Claudiu Zamfir

Minister: Start-Up Nation, HoReCa2, Femeia Antreprenor s-ar putea bloca, dacă Guvernul nu crește salariile din agențiile IMM. Cât câștigă funcționarii care verifică proiectele IMM

birocratie-dreamstime

Programe naționale de miliarde de euro, pentru finanțarea firmelor mici și mijlocii (IMM) din România, cum sunt Start-Up Nation, Femeia Antreprenor sau schema HoReCa2, ar putea să se blocheze, dacă Guvernul nu crește salariile funcționarilor din agențiile IMM care implementează aceste scheme de sprijin, avertizează Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), care precizează și care sunt remunerațiile actuale ale angajaților respectivi.

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului derulează o listă lungă de programe de sprijin pentru IMM-uri, finanțate de la bugetul de stat, cum sunt Start-Up Nation și Start-Up Nation Diaspora, Femeia Antereprenor, Schema HoReCa 2 (aflată în pregătire), programul de Microindustrializare, programul de Comerț-Servicii. Acestora li se adaugă și programe pe fonduri europene, cum este schema de granturi IMM Agri-Food, aflată în implementare, precum și mai vechea schemă de capital de lucru prin ordonanța 130/2020, ajunsă la final.

Dar ministerul nu implementează aceste programe prin aparatul său central, ci prin 9 Agenții pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului (AIMMAIPE), aflate în subordinea sa. Aceste agenții sunt împărțite în București și alte 8 orașe mari, pentru a acoperi toată țara.

Agențiile au câte 26 de posturi în organigramă, dar numai 18-20 sunt ocupate efectiv cu personal. Salariile acestor funcționari sunt însă mai mici decât ale angajaților din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, chiar dacă agențiile sunt în subordinea MAT.

„Salariul unui consilier asistent al AIMM este de 2.605 lei - net, iar al unui consilier superior gradație 5 este de 3.259 lei – net, discrepanţă vădită  în raport cu gradul de responsabilitate ridicat ce revine fiecărui angajat în gestionarea fondurilor nerambursabile” - spune ministerul.

MAT se plânge că din cauza salariilor mici, nu mai vin nici candidați la concursurile de angajare pentru posturile din cele 9 agenții IMM, iar cei care ajung să lucreze în acolo pleacă foarte repede.

Având în vedere nivelul salarizării, posturile din AIMM nu prezintă atractivitate pentru piaţa muncii, astfel încât, la momentul în care au fost organizate concursuri de recrutare s-au înscris foarte puțini candidaţi, iar mulţi dintre ei, după promovarea concursului, în câteva luni au solicitat modificarea raportului de serviciu, date fiind nivelul de responsabilitate și volumul de muncă. Sunt foarte puțini cei care decid să rămână după ce au ajuns la un nivel de cunoaştere și aplicare a procedurilor de implementare a programelor, fluctuația în rândul personalului reprezentând o problemă constantă” - spune Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Astfel, MAT solicită prin proiectul său de ordonanță de urgență ca salariile din agențiile sale să fie crescute la nivelul salarial din minister. Proiectul de OUG are însă nevoie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a produce efecte.

În nota de fundamentare, ministerul avertizează că „neadoptarea în regim de urgență a unor reglementări privind stabilirea salarizării personalului din cadrul agențiilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, în concordanță cu nivelul de responsabilitate și volumul de muncă, ar putea duce la un blocaj în implementarea măsurilor finanțate de la bugetul de stat sau din alte fonduri externe derulate în prezent pentru combaterea efectelor negative generate atât de pandemia de COVID – 19, cât și de criza provocată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor și îmbunătățirii mediului de afaceri din România”.

Potrivit ministerului, personalul din agențiile IMM gestionează programe de sprijin cu „peste 120.000 de aplicanți și peste 70.000 de contracte semnate cu beneficiarii”, valoarea însumată a plăților până în prezent fiind de aproximativ 1,4 miliarde euro.

Nu este prima oară când agențiile IMM se plâng de probleme de personal. În anii trecuți, problema principală era numărul insuficient de posturi. Posturile au fost suplimentate de guvern, dar iată că acum nu pot fi ocupate, din cauza salariilor considerate prea mici.

Parallax

Vizualizari
4065
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri