Claudiu Zamfir

Idee de afacere: Căsuțe în curțile unor proprietari, închiriate către terți

Thumbnail

Un startup american a venit cu o idee de afacere care ar putea rezolva problema lipsei de spații locative: se duce la proprietari de locuințe, le construiește în curte căsuțe, le închiriază către terți și apoi împarte chiria cu proprietarul.

Rent the Backyard se numește startup-ul și fix asta face: îi pune pe americani să-i închirieze spatele curților, unde firma construiește apoi o căsuță-dependință, denumită în America ADU - accessory dwelling unit (unitate de locuit accesorie).

„În momentul de față, construirea unei ADU este un proces uriaș. Trebuie să discutați cu primăria și să te descurci cu permisele de construire. Și chiar dacă poți găsi un constructor bun  care este capabil să facă toți acești pași pentru tine, te costă foarte mult. Cu noi, ai o soluție  fără bani, și putem să scutim proprietarii de toate aceste costuri și de riscul de a construi un ADU”, spune Spencer Burleigh, cofondator al startup-ului Rent the Backyard, citat de revista Fast Company.

Thumbnail
rentthebackyard.com

Rețeta lor pare simplă:

  • Dacă deții o locuință și ai spațiu nefolosit în curte, Rent the Backyard vine și construiește acolo o căsuță-ADU, cu zero costuri și zero implicare pentru proprietar.
  • Pe urmă, startup-ul găsește un chiriaș și împarte cu tine chiria, jumi-juma.
  • Firma face contract pe 30 de ani cu tine, ca proprietar al curții, și la final căsuța îți rămâne ție în proprietate, în întregime.

Rent the Backyard susține că durează cam 10 zile să construiască o căsuță în spatele curții, cu deranj minim pentru proprietar. Firma lucrează cu un alt startup, Node, care realizează, într-o  fabrică, module pentru astfel de căsuțe, care apoi se montează la locul stabilit. Ambele startup-uri au fost admise recent în acceleratorul de afaceri american Y Combinator.

Cei de la Rent the Backyard susțin că proprietarii curților pot să obțină și 1.700 de dolari pe lună din închiriere, dar asta în zona Bay Area, în apropeire de San Francisco, California, o regiune scumpă a SUA.

Căsuțele sunt mici studiouri destul de cochete: au o zonă de living mare, chicinetă și baie, în total cam 37 mp. De aceea, proprietarul curții trebuie să aibă disponibil teren în suprafață măcar de 84 mp.

Thumbnail
rentthebackyard.com

Startup-ul Rent the Backyard  a fost înființat în noiembrie 2018, de către doi tineri antreprenori, Brian Bakerman și Spencer Burleigh, iar în iulie 2019 a fost acceptat în acceleratorul de afaceri Y Combinator, unde a obținut o investiție pre-seed (probabil de ordinul zecilor de mii de dolari).

Și compania Google, unul dintre cei mai mari angajatori din Bay Area, a avertizat asupra problemei majore a „lipsei de oferte noi de case, combinate cu creșterea costului vieții, care au condus la o insuficiență severă de locuințe accesibile pentru rezidenții cu venituri medii și mici”.

Pe 18 iunie 2019, Google a anunțat oficial că a demarat investiții de 1 miliard de dolari pentru construcția de noi locuințe în Bay Area. Din acest miliard, 750 de milioane de dolari constau în terenuri deținute de gigantul IT, pe care le va reconverti în zone rezidențiale în următorii 10 ani.

De asemenea, prin intermediul fundației Google.org, compania IT va dona granturi în valoare de 50 de milioane de dolari unor organizații neguvernamentale care se ocupă de problema locuințelor.

20.000 de locuințe ar urma să fie construite în zonă prin programul Google de investiții de 1 miliard de dolari.

Citește și:

Parallax

Vizualizari
8753
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri