Un sfert dintre plățile directe la hectar pentru fermierii din Uniunea Europeană, inclusiv România, vor fi direcționate către măsuri de protecție a mediului, potrivit noilor norme pentru Politica Agricolă Comună (PAC), aprobate marți de Parlamentul European.
Reglementările sunt grupate în 3 viitoare regulamente europene:
- „Regulamentul privind planurile strategice” a fost adoptat cu 452 voturi pentru, 178 împotrivă și 57 abțineri,
- „Regulamentul orizontal” cu 485 voturi pentru, 142 împotrivă și 61 abțineri,
- „Regulamentul privind organizarea comună a pieței produselor agricole” cu 487 voturi pentru, 130 împotrivă și 71 abțineri.
Noile norme mai trebuie aprobate și de Consiliul UE (miniștrii agriculturii din statele membre) și se vor aplica de la 1 ianuarie 2023. Până atunci Normele PAC în vigoare au fost înlocuite cu dispoziții tranzitorii până la sfârșitul anului 2022.
Prin decizia de marți a Parlamentului European, „se dorește ca versiunea reformată să fie mai ecologică, mai echitabilă, mai flexibilă și mai transparentă”.
Principalele prevederi PAC, începând din 2023:
- Comisia Europeană va evalua dacă planurile strategice naționale aferente PAC sunt conforme cu aceste noile angajamente, în principal de mediu.
- Agricultorii vor trebui să adopte practici care respectă clima și mediul. Cel puțin 35% din bugetul pentru dezvoltare rurală și cel puțin 25% din plățile directe vor fi dedicate măsurilor de protecție a mediului și a climei.
- Fermele mici și mijlocii vor primi cel puțin 10% din plățile directe, iar tinerii agricultori cel puțin 3% din bugetul PAC.
- Crearea unei rezerve permanente pentru situații de criză, cu un buget anual de 450 de milioane EUR (în prețuri curente). Acestea vor fi folosite pentru a ajuta agricultorii care se confruntă cu instabilitatea prețurilor sau a pieței.
- În urma presiunii exercitate de Parlamentul European, normele UE din domeniul muncii aferente sectoarelor agricole vor fi monitorizate mai bine, iar încălcările penalizate datorită cooperării dintre inspectorii de muncă naționali și agențiile de plăți din cadrul PAC.
- Informațiile despre beneficiarii finali ai sprijinului din partea Uniunii vor fi mai transparente datorită unui instrument al Uniunii de extragere a datelor. El va putea fi accesat de statele membre și va facilita identificarea riscului de fraudă prin verificări încrucișate ale informațiilor din bazele de date publice.