Claudiu Zamfir

Măsura 2 AGRI-FOOD 2022: Situația plăților la zi - beneficiarii de granturi IMM și suma totală

Thumbnail

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a precizat câți beneficiari și-au primit granturile de câte 5.000-120.000 de euro și suma totală plătită până în prezent, în cadrul Măsurii 2 a schemei de ajutoare de stat IMM Agri-Food.

De la începutul lunii noiembrie până vineri, 25.11.2022, dintr-un total de 3.474 de solicitanți contractați, au fost plătiți 2969 de beneficiari. Suma totală plătită până în prezent este de 1.051.712.671 lei, adică 212.557.382 euro, la cursul de schimb folosit în program.

Plățile continuă, agențiile IMM din subordinea MAT eliberând autorizări la plată, în funcție de verificări și soluționarea contestațiilor.

Reamintim că, în total, Măsura 2 Agri-Food a avut un buget de 250 de milioane de euro, dar, în urma verificărilor automate, s-au semnat contracte de finanțare în valoarea totală de 249,5 milioane de euro, cu 3.474 de solicitanți. Ultimul beneficiar care a semnat contractul de finanțare figurează la nr. de ordine RUE 3795, o firmă care a contractat 224.000 de lei,  pentru un proiect la Galați.

Astfel, au rămas neutilizați circa 500.000 de euro, dar suma nefolosită riscă să crească și mai mult ca urmare a respingerilor decise după contractare, prin verificările suplimentare.

Așa cum am relatat pe StartupCafe anterior, unii dintre aplicanții au fost respinși în faza post-contractare, din cauza extrasului Revisal. Între timp, o serie de beneficiari contractați au depus contestații în termenul prevăzut în procedură (2 zile calendaristice de la data transmiterii actului administrativ pentru neîndeplinirea condițiilor de eligibilitate), iar unele au fost soluționate în favoarea reclamaților.

Contestațiile se soluționează de către o Comisie de contestație din cadrul Agenției IMM, formată din membri care nu au participat la procesul de verificare al documentației pentru care s-a depus contestație. Termenul de soluționare a contestației este de 3 zile lucrătoare de la data primirii contestației. Soluția se comunică prin e-mail sau front office (în platforma de granturi IMM).

Dacă li se resping și contestațiile, oamenii mai au la dispoziție instanța de judecată. „În conformitate cu dispozițiile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, în situația în care solicitantul se consideră vătămat într-un drept al său sau într-un interes legitim, acesta are dreptul de a urma procedura prevăzută în aceste situații. Înainte de a se adresa instanței de judecată, solicitantul trebuie sa urmeze procedura plângerii prealabile” - prevede procedura Măsurii 2 Agri-Food.

(Citește și: Noua Măsură 2-2022: Comunicate/anunțuri mass-media pe StartupCafe. Preț, eligibilitate, model de comunicat, în proiectele "IMM AGRI-FOOD")

Statusul plăților MAT în schemele anti-criză COVID:

Potrivit unui bilanț transmis de MAT, vineri, redacției StartupCafe.ro, totalul plăților efectuate de minister către antreprenori, în programele anti-criză din 2020 încoace se ridică la 7,9 miliarde de lei (circa 1,6 miliarde euro):

  • Măsura 1- microgranturi prin OUG 130/2020, sesiunea 1 - 168, 1 milioane lei pentru 17369 beneficiari.
  • Măsura 1 - microgranturi prin OUG 130/2020, sesiunea 2 - 236,1 milioane lei pentru 24.399 de beneficiari.
  • Măsura 2 - granturi de capital de lucru prin OUG 130/2020 - 4,3 miliarde lei pentru 16.561 de beneficiari.
  • Schema HoReCa 1 - 2,1 miliarde lei pentru 8.288 beneficiari,
  • Măsura 2 - granturi AGRI-FOOD prin OUG 61/2022 - 1 miliard de lei pentru 2969 beneficiari (plățile continuă).

De precizat că, între timp, unii dintre beneficiarii care și-au primi banii prin Măsura 1 - microgranturi prin OUG 130/2020 s-au văzut nevoiți să returneze ajutorul, în urma unor controale ulterioare efectuate de funcționarii din agențiile IMM ale ministerului.

Separat, programele IMM Start-Up Nation (național și diaspora), precum și Femeia Antreprenor și-au finalizat sesiunile de înscrieri și selecția automată în fază preliminară, dar mai durează până se vor semna primele contracte de finanțare, iar plățile vor veni probabil din 2023, în cel mai bun caz.

Într-un comunicat de presă, MAT spune că funcționarii săi au fost puși „de multe ori în situații de criză”, ca urmare a „volumului de activități și termenelor urgente”.

„Personalul Direcției Generale Antreprenoriat și Programe de Finanțare (DGAPF), alături de colegii din cadrul AIMM, a depus eforturi susținute, de multe ori peste programul de lucru, pentru a asigura cadrul procesării tuturor cererilor de finanțare, de ordinul sutelor de mii. Chiar dacă volumul de activități și termenele urgente ne-au pus de multe ori în situații de criză, satisfacția de a fi contribuit la sprijinirea, înființarea și dezvoltarea firmelor românești, unele dintre acestea fiind chiar salvate datorită măsurilor compensatorii, în contexul crizelor suprapuse, este una foarte mare” - a transmis MAT.

Bilanțul a fost publicat la împlinirea primului an de la înființarea actualului Minister al Antreprenoriatului și Turismului. Schemele COVID au fost începute în anul 2020, când instituția era mai mare - Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Ulterior, titulatura s-a mai schimbat o dată, desprinzându-se ca instituție separată Ministerul Energiei, pentru ca de un an să se creeze actualul MAT.

Sumar-programe imm 2022

----

Parallax

Vizualizari
3024
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri