Claudiu Zamfir
Serviciul online de transfer de bani dintr-o țară în alta TransferWise este folosit de tot mai mulți români care trimit bani acasă, mai ales după ce au fost lansate aplicația și site-ul în limba română, a declarat, într-un interviu video acordat StartupCafe.ro, Kristo Käärmann, fondator și director general al start-upului fintech evaluat la 1,1 miliarde de dolari.
Pe antreprenorul estonian l-am întâlnit zilele trecute în Belgia, unde a conferențiat la Forumul Economic de la Bruxelles. Kristo și prietenul său Taavet Hinrikus (primul angajat al celebrei companii de tehnologie estone Skype) au înființat în 2011 servicul de transfer de bani TransferWise. Atunci munceau în Anglia și se confruntau, la fel ca românii noștri din diaspora care trimit bani în țară, cu problema comisioanelor mari la transferul internațional.
Așa le-a venit ideea să deschidă TransferWise, care folosește un principiu ingenios: banii nu sunt transferați direct, ci, pe internet, serviciul lor găsește un alt client care vrea să transfere bani în sens invers. Astfel, se face o echivalare și destinatarul dintr-o țară primește de fapt bani de la expeditorul din aceeași țară.
Ideea lor a atras investitori uriași din toată lumea. Printre ei, americanul Peter Thiel, care a fondat PayPal și care a făcut prima investiție majoră în Facebook. Și englezul Richard Branson, cu o avere de 5 miliarde de dolari, a băgat bani în TransferWise. Așa se face că până acum startupul eston a strâns investiții de peste 400 de milioane de dolari și a ajuns să valoreze peste 1,1 miliarde de dolari.
Urmărește interviul video AICI:
StartupCafe.ro: De ce a fost nevoie să lansați TransferWise în limba română?
Kristo Käärmann: Inițial am făcut transferuri între Zona Euro și Marea Britanie, când ne-am lansat în 2011. Dar apoi am primit multe cereri de la oameni din toate țările din lume, pentru că aveau aceeași problemă. Când trimiteau bani din țara lor într-o țară cu altă monedă, banca le spunea că erau comisioane pentru tranzacție, dar ceea ce nu le spunea e că mereu e o diferență de curs de schimb. Și am văzut că la euro băncile opresc 12 milioane de euro prin acele comisioane ascunse la transferurile în valută străină. Mai vedem că cererea pentru soluțiile pe care le oferim noi nu este doar în zona euro sau în UK, dar e și în SUA, România, Bulgaria, Ungaria, iar acum operăm în 56 țări.
În 2018 am ajuns în punctul în care am înțeles că românii puteau să folosească servicul nostru în limba engleză, dar că ar prefera mai mult să folosească serviciul în limba română. Românii care trăiesc în afara țării sau cei care trăiesc în România pot acum să folosească site-ul și aplicația TransferWise în limba română. Am văzut că aceasta a avut un efect foarte bun asupra utilizării produsului, e mai ușor pentru români să-l folosească și vedem că volumul tranzacțiilor a crescut către sau din România.
Se pare că era nevoie de limba română, pentru că vedem creșterea volumului imediat după ce am lansat site-ul în limba română. România este una dintre cele mai mari destinații pentru noi, din Europa de Est. Este o țară europeană importantă. Din câte știu, 15% dintre români trăiesc în afara țării și evident au nevoie să mute bani din diferite monede în moneda lor.
StartupCafe.ro: Ce ne poți spune despre această directivă împotriva spălării banilor, introdusă de UE în 2015? E o discuție în România privind transpunerea directivei în legislația națională. Vă afectează businessul directivele acestea europene împotriva spălării banilor?
Kristo Käärmann: TransferWise activează acum în 56 de țări din toată lumea, din Belgia până în Japonia, Brazilia și în fiecare țară în care operăm trebuie să respectăm reglementările naționale și legile din acele jurisdicții. Din moment ce noi facem asta de multă vreme, e destul de normal pentru noi să vedem că apar legi noi. Avem echipe care se ocupă de asta, ne adaptăm serviciile și produsele la schimbările din piață.
StartupCafe.ro: Care este valoarea medie a unui transfer de bani prin TransferWise?
Kristo Käärmann: Transferul mediu este în jur de 1.800 de euro.
StartupCafe.ro: Noua lege pe care autoritățile române vor să o introducă, pentru transpunerea directivei, prin care se stabilește un prag de 2.000 de euro la transferurile de bani, de la care operatorii transmit autorității naționale rapoarte privind transferurile de fonduri, vă afectează afacerea?
Kristo Käärmann: Așa cum am spus, prin modul în care TransferWise funcționează la nivel global, trebuie să respectăm toate reglementările. Dacă așa va cere legea, așa vom face.
StartupCafe.ro: Legat de criptomonede, ai planuri cu acestea în afacerea ta? De exemplu, Revolut oferă servicii și în criptomonede, plănuiești să faci același lucru la TransferWise?
Kristo Käärmann: Noi rezvolvăm problema transferului de bani dintr-o țară în alta, iar până acum nu am văzut cum am putea face asta mai ușor prin criptomonede. Putem să mutăm bani dintr-o țară în alta în 20 de secunde și nu am văzut niciun avantaj în criptomonede.
StartupCafe.ro: Plănuiești să deschizi și un birou local în România?
Kristo Käärmann: Avem un hub mare la Budapesta, în Ungaria, sunt mulți români care lucrează acolo și ne concentrăm pentru a dezvolta acel hub.
Notă: Reporterul StartupCafe.ro a participat la Brussels Economic Forum 2018 la invitația Direcției Generale Economie și Finanțe (DGECFIN) a Comisiei Europene.