Claudiu Zamfir

Cel mai bogat român: Daniel Dines, fondatorul firmei IT UiPath, l-a întrecut pe Ion Țiriac, după calculele Forbes

Thumbnail

Programatorul român Daniel Dines, fondator și director general al firmei IT UiPath, este primul miliardar în dolari din afaceri cu roboți software (bots), scrie, miercuri, ediția americană a revistei de business Forbes, într-un articol cu titlul „De la comunism la coding”.

Daniel Dines apare pe coperta ediției americane a Forbes, alături de titlul ”Boss of the Bots” (Șeful boților).

Potrivit Forbes, care i-a luat un interviu lui Dines la București, omul de afaceri român mai deține în prezent mai mult de 20% din UiPath, liderul mondial în tehnologie RPA  - robot process automation, o companie evaluată la 7 miliarde de dolari după ultima rundă de finanțare obținută. Asta înseamnă că lui Dines îi revine o avere de cel puțin 1,4 miliarde de dolari.

„În aprilie, investitorii de pe Wall Street, inclusiv Wellington Management, au investit 568 milioane dolari (în UiPath - n.r.), la o evaluare de 7 miliarde de dolari, făcând din Dines, care deține mai mult de 20%, primul miliardar din boți din lume” - amintește Forbes.

Dacă ne luăm după cel mai recent top al miliardarilor lumii publicat de Forbes, Ion Țiriac are o avere  estimată la 1,1 miliarde de dolari (locul 1.818 mondial). Aceasta ar însemna că Ion Țiriac (80 de ani) a fost detronat de Daniel Dines (47 de ani) în topul celor mai bogați români

Totuși, Țiriac apărea cu o avere mai mare, de 1,8-2 miliarde de euro în anul 2018, în evaluările publicației românești Top 300 Capital. De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că în cazul unei companii ca UiPath, ca la mai toate startup-urile de tehnologie care strâng runde de investiții, valoarea firmei are un caracter destul de teoretic, care ține cont de evoluția pieței în care activează (automatizări software, în cazul de față), de portofoliul de clienți existent și potențial, de avansul tehnologic și așa mai departe. O evaluare mai concretă se face abia pe bursă. De partea cealaltă, averea lui Țiriac are fundamente solide în proprietăți imobiliare, mașini de colecție, tranzacții efectuate, bani în conturi etc. 

Revenind la Daniel Dines, Forbes scrie despre român că în copilărie voia să se facă scriitor. Mama sa era profesoară, iar tatăl, inginer.

Mai târziu, Daniel a descoprit că era bun la matematică și apoi a virat către programare când a văzut că în anii '90 un programator câștiga în jur de 300 de dolari pe lună, un salariu mare pentru România acelor ani, lovită de inflație și crahuri financiare.

Dines a învățat singur limbajul de programare C++, dintr-o carte pe care a împrumutat-o de la bibliotecă și exersa noaptea pe calculatorul unui prieten, în timp ce acesta dormea, mai notează Forbes.

Alex Konrad, jurnalistul de la publicația americană, care l-a intervievat pe Dines la București, remarcă obsesia antreprenorului român pentru simplitate. Dines îl zorea la telefon pe un director din centrul de dezvoltare al UiPath de la Bellevue, statul american Washington. „Vreau să mai gândești o dată asta. Mie mi se pare foarte complicat. Ar trebui să meargă ca Gmail”, îi spunea Dines omului din SUA, unde era 6 și jumătate dimineața, potrivit Forbes.
 
„Modestia” este una dintre cele patru valori principale ale UiPath, în genul primului slogan al Google, „Don’t be evil!” (Nu fi rău!) - remarcă cei de la Forbes.

Dar și de la Microsoft, la care a lucrat Daniel Dines la începutul anilor 2000, în SUA, a învățat omul de afaceri român.

„Bill Gates obișnuia să vorbească la Microsoft despre un computer în fiecare locuință. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană”, a declarat Daniel Dines, pentru Forbes.

Citește tot articolul în revista Forbes.

View this post on Instagram

From Communism to coding, Daniel Dines, the focus of our cover story and cofounder of $7 billion UiPath, is the 1st bot billionaire. UiPath creates bots—blocks of code that automatically carry out repetitive tasks. You might associate bots with Russian election ruses or customer service stand-ins, but UiPath recently garnered a $7 billion valuation by selling a more humdrum kind that can pull numbers from invoiced PDFs into accounting software, or process insurance claims—the mindless tasks that, like those of bank tellers or telephone operators generations ago, became obsolete. This shift—which has spawned an entirely new tech category, known as “robotic process automation,” or RPA—carries eye-popping potential. Dines, 47, didn’t invent RPA, but he’s adroitly positioned himself to dominate it. Two years ago, when European investors valued it at $110 million, UiPath was a little-known company of 150 based in Romania that had just booked less than $5 million in revenue. It generated $155 million in revenue last year and expects to double that this year. The shift has shot it to No. 3 on Forbes’ 2019 #Cloud100. Read more at the link in our bio.

A post shared by Forbes (@forbes) on

Parallax

Vizualizari
104043
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Cristian-Mihai
FĂGĂDAR
UIPath revenue=200Musd.\tiriac are 1B in cash probabil.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri