Redacția StartupCafe.ro

Virus Alert! Folosești CamScanner? Kaspersky avertizează că e infectată cu un troian

Thumbnail

CamScanner, o aplicație pentru telefoanele Android foarte populară la scanat documente e contaminată cu un virus de tip Trojan Dropper avertizează specialiști în securitate de la Kaspersky.  

“Softurile antivirus de la Kaspersky au detectat un modul Trojan-Dropper.AndroidOS.Necro.n, a cărui prezentă a fost observată pe și în alte aplicații preinstalate pe unele telefoane smart chinezești. După cum sugerează și numele, modulul este de tip Trojan Dropper. 

Asta înseamnă că această componentă extrage și rulează alt modul malițios, disimulat într-un fișier ce face parte din resursele aplicației (...)”, au explicat specialiștii Kaspersky, care descriu cum .  

O aplicație care conține acest tip de virus troian poate afișa reclame intruzive sau poate extrage nume de utilizatori și parole, notează BBC.

Avertismentul privind infectarea aplicației CamScanner, a fost publicat de mai multe publicații de tehnologie. Android Police, de pildă, notează că troianul a apărut prima dată în actualizarea aplicației de la mijlocul lunii iunie (versiunea 5.11.3.20190616), a rămas activ și în următoarea actualizare (versiunea 5.12.0.20190725) și a fost îndepărtat odată cu versiunea de la final de iunie (versiunea 5.12.0.20190730).

Potrivit zdnet.com, CamScanner este publicată în Google Play de CC Intelligence, o companie din Shanghai specializată în aplicații ce folosesc tehnologia OCR (n.r. - eng -, optical character recognition, recunoaștere optică a caracterelor).

Același dezvoltator a publicat și CamOCR, o aplicație despre care afirmă că ar fi o metodă ”rapidă și sigură” pentru scanarea cardurilor bancare.  

CamScanner avea, global, peste 100 milioane de descărcări, în cei 9 ani de la prima publicare.  Deși troianul pare să fi fost eliminat între timp, magazinul de aplicații Google Play a blocat CamScanner, în unele țări.

Totuși, în versiunea Google Play ce poate fi accesată din Romania, este activă descărcarea unei licențe CamScanner pentru 9,49 lei (promoțional).

Suspiciunile au fost întărite și de faptul că, ulterior, developerul versiunii originale a aplicației, ar fi direcționat utilizatorii să descarce CamScanner din alt loc decât din Google Play. 

O altă publicație de tehnologie, lifehacker.com, de exemplu, a recomandat utilizatorilor să dezinstaleze CamScanner și să folosească pentru scanarea documentelor cu telefonul aplicații de la dezvoltatori precum Adobe, Microsoft sau funcția de scanare integrată în aplicația Google Drive.

Parallax

Vizualizari
1202
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.592
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.94

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.592

Articole publicate : 939
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri