Denisa Crăciun

Încărcător universal pentru telefoane, tablete și altele, în UE - măsura europeană mai face un pas

Thumbnail

Comisia pentru Piață Internă şi Protecția Consumatorilor a Parlamentului European și-a adoptat miercuri poziția referitor la Directiva privind echipamentele radio, care prevede ca tabletele, telefoanele, căștile și alte gadgeturi să se încarce cu un singur tip de încărcător, USB-C.

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio a fost propusă de Comisia Europeană pe 23 septembrie 2021, apoi a ajuns la Parlamentul European și la Consiliul UE spre aprobare.

Miercuri, pe 21 aprilie 2022, Comisia pentru Piață Internă şi Protecția Consumatorilor a Parlamentului European și-a adoptat poziția cu privire la Directivă cu 43 de voturi pentru și 2 împotrivă.

Odată cu propunerea Comisiei Europene, de directivă revizuită privind echipamentele radio, portul de încărcare și tehnologia încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căștile, difuzoarele portabile și consolele video portabile, indiferent de marcă.

În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de vânzarea de dispozitive electronice.

Acest lucru va îmbunătăți confortul consumatorilor și va reduce amprenta de mediu asociată producției și eliminării încărcătoarelor.

Comisia spune că tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiți producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare și va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeași atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din acțiunea mai amplă a Comisiei de abordare a durabilității produselor, în special a produselor electronice de pe piața UE, care se va afla în centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

În 2020, în UE au fost vândute aproximativ 420 de milioane de telefoane mobile și alte dispozitive electronice portabile.

În medie, consumatorii dețin aproximativ trei încărcătoare de telefon mobil, dintre care utilizează două în mod regulat.

Cu toate acestea, 38 % dintre consumatori declară că s-au confruntat cel puțin o dată cu probleme legate de încărcarea telefonului mobil deoarece încărcătoarele disponibile erau incompatibile.

Situația nu este doar neplăcută, ci și costisitoare pentru consumatori, care cheltuiesc aproximativ 2,4 miliarde EUR anual pentru încărcătoare independente care nu sunt furnizate împreună cu dispozitivele electronice.

În plus, se estimează că încărcătoarele eliminate și neutilizate vor genera până la 11 000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an.

Acum urmează ca textul să fie aprobat în plen, apoi să fie negociat cu Consiliul UE și să se ajungă la o formă finală a legislației.

Parallax

Vizualizari
1625
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri