Raluca Abrihan

VIDEO Un hub pentru cei care fac proiecte pe blockchain – Cum funcţionează şi cum poate ajuta startup-urile

Thumbnail

Recent, a fost lansat la Bucureşti un hub dedicat IT-iştilor care vor să înveţe lucruri despre tehnologia care stă în spatele criptomonedelor sau chiar să dezvolte proiecte pe blockchain. Am stat de vorbă cu unul dintre fondatorii acestui hub pentru a afla cine poate să lucreze aici şi cum poate această tehnologie să ajute startup-urile româneşti.

Fondatorii aplicației de chat și transfer de bani Moneymailme au lansat un marketplace pentru blockchain – Modex - și au deschis Modex Blockchain Labs, la București, un hub pentru cei care vor să înveţe să folosească această tehnolgie şi să facă proiecte care se pot apoi transforma în afaceri.

Cei care vor să lucreze în acest hub o pot face gratuit, primesc suport şi ajutor din partea comunităţii de specialişti care lucrează deja acolo, dar, la rândul lui, trebuie apoi să-i ajute pe cei care vin în comunitate.

Credem că este un loc unde pot apărea idei interesante, iar dezvoltatorii pot crea produse autohtone. Este una dintre principalele modalităţi prin care blockchain-ul poate schimba paradigma în România – de la face outsourcing de software şi a ne vinde aptitudinile pe bani puţini companiilor mari de afară, să ajungem dezvoltăm cât mai multe produse româneşti - spune Florin Otto, Head of Product la Modex.

Numărul celor care vin să lucreze în acest hub variază de la o zi la alta. Într-o zi pot veni 5, în alta 10 şi chiar mai mulţi. Noi avem spaţiu pentru circa 30 de oameni aici. Cei interesaţi să dezvolte soluţii de blockchain pot aplica online, prin email, completând un formular simplu.

Interesul pentru proiecte pe blockchain este destul de mare şi creşte de la o zi la alta. Primul lucru care a generat acest interes au fost criptomonedele care au crescut foarte mult în ultimii doi ani. Iar asta ajută ca criptomonedele şi tehnologia de la baza, blockchain să fie pe radarul specialiştilor IT. Iar după ce au constatat nu numai că se pot face mai mulţi bani acolo, că cererea este foarte mare şi pot câştiga destul de mulţi bani dezvoltând soluţii de blockchain pentru că sunt foarte puţini oameni la ora actuală care au cunoştinţe despre cum se dezvolta astfel de soluţii.

Tehnologia blockchain este separata de criptomonede, care sunt doar o aplicaţie a acestei tehnologii.

Primul lucru pe care îl încurajează o astfel de tehnologie, şi nu putem face abstracţie de tot procesul de finanţare al unui proiect pe blockchain (denumit ICO – ofertă iniţială de monedă), este tocmai posibilitatea de a dezvolta un produs care oferă accesul către un ecosistem nou, iar acest ecosistem este guvernat de o monedă, mai spune Florin Otto.

Totuşi el atragea atenţia că s-a abuzat prea mult de acest lucru şi circa 95% dintre proiecte nu se justifică în piaţă, nu există nevoia de toate acele monede şi este doar un vehicul de a face bani.

Dezvoltatorii din România şi mai ales antreprenorii care îşi doresc să facă startup-uri au acces către un ICO şi este un drum pe care mulţi îl parcug şi care îi ajută să gândească un ecosistem şi un produs care chiar are nevoie de un proiect blockchain. Proiectele de anul trecut, care nu au niciun sens, s-au curăţat destul de mult. În acest an, multe dintre proiectele care se finanţează sunt proiecte care într-adevăr au nevoie de acestă tehnologie şi se justifică o monedă. Antreprenorii sunt ajutaţi să aibă o gândire corectă atunci când vor să dezvolte un prdus, să aibă cu adevărat nevoie de o astfel de monedă, care să guverneze acel mediu.

Dar, datorită criotomonedelor tehnologia blockchain este foarte la modă, drept urmare atunci când vrei să faci un startup pe blockchain sunt mult mai multe şanse să fii luat în seamă de investitori.

Legislaţia din România nu ajută aceste proiecte

Noi în România ne aflăm încă la început în ceea ce priveşte proiectele blockchain în primul rând pentru că nu avem climatul ideal prin care să poţi să îţi faci aici o companie care să ruleze un ICO, pur şi simplu nu există cadrul legal, cum există de exemplu în Malta, Gibraltar sau în alte jurisdicţii – aceasta este prima barieră şi vine la pachet cu nişte costuri foarte mari pentru antreprenorii românia care vor să facă un ICO. Ei trebuie să iasă din România, chiar dacă au aici vehiculul prin care dezvoltă prudusul, pentru vehiculul prin care ridică banii se duc de cele mai multe ori fie către Malta, Gibraltare, fie Elveţia - mai spune Otto.

Modex este un marketplace pentru aplicații descentralizate, construit să aducă beneficiile tehnologiei blockchain în viața de zi cu zi, prin conectarea dezvoltatorilor cu potențialii clienți. Dacă dezvoltatorii de aplicații își pot vinde soluțiile prin markeplace-ul Modex, companiile cu diverse domenii de activitate le pot achiziționa direct sau pot comanda dezvoltarea unor aplicații speciale în funcție de nevoi. Iar cei care lucrează în acest hub şi ajung să dezvolte propriile aplicaţii le pot lista pe acest marketplace.

“Inovația din spatele tehnologiei blockchain stă în versatilitatea ei, care îi permite aplicarea în industrii variate, cum ar fi sistemul medical, sistemul de votare, administrarea bazelor de date, domeniul financiar și multe altele. Tehnologia blockchain oferă, de asemenea, avantajul unor tranzacții rapide si transparente fără necesitatea unor intermediari. De exemplu, un contract rulat prin blockchain nu poate fi schimbat de la forma convenită, nu poate fi alterat și nu are nevoie de intermediari pentru punerea lui în aplicare.”, a explicat Mihai Ivașcu, fondator şi CEO Modex.

 

Parallax

Vizualizari
2260
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri