Claudiu Zamfir

Bugetul UE pe 2022, agreat: fonduri pentru afaceri private

Thumbnail

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord politic informal privind bugetul UE pentru anul 2022, cuprinzând și fondurile europene pentru antreprenori și fermieri din statele UE, inclusiv România.

Pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, cele două instituții legislative ale UE au ajuns, luni-noaptea, la acord privind bugetul pe 2022, al doilea an din cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027.  Bugetul anual 2022 va fi acum adoptat și oficial de Consiliul Uniunii Europene și de Parlamentul European. Votul în plenul PE, care va marca sfârșitul procesului, este programat pentru 24 noiembrie 2021.

Bugetul cuprinde angajamente în valoare de 169,5 miliarde EUR și plăți în valoare de 170,6 miliarde EUR. Odată adoptat, bugetul ar permite UE să mobilizeze fonduri semnificative pentru un răspuns continuu al UE la pandemia de COVID-19 și la consecințele acesteia, pentru a lansa o redresare durabilă, precum și pentru a proteja și a crea locuri de muncă.

Acesta ar atrage investiții suplimentare într-o Europă mai verde, mai digitală și mai rezilientă, protejând în același timp persoanele cele mai vulnerabile din vecinătatea sa și din întreaga lume - spune Comisia Europeană într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Alocările bugetare 2022, convenite în UE:

 •     49,7 miliarde EUR în angajamente pentru a sprijini redresarea, stimulând investițiile în coeziunea economică, socială și teritorială;
 •     53,1 miliarde EUR politicii agricole comune și 971,9 milioane EUR Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime, pentru fermierii și pescarii din Europa, dar și pentru consolidarea rezilienței sectorului agroalimentar și a sectorului pescuitului și pentru asigurarea anvergurii necesare a măsurilor de gestionare a crizelor.
 •     12,2 miliarde EUR programului Orizont Europa, pentru a sprijini cercetarea UE în domenii precum sănătatea, sectorul digital, industria, domeniul spațial, clima, energia și mobilitatea și 613,5 milioane EUR Programului privind piața unică, sprijinind competitivitatea și IMM-urile, inclusiv în sectorul turismului;
 •     839,7 milioane EUR programului „UE pentru sănătate” în vederea sprijinirii uniunii europene a sănătății și pentru a oferi un răspuns cuprinzător la nevoile în materie de sănătate ale cetățenilor europeni;
 •     1,2 miliarde EUR în cadrul Fondului pentru o tranziție justă pentru a asigura faptul că tranziția către neutralitatea climatică este benefică pentru toți și 755,5 milioane EUR în cadrul programului LIFE pentru sprijinirea acțiunilor în domeniul mediului și al combaterii schimbărilor climatice;
 •     2,8 miliarde EUR Mecanismului pentru interconectarea Europei, sumă destinată investițiilor într-o infrastructură de transport modernă, de înaltă performanță, pentru a facilita conexiunile transfrontaliere;
 •     3,4 miliarde EUR programului Erasmus+, pentru a investi în tineri, și 406 milioane EUR pentru sectorul cultural și cel creativ, prin intermediul programului Europa creativă;
 •     1,1 miliarde EUR Fondului pentru azil migrație și integrare și 809,3 milioane EUR Fondului de gestionare integrată a frontierelor în vederea intensificării cooperării în domeniul gestionării frontierelor externe, inclusiv 25 de milioane EUR pentru protecția frontierei cu Belarus, precum și în ceea ce privește politica în domeniul migrației și azilului, care include, de asemenea, fonduri suplimentare pentru angajamentele de relocare;
 •     227,1 milioane EUR Fondului pentru securitate internă și 945,7 milioane EUR Fondului european de apărare pentru a sprijini autonomia strategică și securitatea europeană;
 •     15,2 miliarde EUR pentru sprijinirea vecinilor noștri și a dezvoltării și cooperării internaționale. Acordul include majorări specifice pentru Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (IVCDCI) – Europa globală (190 de milioane EUR, cu o atenție deosebită acordată Afganistanului și Siriei, precum și pentru programul de ajutor umanitar (211 milioane EUR) pentru a aborda situațiile de criză din întreaga lume.

Defalcarea completă pe rubrici este prezentată mai jos:

Thumbnail

Împreună cu bugetul pentru 2022, instituțiile UE au convenit să aprobe amendamentele propuse la bugetul 2021, astfel cum au fost prezentate de Comisie la începutul acestui an în proiectele de buget rectificativ 5 și 6. După finalizarea procesului de aprobare, Comisia va fi în măsură să majoreze ajutorul umanitar pentru refugiații sirieni din Turcia și să contribuie la accelerarea vaccinărilor la nivel mondial prin furnizarea unui număr suplimentar de 200 de milioane de doze pentru țările cu venituri reduse.

În paralel cu bugetul anual pentru 2022, țările UE se vor baza în continuare pe sprijinul oferit de instrumentul de redresare NextGenerationEU și de Mecanismul de redresare și reziliență.

Comisia a adoptat în prezent evaluări pozitive ale planurilor de redresare și reziliență prezentate de 22 de state membre. Ulterior, Consiliul a aprobat fiecare dintre aceste evaluări. Până în prezent, Comisia a plătit 52,3 miliarde EUR sub formă de plăți de prefinanțare către șaptesprezece state membre.

Ce au spus europarlamentarii români implicați în negocieri:

Victor Negrescu (PSD, S&D), raportor alternativ pentru buget:

„Aseară, cu câteva minute înainte de termenul final al negocierilor, echipa de negociatori a Parlamentului European, din care fac parte în calitate de raportor alternativ al Grupului S&D, privind bugetul european pe anul 2022, a obținut 479,4 milioane în plus pentru cetățeni în bugetul european, printre care:

 •   86 de milioane de euro pentru sănătate
 •   30 de milioane de euro pentru IMM-uri, din care 10 milioane de euro pentru turism
 •   8 milioane de euro pentru Anul European al Tinerilor
 •   35 de milioane de euro pentru educație
 •   47 de milioane de euro pentru mediu
 •   10 milioane de euro pentru Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova
 •   5,5 milioane de euro pentru cultură
 •   10 milioane de euro pentru politicile și drepturile sociale
 •   190 milioane de euro pentru solidaritatea internațională

La aceste sume se adaugă 211 milioane de euro în plus pentru Fondul de Solidaritate European”.

Nicolae Ștefănuță (USR, Renew Europe), raportor din umbra pentru bugetul UE:

„Bugetul UE pentru 2022 va ajuta Europa să revină cu noi forțe. Grupul Renew Europe a luptat cu succes pentru prioritățile cetățenilor din UE, pentru sănătate, pentru climă și pentru protejarea bugetului UE din calea fraudei. Caracterul se forjează în vremuri dificile, iar caracterul Europei în această seară este unul de solidaritate, ambiție și viziune”.

Siegfired Mureșan (PNL, PPE):

„În primul rând, noul buget va cuprinde o alocare de aproximativ 839 milioane de euro pentru Programul European de Sănătate. Creșterile de alocări bugetare pentru Programul European de Sănătate au constituit o prioritate și reprezintă o victorie a Parlamentului European. (...) Programul de mobilitate universitară Erasmus+ are de asemenea de câștigat în urma acestui acord, printr-o alocare suplimentară de 35 milioane de euro față de propunerea inițială a Comisiei. Astfel, pentru anul 2022 vom avea o alocare pentru Erasmus+ de aproximativ 3,4 miliarde de euro. Acest lucru înseamnă mai multe burse pentru studenții români și europeni, ceea ce este un lucru foarte bun. Restricțiile legate de pandemie au făcut ca actuala generație de studenți europeni să aibă mai puține oportunități de a călători și de a acumula experiență internațională. După doi ani de pandemie, vrem ca anul viitor cât mai mulți studenți să se bucure de șansa de a acumula experiență academică internațională, mai ales în contextul în care introducerea certificatului verde digital și o eventuală reducere a numărului cazurilor de COVID-19 le vor permite să călătorească mai ușor. ”

Parallax

Vizualizari
3774
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri