Claudiu Zamfir

Antreprenor din Silicon Valley: Marea capcană în care e ușor să cazi

Thumbnail

Sam Altman, care a făcut milioane de dolari până la vârsta de 26 de ani, este președintele importantului accelerator de startupuri din Silicon Valley Y Combinator și are câteva sfaturi de carieră pentru tinerii antreprenori.

Altman (33 de ani) a vorbit recent, într-un intreviu pe blogul Y Combinator, despre capcanele în care riști să cazi și să-ți omori cariera și despre modul în care oamenii sunt judecați în Silicon Valley:

  • „Este foarte ușor să-ți consumi un deceniu din viață fiind incredibil de ocupat și incredibil de stresat în fiecare zi. Atunci ai senzația că muncești incredibil de mult și că te miști, însă nu progresezi. Este ca o mare capcană și este atât de ușor să fii prins în chestii urgente, dar fără importanță. Este atât de ușor să te prinzi în jocurile de politică de birou și să joci jocuri de putere care nu contează, dar pe care să le simți ca fiind atât de antrenante și de importante. Doar alte rahaturi de toate felurile care se adună în viața ta.

 

  • Riscul este să ajungi la final de carieră și să te uiți înapoi și să spui: <<La naiba, mi-am irosit-o!>>. Oamenii nu sunt programați să se gândească la riscuri în acest fel. Suntem foarte buni în a ne gândi la riscul catastrofal pe termen scurt , dar suntem foarte slabi în ceea ce privește riscul cronic pe termen lung. Ne temem să nu se întâmple vreun accident nuclear, dar nu ne facem griji dacă respirăm fum sau ceva de genul ăsta.

 

  • O critică obișnuită asupra tipilor din Silicon Valley, despre care eu cred că aveau un viitor măreț cândva în trecutul lor, este că gândesc cam așa: <<Țelul vieții mele este să construiesc rachete, așa că ceea ce voi face este să cheltui.  O să fac o sută de milioane de dolari în următorii patru ani, din tranzacții cu criptomonede prin fondul meu crypto-hedging, pentru că nu mai vreau să mă gândesc la problema banilor. Și apoi voi construi rachete>>. Până la urmă, nu fac nici una, nici alta. Eu cred că, dacă ar alege să facă doar una din ele, oamenii aceștia ar reuși. Dacă nu te ocupi serios și nu te dedici unei activități, nu vei reuși.

 

  • Evită și greșeala pe care o fac mulți tineri de 21 sau 22 de ani care se lasă de facultate și spun: <<Voi rezolva toate problemele lumii în trei luni și, dacă nu reușesc în trei luni, am eșuat, așa că voi renunța și mă voi apuca de altceva>>. Și pe urmă se aruncă într-un alt proiect. Și asta e rău, deci e greu să-ți găsești echilibrul. Vezi dacă lucrezi într-adevăr la ceea ce contează pentru tine și la o scară temporală potrivită. E foarte important să-ți gestionezi timpul bine.

 

  • Mi-am vândut startupul la 26 de ani. Apoi mi-am luat un an liber. Este foarte greu să faci asta în Silicon Valley, pentru că este un loc în care statusul social se determină în funcție de ce job ai sau la ce proiect lucrezi. Cum e când te duci la o petrecere și cineva te întreabă "Ooo, la ce lucrezi?" și tu răspunzi: „Acum mi-am luat liber un an”. Poți să vezi atunci cum ochii interlocutorului tău caută automat în cameră pe altcineva, să stea de vorbă. Nu te simți prea bine atunci, dar e un privilegiu să poți să-ți iei liber un an. În acel an, am citit multe zeci de cărți utile, am învățat despre domenii care mă interesau. Atunci am învățat multă inginerie nucleară”.

Sam Altman a studiat IT la Universitatea Stanford, una dintre cele mai prestigioase din America, dar în anul 2005 a renunțat la facultate și a înființat, în Silicon Valley, startupul Loopt. Acesta era un serviciu prin care utilizatorii de smartphone-uri își comunicau localizarea către anumiți prieteni. În 2012, a vândut firma pentru 43 de milioane de dolari către Green Dot Corporation. După unele estimări, lui i-au revenit atunci cam 5 milioane de dolari din tranzacție.

În 2014 s-a întors la Universitatea Stanford, dar nu ca student, ci ca profesor, unde a ținut un curs despre „Cum să-ți deschizi un startup”.

Din 2014 este președintele acceleratorului de afaceri Y Combinator, din Silicon Valley, de unde au ieșit companii ca  Airbnb, Dropbox sau Reddit. La fel ca la Stanford, Altman fusese și el, la începutul carierei, acceptat în calitate de cursant la Y Combinator.

Parallax

Vizualizari
4504
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri