Primul „unicorn” românesc, UiPath, cu robotul la deschiderea anului școlar: Vrem să facem automatizarea accesibilă oricui

UiPath, primul startup românesc evaluat la 1 miliard de dolari, vrea să ajute copiii români să cunoască automatizarea și alte tehnologii ale viitorului, a spus, luni, Daniel Dines, fondatorul „unicornului” care a fost, împreună cu un roboțel educativ, la deschiderea anului școlar, la o școală din cartierul bucureștean Titan.

 
 

Sute de părinți, copii si profesori au fost întâmpinați la Școala 195 din Capitală de Pepper, robotul umanoid proiectat să înțeleagă reacția și starea emoțională a utilizatorului său prin intermediul tehnologiei de ultimă generație, potrivit unui comunicat remis StartupCafe.ro.

Copiii au „stat de vorbă” cu Pepper despre școală și viitor, au dansat, au cântat și au îmbrățișat robotul interactiv, progresiv și autonom.

 
 

,,UiPath instruiește angajați, studenți, cetățeni din categoriile sociale vulnerabile, iar acum inclusiv copii. Automatizarea va reinventa felul în care ne desfășurăm munca, iar misiunea noastră este s-o facem accesibilă oricui’’, a declarat Daniel Dines, CEO și co-fondator al UiPath, un startup care dezvoltă automatizări software pentru firme.  
 
Scopul demersului a fost, de asemenea, introducerea elevilor în conceptul STEM care se bazează pe ideea de educare în patru domenii de viitor: știință, tehnologii, inginerie și matematică și al cărui principal obiectiv este creșterea unor generații de tineri capabili sa ia decizii în cunoștință de cauză, ce vor avea impact asupra lumii și modului în care aceștia vor trăi.

Roboțelul Pepper a fost construit prin colaborarea dintre compania japoneză de IT SoftBank şi Aldebaran Robotic. Dispozitivul se vrea un companion capabil să „stea de vorbă” cu oamenii, pe baza unor algoritmi speciali dezvoltați de un grup de psihologi -,,emotion recognition software”.

Robotul, care are 1,2 m înălțime, 28 de kg și o baterie care ține 12 ore, „înțelege” dacă interlocutorul său este trist sau fericit. Pepper este dotat cu tehnologie de recunoaștere facială, aparate de înregistrare audio și senzori. Își adaptează în timp comportamentul fără a fi programat și „înțelege” și „vorbește” 17 limbi.

Startup-ul românesc de tehnologie UiPath a obţinut, în martie 2018, o investiţie de 153 milioane dolari. Unul dintre principalii investitori este Capital G, fondul de investiţii al Google.

Firma a fost evaluată în urma acestei investiţii la 1 miliard de dolari şi devine primul “unicorn” românesc, potrivit anunţului oficial făcut de companie. În doi ani ar umra şi o listare la bursă.

“Noi suntem aici din noroc, nu suntem genii (...) Tehnologia este românească, dar firma nu este românească. Avem angajaţi din toată lumea. Ceea ce am făcut noi aici poate fi făcut de multe alte companii”, a spus Daniel Dines, fondatorul startup-ului.

Investitorii care au oferit runda de 153 de milioane dolari sunt: Accel Growth Found din Statele Unite, Kleiner Perkins Caufield & Byers şi Capital G (fondul de investiţii al Google).

Am fost într-un moment foarte fericit în care am putut să alegem dintre investitori şi am ales Google pentru că ei se axează mult pe zona de AI - mai spune Dines.

Acestor investitori principali li s-au alăturat şi primii investitori ai Uipath: Earlybird, Credo Ventures și Seedcamp.

În urma acestei investiţii, noi, fondatorii controlăm în continuarea firma UiPath - a mai adăugat CEO-ul firmei.

Investitorii au făcut o evaluare a UiPath de 1,1 miliarde dolari, astfel startupul capătă şi titlul de "unicorn".

Citește „totul” despre Uipath: