Adi Iacob
Google a anunțat în revista Nature că a atins ”supremația cuantică” și că sistemul creat ― denumit Sycamore ― poate efectua în 200 de secunde operațiuni pentru care cel mai rapid computer de acum are nevoie de 10.000 de ani. Într-un interviu acordat publicației universității americane Massachusetts Institute of Technology ― MIT Technology Review, Sundar Pichai, CEO-ul Google, explică la ce poate fi folosită această tehnologie.
Computerele cuantice sunt cu totul speciale fiindcă NU funcționează pe bază de tranzistori, precum calculatoarele folosite în mod curent. În loc să utilizeze biți, un astfel de computer folosește așa-numiții qubiți ― cea mai mică unitate de stocare a informației cuantice. Computerele cuantice se folosesc de faptul că qubiții pot avea starea 0 și starea 1 în același timp (adică o superpoziție), pe când un bit clasic poate avea fie valoarea 0, fie valoarea 1.
Calculul realizat de computerul cuantic dezvoltat de Google nu are aproape nicio utilizare practică și a fost realizat doar pentru a demonstra că Sycamore este capabil să funcționeze așa cum ar trebui să o facă un astfel de computer.
Potrivit MIT Technology Review, computerele cuantice "utile" sunt la mulți ani distanță, obstacolele tehnice fiind uriașe și chiar atunci, probabil, vor "bate" computerele clasice doar la anumite sarcini.
Întrebat de ce va fi nevoie pentru ca Sycamore să efectueze sarcini utile, nu doar sarcini foarte specifice/demonstrative, șeful Google a explicat că va fi nevoie de computere cu mai mulți qubiți și de mai multe teste pentru ca Sycamore să poată rula algoritmi mai complexi.
"Orice descoperire din orice domeniu începe de undeva. Pentru a împrumuta o analogie ― frații Wright. Primul avion a zburat doar 12 secunde și nu exista o aplicare practică a acestui lucru. Dar a arătat posibilitatea ca un avion poate zbura", a menționat Sundar Pichai.
CEO-ul Google a explicat că această tehnologie poate ajuta oamenii să înțeleagă mai bine cum funcționează natura. Mai exact, Sundar Pichai spune că această tehnologie este capabilă să simuleze molecule și procese moleculare.
"Descoperirea de noi medicamente este un exemplu excelent. Sau îngrășăminte ― procesul Haber produce 2% din emisiile de carbon din lume. În natură, același proces se face mai eficient", spune Pichai.
Întrebat cât de departe sunt astfel de aplicații, precum îmbunătățirea procesului Haber, șeful Google spune că suntem "la un deceniu distanță".
"Suntem la câțiva ani depărtare de dezvoltarea calculatoarelor cuantice care să funcționeze suficient de bine. Alte aplicații potențiale ar putea include proiectarea unor baterii mai bune. Oricum, avem avem de-a face cu chimia", a afirmat Pichai.