Claudiu Zamfir
O echipă de antreprenori, printre care se află și români, a fondat un startup IT, în SUA, în ianuarie 2021, și, după 7 luni, compania lor obține o finanțare de capital de risc de 9,5 milioane de dolari.
Opaque se numește startup-ul și dezvoltă tehnologii de securitate cibernetică. Investiția seed este condusă de Intel Capital, fondul de investiții al producătorului american de procesoare. La runda de finanțare au mai participat Race Capital, The House Fund și Factory HQ, potrivit unui anunț postat de Opaque pe contul său de LinkedIn.
Firma a fost deschisă la Berkeley, statul California, un oraș universitar din apropiere de San Francisco.
Printre fondatori o regăsim pe Raluca Ada Popa, o sibiancă plecată în America. Ea ocupă și poziția de președintă a companiei. Un alt român care figurează drept cofondator al Opaque este profesorul Ion Stoica, un nume cu mare greutate în domeniul informaticii, despre care am mai scris pe StartupCafe.ro. Din echipa tehnică a companiei face parte și Octavian Sima, un data scientist tot de origine română.
Alți cofondatori ai Opaque sunt Rishabh Poddar, CEO-ul companiei, și Chester Leung, care este și inginer principal al startup-ului american.
Raluca Ada Popa, la cei 34 de ani ai săi, este cunoscută în lumea calculatoarelor și a business-ului IT. Alături de doi asociați, ea a fondat, în anul 2015, un alt startup de securitate cibernetică, PreVeil, care a atras investiții de 7 milioane de dolari, conform Crunchbase. Acel startup a fost deschis pe Coasta de Est, în zona Boston, unde Raluca a făcut facultatea.
Originară din Sibiu, ea a făcut liceul în localitate, la Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, după care a plecat în America, la facultate. Ajunsă la MIT, probabil cea mai puternică universitate tehnologică din lume, Raluca Ada Popa și-a luat licența în info și în mate de aici, iar apoi a făcut masteratul și doctoratul tot la MIT.
Aici ea a primit o serie întreagă de distincții, în anul 2019 fiind inclusă de MIT Technology Review în topul „35 Innovators under 35”. De asemenea, a primit premiul „George M. Sprowls”, o bursă Google, pentru teza ei de dectorat de la MIT.
„La un nivel intuitiv, sistemele de securitate actuale încearcă să construiască ziduri de protecţie în jurul datelor confidenţiale, dar atacatorii mereu găsesc câte o breşă în zid, căci aceste ziduri din software sunt extrem de complexe şi imposibil de a fi complet corecte şi, deci, impenetrabile. Cercetarea mea protejează datele chiar şi când atacatorii reuşesc să treaca prin ziduri. Cum? Noi cifrăm datele cu coduri care nu pot fi descifrate fără anumite chei şi nu ţinem cheile pe servere. Asadar, atacatori pot fura doar datele criptate care, practic, le sunt inutile” - și-a explicat ea teza de doctorat, într-un interviu pentru Tribuna.
Ulterior, Raluca Ada Popa s-a mutat pe Coasta de Vest a SUA, fiind profesoară în IT la UC Berkeley, o altă importantă universitate americană de tehnologie. Aici i-a cunoscut pe ceilalți antreprenori împreună cu care a fondat Opaque.
La UC Berkeley este profesor și celălalt cofondator român al startup-ului, Ion Stoica (55 de ani). Un nume de referință în Silicon Valley, el s-a format ca inginer mai întâi în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informtică, la Politehnica din București (1989). Stoica are și un doctorat la Carnegie Mellon University (SUA). În America, informaticianul de origine română a obținut numeroase premii și distincții în domeniul tehnologiei.
Ion Stoica se numără printre cofondatorii companiei IT americane Databricks, evaluată anul acesta la 29 de miliarde de dolari, după ce a primit o rundă de investiții de 1 miliard. Compania este așteptată să se listeze pe bursă, în SUA, anul acesta. Din echipa de fondatori Databricks mai face parte și informaticianul canadian de ordigine română Matei Zaharia, cunoscut ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri în procesarea de date.
Ion Stoica a mai co-fondat și alte companii puternice în SUA: Anyscale și Conviva.