Raluca Abrihan

10 startup-uri româneşti de urmărit în 2019

Thumbnail

Au obţinut finanţări importante în acest an, au participat la competiţii dedicate startup-urilor, la nivel modial, au fost premiate, şi-au lansat produsele sau vor să se extindă şi în pieţele de afară – StartupCafe a făcut o selecţie de câteva startup-uri româneşti, care au deja experienţa în piaţă sau care abia s-au lansat, dar care au atras atenţia în 2018 şi merită urmărite îndeaproape şi în următorul an.

1. Instant Factoring

Instant Factoring, firmă românească de micro-factoring online pentru IMM-uri, a primit recent o finanțare de 1,5 milioane euro de la un fond de investiții din Statele Unite ale Americii. Platforma a fost lansată în luna aprilie a acestui an, iar în primele 7 luni de activitate a atras 250 de clienți cu un volum al facturilor finanțate de 2 milioane euro. Clienții startup-ului provin din sectoare de activitate variate precum transporturi, servicii de consultanță și publicitate, FMCG, construcții și IT.

Cum funcţionează: decizia de finanțare este luată într-un interval de 2 ore, grație tehnologiei avansate de care platforma dispune, iar în maximum 24 de ore clientul primește banii în cont. Facturile standard finanțate de Instant Factoring au valori de până la 10.000 lei, însă finanțarea se acordă și pentru sume mai mari, prin oferte personalizate. ”Intenționăm ca anul viitor, pe lângă creșterea volumului de facturi procesate, să venim și cu o diversificare a produselor de micro-finanțare pentru IMM-uri”, a explicat Elisa Rusu, CEO și Co-fondator al Instant Factoring.

2. SmartDreamers

SmartDreamers, startup specializat în soluții software de Recruitment Marketing Automation, a obținut o investiție de 1,2 milioane de euro, în urma unei noi runde de finanțare încheiată în luna octombrie. Runda de investiție a fost condusă de fondul GapMinder Venture Partners, o altă parte din capital aparținând fondului de investiții private equity Catalyst România. Lansat în anul 2014, startup-ul a dezvoltat o serie de soluții dedicate recrutării în social media și comunități online.

După investiția de 700.000 dolari obținută în anul 2016, echipa s-a concentrat pe automatizarea proceselor de recruitment marketing. SmartDreamers are în prezent operațiuni în Europa, Statele Unite și Singapore, iar în următoarea perioadă startup-ul îşi proupne să se extindă în orașe europene ca Paris, Munich sau Londra, potrivit cofondatorului Adrian Daniel Cernat.

3. MEDIjobs

MEDIjobs este prima platformă digitală de recrutare în domeniul medical, fondată în 2015 de fraţii Catrinel şi George Hagivreta. În prezent, platforma deservește peste 23.000 de specialiști (medici, asistenți medicali) și 920 de angajatori din toată țara. Începând cu anul 2018, a fost integrat un soft de inteligenţă artificială (AI) în algoritmul de recomandare a ofertelor de carieră către candidaţi. Startup-ul a câştigat premiul “Best Startup” la ediţia din acest an a How to Web şi a fost înscrisă pe lista finaliștilor pentru o nouă fază de finanțare organizată de acceleratorul 500Startups în Silicon Valley.

În luna aprilie, MEDIjobs a obţinut prima sa finanţare (de tip seed) din partea omului de afaceri Wargha Enayati, fondator al reţelei de clinici private Regina Maria, finanţare în urma căreia startup-ul a fost evaluat la 1 milion euro, potrivit fondatorilor.

4. Sypher

Sypher, firmă românească ce a dezvoltat o platformă de conformitate GDPR (regulament de protecţia datelor personale), a reușit în mai puțin de un an de la lansare să finalizeze prima sa rundă de investiții. Startup-ul a primit o finanțare de 300.000 de euro din partea fondului de investiții GapMinder și a unui investitor privat.

Platforma Sypher Suite ajută companiile să își gestioneze eficient și într-o manieră colaborativă procesul de obținere și menținere a conformității cu Regulamentul UE 679/2016 (cunoscut sub denumirea de GDPR) și să identifice și corecteze erorile și omisiunile din documentația privind activitățile de prelucrare de date personale, explică fondatorii Cristian Badea și Mihai Ghiță.

5. iTux

Startup-ul închiriază bărbaților ținute complete, modificate și potrivite pentru măsurile și stilul fiecăruia, de la costume și cămăși până la butoni, șosete și pantofi. iTux, fondat de antreprenorul Alexandru Neștian, a câştigat premiul ce mare în competiţia de idei de afaceri Startarium PitchDay 2018, în valoare de 50.000 de euro. La doi ani de la deschiderea afacerii, iTux are 2 centre de închiriere, unul la București și celălalt la Cluj-Napoca, și 5 angajați. Deschiderea unui punct de lucru costă 10.000-15.000 de euro, explică fondatorul firmei.

6. Confidas

Startup-ul, creat de un student de 21 de ani, dezvoltă o aplicație pentru verificarea firmelor rău platnice şi a primit recent o finanțare de 80.000 euro de la fondul de investiții V7 Capital și alți doi investitori individuali. Aplicația, lansată în versiune beta public, permite firmelor să publice restanțele de plată de la clienți și alertează antreprenorii abonați atunci când restanțele sunt înregistrate în plarformă. Utilizatorii platformei pot vedea plățile restante declarate de alte companii, pot verifica informaţiile financiare şi juridice ale tuturor firmelor active din România, primesc alerte atunci când intervin schimbări în situațiile clienţilor şi îşi pot înregistra clienţii rău-platnici pentru a-i determina pe aceştia să plătească. Fiecare companie şi restanță de plată sunt verificate pentru a asigura corectitudinea informațiilor. Fondatorul este Eduard Burghelia, student la The Entrepreneurship Academy din București. El a fondat prima sa companie de curierat pe bicicletă, Bicycle Curier, la doar 17 ani.

7. Modex

Modex este un marketplace pentru developeri care doresc să-și monetizeze abilitățile de programare și companii în căutare de servicii și contracte bazate pe blockchain. Fondată de antreprenorul în serie Mihai Ivașcu, Modex își propune să ofere un spațiu virtual în care indivizii și organizațiile din întreaga lume să găsească soluții reale, sigure și auditate, care să le satisfacă nevoile, fără a fi nevoiți să caute developeri și să dezvolte proiecte noi. Startup-ul a câștigat la ediţia din acest an a How to Web, 10.000 de euro în tokens, oferiți de Elrond Network.

8. Human Link

Soluția este construită cu ajutorul doctorilor de la Societatea Română de Alzheimer, echipă condusă de fondatorul Connected Medical, George Georgescu, și cu ajutorul grupurilor de aparținători în jurul problemelor cu care se confruntă aceștia luptând cu această boală. Dispozitivul funcţionează pe baza tehnologiei IoT ce oferă conectivitate între pacienţii care suferă de Alzheimer şi aparţinători. Human Link include: dispozitiv cu sistem de închidere securizat, aplicație proprie + back-up server (posibilitea dublării localizarii la nevoie), asistență dedicată pe întreaga perioadă de utilizare, asigurare accident, servicii medicale, buton de urgență. Acest dispozitiv costă circa 155 de euro, iar serviciul funcţionează pe bază de abonament. Human Link se numără printre câştigătorii programului Changeneers, organizat de Impact Hub Bucharest și Samsung România.

9. Competitors App

Competitors App este un instrument destinat mai ales magazinelor on-line. Startupul românesc își propune să ajute firmele prezente pe internet să-și monitorizeze concurenții, în anumite aspecte ale afacerilor lor. Clienții Competitors App vor primi mailurile trmise de concurenți prin newsletterele lor, vor putea monitoriza blogurile și postările concurenților pe social media, precum și schimbările de pe site-urile acestora sau setările de cuvinte-cheie pentru optimizarea căutărilor pe Google (SEO). Startup-ul fondat de antreprenorul Răzvan Gîrmacea a fost acceptat în acceleratorul de afaceri suedez ThinkAccelerate, care oferă startupurilor admise un program de accelerare a afacerilor de 12 săptămâni, mentorat și acces la investitori precum IBM, Amazon sau Microsoft. Din partea acestor parteneri, startupurile vor putea primi finanțări de peste 300.000 de dolari, fără să le fie reținute părți sociale din firme.

Răzvan Gîrmacea a fondat, de-a lungul timpului, și alte startupuri, pe care le-a vândut ulterior. Unul dintre acestea este Monitor Backlinks, cumpărat anul trecut de către o companie din Hong Kong.

10. Appsulate

Appsulate susține organizațiile în combaterea atacurilor cibernetice prin protejarea aplicațiilor web critice cu un scut virtual. Startup-ul, fondat de un român şi un american, Alex Negrea și Uli Mittermaier, are sediul central în Boston, iar centrul de dezvoltare efectivă este în București. Appsulate permite accesul la aplicații care conțin date sensibile printr-un spațiu protejat, cu vizibilitate ridicată și protecție împotriva atacurilor tip malware. Astfel, Appsulate împiedică pierderea sau furtul de date. Appsulate rulează în cloud, dar și prin introducerea unui stick USB. Platforma oferă avantaje atât companiilor, cât și angajaților, facilitând flexibilitatea și autonomia în programul de lucru.

Echipa Appsulate a fost premiată anul acesta cu distincția Start-up Excellence Award în cadrul programului de preaccelerare și mentorat Innovation Labs şi a primit o finanţare din partea antreprenorului Mihai Rotaru, unul dintre fondatorii aplicației de taxi Clever Tax.

Parallax

Vizualizari
20556
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Adina
Jipa
As adauga pe lista:
1. Socialinsider - o aplicatie de social media analytics si reporting dezvoltata in Romania si vanduta global - https://www.socialinsider.io/.

2. Planable - o aplicatie de social media scheduling.

poza de profil
Vlad
Ionescu
+ TypingDNA (editat de redactie)

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri