT&C pentru a sprijini digitalizarea și modernizarea administrației publice în sectorul financiar.

Considerăm că este de datoria noastră, a Asociației Române de Fintech, să ne alăturăm demersurilor Ministerului de Finanțe pentru modernizarea cu tehnologii de ultimă generație a sistemelor cu care companiile și cetățenii interacționează în relație cu statul român. Contribuția noastră va consta în împărtășirea bunelor practici europene în ceea ce privește implementarea noilor sisteme și infrastructuri, companiile membre ale RoFintech având experiență la nivel european în dezvoltarea și operarea aplicațiilor financiare de ultimă generație”, a declarat Cosmin Cosma, Președintele Asociației Române de Fintech.

Ne-am angajat să deschidem drumul către o era digitală în finanțele publice, unde inovația și eficiența devin axele principale ale administrației financiare a statului. Iar acesta este un nou pas în acest sens. Scopul ultim al parteneriatului și al eforturilor noastre comune cu Asociația Romanian Fintech este să aducem o schimbare semnificativă în relația cetățeanului român cu statul. Scopul pe termen lung fiind ca fiecare cetățean să simtă că este mai ușor să lucrezi cu statul, să accesezi servicii publice cu rapiditate și să beneficiezi de o experiență simplificată în interacțiunea cu administrația”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor.

Principalele obiective ale Memorandumului

  • Identificarea și furnizarea de soluții tehnologice pentru interconectarea eficientă a sistemelor de date financiare prin intermediul tehnologiei API (Application Programming Interface).
  • Definirea arhitecturii și optimizarea interfețelor de tip internet banking, bazate pe practici și reglementări europene în domeniu.
  • Realizarea de proiecte pilot pentru a susține agenda Ministerului în domeniul digitalizării și a noilor tehnologii, precum și sprijinirea Centrului de Excelență în Cloud în cadrul Ministerului.
  • Dezvoltarea abilităților și mecanismelor de inovare digitală în cadrul Ministerului, prin adoptarea abordării RoFintech.

Pentru realizarea acestor obiective, se vor organiza ateliere, seminarii tehnice și demonstrații practice, se va oferi acces la programe de formare profesională și se va promova schimbul de cunoștințe și experiență, potrivit comunicatului.

Memorandumul are o durată de 2 ani de la data semnării (20 decembrie 2023), fiind reziliabil în orice moment de către oricare dintre părți. Acesta nu conferă drepturi sau obligații angajante și nu afectează drepturile de proprietate intelectuală ale părților.

Parallax

Vizualizari
263
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri