Claudiu Zamfir

O româncă, pe lista celor mai buni investitori europeni în startup-uri

Thumbnail

O româncă în vârstă de 35 de ani a fost inclusă de revista americană Forbes pe lista „Regele Midas - Europa 2019”, a celor mai importanți 25 de negociatori europeni de investiții de capital de risc (VC) în startup-uri, în portofoliul ei de finanțări intrând și o companie fondată în România.

Luciana Lixandru, partener în fondul de investiții Accel, se clasează pe locul al 20-lea între „dealmaker-ii” care au negoiat și decis investiții în startup-uri din Europa sau Israel. Românca activează la biroul din Londra al firmei americane de investiții Accel, una dintre cele mai prolifice din lume în domeniul investițiilor în startup-uri de tehnologie.

Partenerul Accel Londra Luciana Lixandru a venit în firmă în anul 2011, de la Summit Partners.   Ea a ajutat Accel să intre cu investiții în startup-uri de multe miliarde de dolari, ca Deliveroo și UiPath. Lixandru, originară din România, a condus, în anul 2017, runda de investiție acordată UiPath, companie fondată la  București. Anul acesta, startup-ul a obținut o investiție de 568 de milioane de dolari, la o evaluare a companiei de 7 miliarde de dolari.

Portofoliul lui Lixandru include și alte startup-uri cu rădăcini în Europa de Est, cum sunt compania de comerț online de fashion Vinted, din Lituania, precum și platforma online de colaborare Miro, fondată la Perm, Rusia. Lixandru a investit și în runda seed pentru startup-ul de securitate cibernetică Tessian, de la Londra, care avea să obțină o investiție de serie B de 42 milioane de dolari în anul 2019”, scrie Forbes.com în ediția internațională.

Luciana Lixandru este originară din Buzău, unde a absolvit Colegiul Național „BP Hasdeu”, potrivit publicației locale sansanews.ro. Părinții ei, Mihaela şi Nicolae Lixandru, au făcut afaceri în plan local, în domeniul cofetăriilor.

În 2003, Luciana a plecat în SUA pentru a face facultatea. Ea a studiat Matematica și Economia la Universitatea Georgetown din Washington (2003-2007), iar apoi a lucrat, ca analist, la Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume.

La Accel Partners, românca a coordonat în anul 2017 o rundă de investiții de serie B în valoare de 153 de milioane de dolari, acordară companiei de automatizări software UiPath, fondate la București de antreprenorul român Daniel Dines.

Firma de investiții Accel Partners este cunoscută investițiile sale timpurii în startupuri care între timp au devenit companii uriașe, printre care Facebook, Dropbox, Flipkart, Slack.

Luciana Lixandru poate fi găsită AICI.

Podiumul Midas List Europe 2019 este ocupat de:

  1. Jan Hammer. Originar din Cehia, el este partener în fondul de investiții Index Ventures și are reședința la Londra. El a intuit de la început pontențialul unor startup-uri care, între timp, au ajuns „unicorni”, precum Robinhood (SUA) și TransferWise (Estonia/UK).
  2. Sonali De Rycker. Este partener în Accel, la Londra. Britanica este unul dintre primii investitori care au avut încredere în Spotify, pe vremea când compania suedeză era un mic startup.
  3. Danny Rimer. Este partener în Index Ventures, la San Francisco. Elvețianul a investit, printre altele, în platformele Patreon și Dropbox (ambele în SUA).

Pe lista celor mai buni investitori europeni în startup-uri este și polonezul Pawel Chudzinski, locul al 23-lea. Co-fondator al fondului de investiții berlinez Point Nine Captal, el a investit în startup-ul fintech Revolut (UK). Pawel a venit recent și la București, unde a vorbit despre investițiile sale, într-un interviu acordat StartupCafe.ro.

Lista Midas, întocmită de Forbes, este un clasament bazat pe date, care își propune să recunoască meritele „investitorilor care au făcut pariuri mari și curajoase, de la companii listate la bursă, ca Adyen, Farfetch și Spotify, la unicroni încă nelistați la bursă, ca Deliveroo, Revolut și UiPath”.

Parallax

Vizualizari
7454
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri