Redacția StartupCafe.ro
Antreprenorii ar putea să se deplaseze mai ușor în interes de afaceri dacă propunerea de introducere a unui certificat verde digital unic pentru călătorii în țările UE va fi adoptată de statele membre și de Parlamentul European. Pe de altă parte, afaceri din industrii puternic afectate de restricții de circulație, precum turismul, utilizarea unui document de călătorie unic ar putea readuce, măcar parțial, odată cu deschiderea sezonului 2021, clienți pierduți în lunile de pandemie.
Certificatul verde digital nu trebuie privit ca un document de condiționare a călătoriilor ci ca o încercare a Comisiei Europene de uniformizare a documentelor legate de circulația cetățenilor pe timp de pandemie, a explicat Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, la interviurile Hotnews.
”Comisia Europeană nu încurajează - iar eu, personal, sunt împotriva acestui tip de restricții pe care statele membre le pun. Comisia nu încurajează creșterea numărului de restricții sau condiționarea călătoriilor.
Pe de altă parte vedem că este o realitate, iar ceea ce încercăm noi este să ușurăm sau să uniformizam - măcar din punct de vedere al documentelor - aceste certificate legate de pandemie. Dar nu trebuie privit ca o încurajare a restricțiilor; asta cu siguranță, a spus comisarul european Adina Vălean într-un interviu video la Hotnews.ro.
Comisarul european a reafirmat că certificatul digital verde nu poate condiționa călătoriile adăugând însă că statele membre vor păstra libertatea de a decide cum și în funcție de ce vor ridica restricțiile.
”Depinde de fiecare țară la ce vrea să folosească aceste certificate. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vor exista, probabil, state membre care nu vor solicita documentul cetățenilor europeni care intră pe teritoriul lor.
Vor exista însă și state care vor decide, poate să ridice restricțiile de carantinare, de exemplu, pentru cei care au făcut un vaccin sau au trecut prin boală.
Dacă cineva din România va vrea să meargă în Grecia și Grecia spune acest lucru în vară (n.r. - că pentru intrare e nevoie de un certificat) atunci sigur că ar fi mult mai ușor dacă ar avea un astfel de certificat.
Dacă nu, probabil că va fi supus unui alt fel de restricții dar nu îi poate fi împiedicat accesul pentru că, în baza tratatelor europene, libera circulație este un drept consfințit”, a mai explicat Adina Vălean.
”Noi sperăm ca tot sistemul, din punct de vedere tehnic, unificarea formatului certificatelor să poată fi gata la 1 iunie 2021, în condițiile în care, desigur, cu propunerea noastră vor fi de acord statele membre și Parlamentul European” a spus Adina Vălean.
Certificatul digital verde ar urma să fie emis pe baza unui regulament. Ca să devină obligatoriu, acest regulament care ar trebui să fie adoptat de statele membre și de Parlamentul European.
Comisarul european mai spune că, din punct de vedere tehnic, tot sistemul de unificare a formatului certificatelor să poată fi gata la 1 iunie 2021. Oficialul european admite totuși că, e posibil ca unele state să implementeze sistemul mai greu decât altele și că ar putea fi nevoie de o perioadă de tranziție până la operaționalizarea unificată în toate țările UE.
să dețină un astfel de certificat;
să se vaccineze;
să facă un test, dacă nu-i este necesar
Ce va fi obligatoriu pentru toate țările membre după adoptarea regulamentul european privind certificatul verde digital:
ca acest document de vaccinare, testare sau trecere prin boală să aibă un format standardizat, în toate țările europene
certificatul verde digital trebuie să fie în limba statului emitent și în limba engleză
certificatul verde digital ar trebui să conțină, în toate țările UE, aceleași informații:
datele de identificare ale persoanei (nume, prenume, data nașterii, număr de pașaport sau de carte de identitate);
dacă deținătorul certificatului verde a fost vaccinat, documentul ar trebui să arate când a făcut vaccinul și cu ce tip de vaccin;
dacă persoana a făcut un test PCR documentul trebuie să arate când făcut testarea și dacă rezultatul a fost negativ;
dacă deținătorul certificatului a fost bolnav de COVID-19 și are deja imunitate naturală certificatul verde digital ar trebui să conțină informații despre primul test pozitiv și ultimul test negativ
Setul de informații va fi identic în toate statele membre. Certificatul verde digital va avea un cod QR.
Fiecare stat membru va trebui să-și organizeze bazele de date, la nivel național, cu toate aceste informații cuprinse în certificatele verzi digitale.
Bazele naționale de date vor fi conectate la o platformă pusă la dispoziție de Comisia Europeană.
Platforma Comisiei Europene va putea fi utilizată la frontierele statelor care cer călătorilor certificate verzi digitale, pentru interogarea și verificarea unitară a autenticității informațiilor din bazele de date naționale.
Adina Vălean a explicat că introducerea unui certificat digital pentru călătorii în condiții de pandemie arată preocuparea Comisiei Europene pentru ușurarea circulației între statele membre prin introducerea unui format standardizat, în tote țările UE.
”În prezent există foarte multe formate; de exemplu, cu ultimele restricții pe care Germania le-a introdus, și anume un test PCR negativ făcut în ultimele 72 de ore, pentru cei care veneau din Cehia, de pildă, se cerea o ștampilă și o semnătură.
Cerințe pe care autoritățile cehe nu le puneau la dispoziție...Ori asta crează o problemă pentru cel care utilizează un astfel de certificat”.
Utilizarea unui format unic european pentru acest tip de document suplimentar de călătorie ar putea simplifica, de pildă, deplasările în interes de afaceri ale multor antreprenori.
Pe de altă parte, în rândul antreprenorilor - mai ales cei cu afaceri din industrii puternic afectate de restricții de circulație, precum turismul - utilizarea unui document de călătorie unic ar putea readuce, măcar parțial, odată cu deschiderea sezonului 2021, clienți pierduți în lunile de pandemie.