Adi Iacob

FOTO O echipă de români a obținut locul 3 mondial la o competiție de case solare

Thumbnail

Echipa Over4 din România a obținut medalia de bronz la competiția internațională Solar Decathlon, denumită și ”Olimpiada Caselor Solare” ce a avut loc în Ungaria. Pe lângă locul 3 la nivel mondial, echipa Over4 a ieșit vice-campioană la probele de Comunicare, Inovație și Bilanț Energetic. Printre echipele finaliste se numără Franța, Olanda, Belgia, Spania, Ungaria, Algeria și Thailanda.

Solar Decathlon este o competiție de arhitectură sustenabilă și inginerie la nivel internațional. Ediția din 2019 s-a desfășurat în Szentendre, Ungaria și a adus la start 10 echipe din 8 țări și 3 continente, ce au construit în doar 15 zile câte un prototip inovator de casă solară și sustenabilă.

Fiecare prototip a fost testat în cadrul a 10 probe, de la Arhitectură, Inginerie, Eficiență Energetică, Inovație și până la Comunicare și Potențial de implementare pe piață. 

”Concursul a început pe 27 iunie când s-a dat startul celor 15 zile de asamblare, timp în care a trebuit să descărcăm TIR-urile, să asamblăm și să punem în funcțiune casa, ca mai apoi să o pregătim pentru cele 10 probe. Am reușit să ne încadrăm cu succes în acest interval, fiind prima echipă care a obținut toate inspecțiile tehnice și a intrat oficial în competiție. A fost o provocare inginerească pe care am trecut-o cu brio, deși nu ne putem compara cu celelalte echipe din punct de vedere al bugetelor”, spune Răzvan Butucescu, Project Manager în proiectul Over4.

Proiectul echipei din România are o amprentă totală la sol de 130 mp, este construită pe structură de lemn, pe 2 niveluri și este unică prin faptul că poate fi utilizată atât ca locuință, cât și ca spațiu de co-working, datorită mobilierului reconfigurabil. 

Thumbnail
Thumbnail

Este o casă solară, 100% electrică, ce produce de 2 ori mai multă energie decât consumă, direct de la soare. Este proiectată și construită ca fiind o casă pasivă, cu un consum de energie foarte redus pentru încălzire, răcire și ventilare, deoarece respectă toate cerințele și criteriile standardului Passivhaus. Certificarea Green Homes de către Consiliul Român al Clădirilor Verzi atestă faptul că prototipul Over4 este și o casă sustenabilă.

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Over4 este un proiect de cercetare în domeniul construcțiilor realizat de o echipă multidisciplinară de studenți, absolvenți și tineri profesioniști din domeniul arhitecturii și construcțiilor. În spatele proiectului se află Asociația Over4, un ONG fondat cu scopul de a derula proiecte de dezvoltare sustenabilă a pieței construcțiilor din România, atât pentru clădirile existente, cât și pentru cele noi.
 

Parallax

Vizualizari
1982
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri