Claudiu Zamfir

50.000 de conturi de mail, de rețele sociale și pagini web din România au fost compromise

Thumbnail

Aproximativ 50.000 de conturi de e-mail, de rețele sociale, pagini web, platforme de comerț online, aparținând unor persoane din România, au fost compromise, iar datele lor au fost publicate pe DarkWeb (internetul întunecat), a avertizat Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Cele circa 50.000 de conturi din România au fost identificate dintr-o listă cifrată la 11 milioane de astfel de conturi compromise, din toată lumea.

Între conturile românești se regăsesc peste 2000 de domenii.ro. Lista conturilor personale și profesionale ale victimelor aparțin, atât domeniului instituțional, cât și celui privat.

Principalele domenii afectate provin din zona conturilor de e-mail, servere și pagini web, platforme de vânzări online, platforme de social media, organisme guvernemanetale, instituții publice, domeniul energetic și cel financiar-bancar.

Alexandru Ciprian Angheluș (ProDefence), Oana Buzianu (Wintech) și Mircea Scheau (Universitatea din Craiova) au publicat recent, cu sprijinul ISACA România și CERT-RO, un studiu extrem de interesant referitor la acest caz. Studiul are ca subiect utilizarea profilelor (profiling) de către atacatori, pentru a lansa atacuri precise, de succes, împotriva ‘factorului uman’ din interiorul unei organizații și poate fi descărcat se pe site-ul cert.ro la acest LINK.

CERT-RO atrage atenția că, în mediul online, informațiile private pot fi deduse din seturi de date mai mici sau mai mari.

„Recomandarea noastră este ca utilizatorii notificați să își schimbe parolele folosite pe platformele instituțiilor publice, social media, email, servere și orice alte servicii unde se autentifică cu ajutorul acelor date compromise. Acolo unde este posibil, activați autentificarea în 2 pași (2FA), pentru a evita pierderea aceesului la cont, în cazul în care parola a fost deja compromisă” - spune Centrul.

Parallax

Vizualizari
423
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri