Redacția StartupCafe.ro

VIDEO. A apărut echipamentul de scufundare care permite respiraţia sub apă pe durată nelimitată

Thumbnail

Din când în când apar inventatori care surprind cu gadgeturile lor ce revoluționează piața. Acesta poate fi cazul austriacului Jörg Tragatschnig, creatorul unui dispozitiv de respirație subacvatic, construit astfel încât scafandrii  sau orice alţi doritori de experienţe sub apă să aibă practic o sursă nelimitată de aer.

Dispozitivul, altfel foarte simplu, se numește Exolung și, deși este încă în faza de prototip și în așteptarea partenerilor de brevet și investiții, are toate indiciile necesare pentru a deveni un produs de serie, scrie publicaţia spaniolă de profil economic, Expansion.

Exolung este o alternativă la rezervoarele de scufundare cu durată limitată. Mecanismul său este foarte simplu: constă în transpunerea mișcărilor de înot ale scafandrului în mișcare a aerului astfel încât să permită menținerea fluxului de aer în timp ce scafandrul continuă să înoate. Este compact, ușor și, foarte important, nu necesită reîncărcări.

Imită principiul respiraţiei la scufundarea liberă

Acest echipament revoluționar de scufundare marcă austriacă funcționează la fel ca o pereche de plămâni artificiali în aer liber. Practic, este o îmbunătățire a kitului obișnuit pentru snorkeling, care vă permite să vă scufundați la 5 metri adâncime.

Exolung folosește mișcarea și puterea corpului pentru a extrage aer de la suprafață. Apoi, un tub sau un furtun de alimentare de 5 metri lungime – modelul de bază – este conectat la un dispozitiv plutitor plutitoare gonflabil și apoi la un clopot cu aer cu diafragmă flexibilă.

Acest dispozitiv plutitor servește ca o restricție de siguranță pentru scafandru, dar şi ca semn menit să-i semnaleze prezenţa în calea navigatorilor. Clopotul de aer este atașat de picioarele scafandrului, prin intermediul unor curele reglabile.

În timp ce scafandrul nu încetează să înoate, el va putea să respire, deoarece atunci când își întinde picioarele, trage aer proaspăt de la suprafață și apa părăseşte clopotul de aer. Iar când îşi retrage picioarele, apa comprimă aerul din clopotul de aer pe care scafandrul îl poate inhala fără efort.

Mecanica, altfel foarte simplă, constă în a aplica aceleași principii ale scufundării libere și încearcă să sincronizeze respirația cu mișcările, astfel încât alimentarea cu aer să fie constantă. Totodată, sistemul permite reducerea pe cât posibil a consumului de oxigen prin relaxarea corpului, notează publicaţia de profil economic, Expansion.

Primele reacţii, primele sugestii

Greutatea echipamentului este de 3,5 kg și este pliată într-un pachet de 40-30-20 de centimetri, ceea ce îl face ușor transportabil. Prețul planificat nu va depăși 300 de euro în versiunea sa de bază și aproximativ 500 de euro pentru cel mai profesionist model, Pro Breather, care, spre deosebire de cel de bază, va avea un furtun de 7 metri și o structură armată.

Au apărut deja câteva sugestii care subliniază că ar fi bună o pompă mică cu o baterie, astfel încât scafandrul să o poată porni și opri atunci când decide să se oprească pentru a se bucura de minunile marine fără a se gândi că rămâne fără aer. Sau pur și simplu dacă utilizatorul s-a săturat de înot, să poată opri manual sistemul.

Sfaturi pentru iniţiaţi

Ceea ce trebuie luat în considerare este siguranța scufundării cu un astfel de echipament și, pentru aceasta, este foarte importantă exersarea alături de cel puțin un partener. De asemenea, e necesară o bună hidratare înainte de scufundare şi consumul de proteine pentru a evita epuizarea lor în timpul efortului.

De asemenea, este indicat să fie evitat înotul împotriva curentului, evitarea apelor turbulente și a curenților rapizi, deopotrivă cu învăţarea „limbajului semnelor” practicat sub apă.

Practica snorkelingului este ideală în vacanță, iar beneficiile sale sunt mai mult decât demonstrate. Pe lângă faptul că oferă senzaţii rare date de vizionarea „live” a minunilor creaţiei marine, activează circulația, arderea caloriilor, tonifierea corpului şi relaxarea minţii.

Parallax

Vizualizari
1401
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 888
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri