Redacția StartupCafe.ro

A Treia Revoluţie. În următorii 5 ani, automobilul se va schimba mai mult decât în ultimii 50 de ani

Thumbnail

Propulsia electrică este deja o realitate care se va extinde considerabil. Alături de aceasta, există alte tehnologii care, pe termen scurt, vor începe să transforme radical industria auto astfel încât, în următorii cinci ani, automobilul se va schimba mai mult decât în ​​ultima jumătate de secol. 

De la crearea mașinii, la sfârșitul secolului al XIX-lea, timp de aproape 100 de ani, progresul tehnic s-a concentrat pe îmbunătățirea mecanică a tuturor elementelor sale, împreună cu cea a metodelor de fabricație.

Utilizarea componentelor electronice, implementată la scară industrială la sfârșitul anilor ’70, pe de o parte a permis autoturismelor să aibă funcții și dispozitive imposibile până la acel moment; pe de altă parte, a permis dezvoltarea de noi sisteme, din ce în ce mai rapid.

În prezent, suntem în plină A Treia Revoluție din industria auto, notează El Mundo, într-o secțiune dedicată. Mașinile electrice câștigă deja cotă de piață și, într-un timp scurt, vom vedea multe alte dezvoltări produse de tehnologiile electrice.

Propulsia electrică

Mașina electrică este o realitate. În prezent ea este capabilă să răspundă preferințelor și nevoilor majorității automobiliștilor.

Oferta de modele se va multiplica în următorii ani și vor apărea chiar noi tehnologii. De exemplu, în cadrul grupului Volkswagen se lucrează la un SUV electric cu un motor independent pentru fiecare roată, ceea ce va oferi o marjă extrem de largă pentru a controla dinamica vehiculului.

Circulația autonomă

Un exemplu al următorului salt tehnologic este acordul la care a ajuns grupul Volkswagen cu Qatar Investment Authority pentru a pune în aplicare, în 2022, o flotă de vehicule autonome de nivelul 4.

E vorba de un lot de 35 de vehicule de pasageri, similare prototipului I.D. Buzz, care vor circula prin zone specifice din Doha, capitala statului din Golful Persic, pentru transportul în comun.

Se așteaptă ca testele cu circuit închis să fie finalizate pe tot parcursul anului 2020, pentru a începe efectuarea transportului în condiții reale în 2021 și, în final, pentru a implementa serviciul pe tot parcursul anului 2022.

Realitatea virtuală și realitatea augmentată

Realitatea virtuală este deja folosită ca parte a procesului de dezvoltare a autovehiculului. În curând, poate fi aplicată pentru funcții noi, cum ar fi să permită unui client să vadă configurația mașinii sale la un dealer sau să pună o imagine a modelului pe care îl caută în cadrul unui spaţiu real (de exemplu, garajul casei sale).

Următorul pas va fi utilizarea realităţii virtuale în locul şoferului, așa cum a fost anticipat de prototipul I.D. VIZZION. Împreună cu realitatea virtuală, atât în ​​dezvoltare, cât și în producție, realitatea augmentată va fi folosită în scurt timp în modele care proiectează grafică și date pe o imagine reală, așa cum putem vedea în Head-up-display care încorporează noul ID.3.

Rețele de date de mare viteză

Volumul de date pe care îl emite și primește mașina este în creștere și, pentru a profita de toate posibilitățile de conectare la „cloud”, este necesară o rețea de capacitate mai mare. Volkswagen intenționează deja să instaleze rețele 5G în unele fabrici, pentru a crește productivitatea.

Pe de altă parte, este planificată implementarea rețelelor 5G cu o capacitate de 20 Gb/s în locuri publice. Aceste rețele de mare viteză vor face posibile transmisii de date la nivel de terabyte între vehicule (C2C) și infrastructură (C2X).

Comunicare C2C și C2X

Pentru aproape întreaga istorie a mașinii, șoferul nu a folosit pentru a conduce decât simțurile sale. Nu cu mult timp în urmă, mașinile au început să fie echipate cu senzori, precum ultrasunete, radar, camere foto și lasere.

Acum a început epoca în care mașinile vor „vedea” mult mai mult decât permite vederea umană obişnuită. Aceasta este comunicarea mașinii cu alte mașini („mașină cu mașină” sau „C2C”) sau a mașinii cu infrastructura („car to X” sau „C2X”).

Există deja modele precum noul Golf care schimbă informații relevante pentru trafic cu alte vehicule și cu infrastructura de trafic pe o rază de până la 800 de metri.

Dar se poate merge şi mai departe cu revoluţia auto, mai ales când vor fi implementate rețelele de date mai rapide.

De exemplu, o mașină va putea primi imagini ale camerei video de la altă maşină care circulă în față și, astfel, șoferul va putea vedea dacă este posibilă o depășire.

Se vor putea utiliza, de asemenea, imaginile camerelor de trafic din infrastructura rutieră și chiar va putea exista o clădire de parcare automatizată ce va prelua controlul mașinii, odată ce pasagerii au părăsit-o, pentru a o parca și a o readuce la nevoie.

Așadar, viitorul automobilului se anunţă captivant.

Parallax

Vizualizari
2046
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.94

publishing: 3.1

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 945
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri