Ovidiu D. Popica

Amazon cumpără Eero, un startup ce produce routere WiFi pentru casa inteligentă

Thumbnail

Amazon anunță decizia de achiziție a Eero, un startup ce produce routere WiFi pentru conectarea dispozitivelor smart precum becuri, senzori de temperatură, prize, sau alte electrocasnice inteligente. Routerele Eero pot conecta dispozitivele smart la internet într-o rețea locală cu acoperire mai mare și fără setări complicate pentru utilizatori.

Amazon a anunțat achiziția printr-un comunicat publicat pe blogul oficial Amazon Day One iar eero a preluat anunțul pe contul de Twitter însă nici una dintre cele două companii nu au anunțat valoarea. ”Finalizarea tranzacției face obiectul negocierii condițiilor finale”, precizează comunicatul Amazon.

"Suntem incredibil de impresionați de echipa eero și de rapiditatea cu care au inventat o soluție WiFi care pur și simplu face ca dispozitivele conectate să funcționeze". Împărtășim aceeași viziune privind înlesnirea experienței utilizatorilor pentru crearea casei inteligente și ne dorim să inovăm în continuare, în beneficiul clienților, a spus Dave Limp, vicepreședinte executiv al Amazon Devices and Services.

Eero a atras atenția Amazon pentru că routerele WiFi create de startup sunt considerate de utilizatori ușor de configurat, creează o rețea wireless fiabilă și robustă în ce privește conexiunea cu diverse dispozitive smart plasate mai ales în casele mari, cu mai multe camere. Routerele WiFi eero pot fi configurate cu ajutorul unei aplicații, se actualizează și primesc instrucțiuni în cloud și funcționează foarte eficient cu gama de dispozitive Amazon Echo, gestionate de asistentul vocal Alexa.

WiFi mesh, confruntarea giganților tech pentru casa inteligentă

Achiziția este un răspuns de piață la popularitatea în creștere a Google WiFi, un model de router wireless vândut deja de principalul concurent al Amazon, Google, pe piața soluțiilor de conectivitate pentru dispozitivele smart din casa inteligentă.

Și Google și Amazon caută soluții să intre în grațiile - dar mai ales în camerele - utilizatorilor obișnuiți pentru care configurarea unui router WiFi nu e chiar știință de navete spațiale dar nici o operațiune chiar la îndemână. Iar lucrurile se complică puțin cu cât casa e mai mare, are mai mult de un nivel și camere mai multe pe care rețeaua wireless trebuie să le acopere.

Ambele companii caută să ofere consumatorilor o soluție robustă, sigură și fără bătăi de cap pentru configurarea routerelor și a dispozitivelor inteligente, argumente de vânzare importante pentru ca utilizatorii obișnuiți să nu se simtă intimidați de noua tehnologie.

"Am început cu WiFi, pentru că este temelia casei moderne. Fiecare client merită WiFi în fiecare cameră. Prin aderarea la familia Amazon, suntem încântați să învățăm și să colaborăm îndeaproape cu o echipă care definește viitorul casei, accelerează misiunea noastră și aduce sisteme eero mai multor clienți din întreaga lume ", a spus Nick Weaver, co-fondator și CEO al eero.

Eero e o companie fondată în San Francisco, în 2014, de antreprenorii Amos Schallich, Nate Hardison și Nick Weave. Router-ul WiFi creat de ei se bazează pe Linux și soluția lor de acoperire a așa-numitelor ”zone moarte” din casă - adică zonele unde nu ajunge semnal WiFi -  a fost crearea unei rețele mesh (tip plasă).

În loc să folosească pentru transmiterea semnalului un router principal și mai multe repetitoare, rețeaua mesh folosește fiecare router pe post de nod; fiecare router este și receptor și emițător pentru celelalte iar acoperirea și lățimea de bandă - importante mai ales pentru video streaming - se îmbunătățesc semnificativ.

Google a lansat propriile routere WiFi mesh în toamna lui 2016 iar produsul a fost bine primit de utilizatori tocmai pentru ușurința configurării și utilizării. De cealaltă parte, routerele eero, au reușit în doar câțiva ani să devină produse populare chiar în magazinul Amazon: ”ratingul dat de utilizatori este 4.6”, subliniază comunicatul companiei lui Jeff Bezos.

Cât costă eero și unde se găsește. Preț și pentru Google WiFi

Pe Amazon.com (magazinul din SUA) un sistem de bază eero, format din 3 dispozitive (un hub și două beacons) se vinde cu 350-400 de dolari (în funcție de campaniile de reduceri). Pe lângă dispozitive, utilizatorul poate cumpăra - pentru 100 de dolari pe an - și un abonament care promite un sport de securitate pentru întreaga rețea (antivirus, VPN, manager securizat de parole, blocarea reclamelor).

Eero e, așadar, o soluție cam piperată pentru consumatorul american obișnuit. Cu ce prețuri vine Google? Un sistem mesh format tot din 3 dispozitive se vinde chiar pe Amazon cu 240-300 de dolari (la fel, în funcție de promoții).  

De la ambii competitori se poate cumpăra și cea mai simplă configurație, cu un singur router, ce promite o acoperire fără probleme pentru o locuință de până la 150 de metri pătrați (ar fi arhisuficient pentru un apartament de bloc din România): 200 de dolari la eero (magazinul oficial), 130 de dolari la Google (magazin oficial, în afara promoțiilor).

Pentru consumatorii români e ceva mai complicat cu achizițiile de pe piața locală. Prețuri românești pentru Eero n-am găsit iar pentru Google WiFi, singura ofertă de preț găsită (în momentul redactării articolului) este de 1500 de lei (aprox. 360 de dolari), cu livrare în 7 zile.  

Parallax

Vizualizari
758
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri