Claudiu Zamfir

Ministerul Economiei: Măsura 3 este blocată momentan. Lista programelor de finanțare

Thumbnail

Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru firme este „blocată momentan până la remedierea unor probleme apărute la modul de selecție a firmelor solicitante”, a precizat, miercuri, Ministerul Economiei, într-un comunicat.

„Ministerul continuă și anul acesta măsurile de ajutor din Programul de granturi pentru IMM. Pe lângă Măsura 1, care vizează microgranturile (ajutoare de stat de câte 2.000 de euro pentru microîntreprinderi), și Măsura 2, granturi pentru capital de lucru, va fi operaționalizată și Măsura 3, granturi pentru investiții, blocată momentan până la remedierea unor probleme apărute la modul de selecție a firmelor solicitante” - spune Ministerul Economiei.

Parlamentul a adoptat Legea Bugetului pe anul 2021. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului are alocat pentru acest an un buget de aproape două ori mai mare decât anul trecut, creditele bugetare aprobate totalizând 6,6 miliarde de lei. 92% din acest buget va fi folosit pentru ajutoare acordate sectorului privat, afectat de măsurile impuse de stat pentru controlul pandemiei COVID 19.

Ministerul va administra anul acesta mai multe programe de ajutor. Pentru programul Start-Up Nation s-au alocat 641 de milioane de lei, banii fiind destinați plăților către firmele beneficiare din edițai a doua - 2018-2019, care au depus deconturi și nu și-au primit granturile de la stat.

Thumbnail

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
10653
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Mihai
Catana
Oare poate exista ceva mai deprimant decat aceste komunicate?
poza de profil
De ce
nu merge?
Ce inseamna ”este blocata”? Care este baza juridică? Este cumva o decizie de oportunitate? Si care este oportunitatea? Termenul final stabilit de Comisia Europeana este 30.06.2021 pentru semnarea contractelor. Cum vor recupera timpul pierdut?
poza de profil
Alex
Consultant
poza de profil
Adrian
Miron
Experienta noastra cu aceste masuri gestionate de stat ne-a convins sa nu mai depunem NICIODATA pe linii de finantare gestionate direct de Minister. Suntem consultanti cu o experienta de peste 10 ani si nu am patit niciodata sa dam de asemenea lipsa de coerenta si birocratie. Si, am sa sintetizez pe scurt:
-in iunie 2020 ne anunta Presedintele tarii si Ministrul Economiei ca vor fi deschise niste linii de finantare pentru a ajuta mediul privat sa depaseasca perioada extrem de grava prin care treceam
-din iunie pana in septembrie, cel putin la 2 zile apare pe post cate un guvernant (oficial sau surse) si ne intretine atentia cu ”informatii” despre mult asteptatele linii de finantare - ca ajunsesem intreaga echipa sa stam in continuu pe site-ul Ministerului sa aflam ceva, incercam n variante de cereri de finantare pt clientii nostri, n variante de buget si proiectii financiariare pt ca, deh, eram amenintati ca in 3 zile de la pulicare se va deschide linia si nu ar trebui să ratam startul
-renuntam la concedii, la orice alte activitate si cautam incontinuu să găsim niste informatii viabile pentru a putea să ne ajutam clienții - mai ales ca eram ”amenintati” de MInister săptâmânal, că se deschid liniile
-in octombrie (după 4 luni de la anuntul initial), ni se arată o procedură în consultare publică, făra model de cerere de finanțare, fără model de previziuni, fără nimic...și având și multe stupidități în ea
-scriem la MInister, ne informăm clienții, stam iarăși ”pe ghimpi” să nu ratăm ceva
- pe 20 octombrie se deschide linia de microgranturi
-pe 26 octombrie cea de Capital de lucru - in 5 min se epuizează bugetul, seara iese Dl Ministru si ne spune ”gata - s-a terminat”
-după 1 saptamână de înscrieri (deci, după 5 luni de asteptare primim doar 1 săptamană ca să depunem), suntem anuntati că se înduplecă oficialii din Minister si suplimentează bugetul ca să acopere toate cererile depuse. Nu spune nimeni totusi că declaratiile Ministrului din prima zi au oprit multe alte firme in necesitate care ar fi vrut să depună cereri dar s-au lăsat păgubași
- asteptăm 2 luni ca să primim banii la microgranturi și 6 luni la Capital de lucru (timp in care clientii dau faliment si suna consultantul săptâmânal ca să-l certe sau ca să se plângă de nenorocirea prin care trece și cerându-i să ”facă ceva să vină banii aceia odată!”
- asteptam, căutăm să vedem care sunt regulile de implementare la cele 2 măsuri - nu aflăm nimic decât niște informații disperate de la alte firme care se chinuiau cu telefoane la CAllCenter
- primim procedura la Măsura 3 (după ce ne stresăm că iese varianta din Parlament - facem 2 grile de punctaj pentru fiecare client, previziuni in 2 moduri pt fiecare.....n variante de cereri si bugete). Iarăși - gresit. MInisterul nici nu mai răspunde la telefon, nici nu mai dă informatii.
-incepe inscrierea pe 4 decembrie (după 3 zile libere legale in care nimeni de la Minister nu lucrează și deci nu poate răspunde la o intrebare simplă - care este formula de calcul RIR pe care o utilizăm: la investitie, la total activitate.....)
-asteptam notificări la Măsura 2: intrăm de min 2 ori/zi in platformă inclusiv pe 31 decembrie și nimic
- depunem proiecte, ne stresăm, ne chinuim, ne calculăm, și în final asteptam cu speranta
-Surpriză: Ministerul anunta blocarea măsurii pe niste motive stupide (că noi nu am inteles ce gândeau ei când au scris minunanta procedura)
-februarie - asteptam procedura pentru depunerea raportului de progres la microgranturi - nu primim nimic
-final februarie : primim un tutorial in care aflăm că raportarea este altfel decât cea din procedură: că trebuie să introducem separat fiecare articol din factura, că pentru depunerea unui raport trebuie să mai pierdem 5-10 re, pe lângă cele pe care le-am pierdut. Inebunim: noi am uat un tarif foarte mic, din respect pt clientii nostri (parcă cât poți să iei pentru un grant de 2000 euro când firma deja este in dificultate?!!!)
Acum mă simt de parcă as fi un functionar public: ziua trece, leafa merge, doar că ziua a trecut si leafa nu a venit....Timp consumat in zadar!!!!!


poza de profil
De ce
nu merge?
”a nu mai depunem NICIODATA pe linii de finantare gestionate direct de Minister.”
Nu cred că asta este soluția. Trebuie să găsim soluții ca să îi mobilizăm.
poza de profil
Alex
Consultant
Isi bat joc de IMM-uri ! Vor sa elimine firmele care au solicitat achizitia de spatii pentru prestari servicii ! Am o situatie, o editura, a solicitat achizitia de birouri. Ce era de facut, daca serviciile de editura se presteaza in birouri (spatii nelocative) sa fi solicitat achizitia unei hale? CEA MAI BUNA SOLUTIE ESTE SA SUPLIMENTEZE BUGETUL, ASTFEL INCAT TOTI CEI CARE S-AU ANGAJAT LA UN PROCENT DE MINIM 50% COFINANTARE SA PRIMEASCA FINANTARE (cu respectarea celorlalte conditii de eligibilitate, desigur). De ce pana la 50% ? Sa se imparta echitabil jumatate-jumatate efortul investitional intre stat si IMM-ul beneficiar ! Lansam o petitie pentru suplimentarea bugetului in conditiile de mai sus ?
poza de profil
De ce
nu merge?
Nu imi place faza cu achiziția de imobile, dar asta este, eu au făcut regula, trebuie să o respecte.
”Lansam o petitie pentru suplimentarea bugetului in conditiile de mai sus ?”
Da, cred că trebuia să o facem chiar mai de mult. Subscriu. oricum vor rămâne bani de la Măsura 2. Au dat 15% din CA, dar sunt multe firme care nu pot cheltui toți cei 15%. Vor fi și multe cheltuieli declarate neeligibile acolo. Să te ții că nu vor putea să recupereze banii.
poza de profil
Vasile
Popa
Să suplimenteze pentru toți care sunt eligibili și au făcut un plan de 100 de puncte, sau chiar peste 90. De ce doar pt cei cu minim 50% cofinanțare, eu cu 46% ce am făcut greșit să fiu respins? Să mi se permită atunci să schimb procentul din proiect. :)
poza de profil
Bogdan
C
Nu ai facut nimic gresit, dar ca si orice competitie, sau selectie pe baza unor criterii multiple, te-ai calificat la unul dintre ele , iar la altele nu. E simplu, nu vad de ce vorbim de atata lamentare.

Guvernul ar trebui sa fie bucuros, la aceasi investitie sutinuta de catre ei, investitia privata este dublata, fara nici un efort.
poza de profil
Bogdan
C
Pai ce se intampla mai Alex "consultant" au venit cei care le-ai promis finantare cu 50% sa isi solicite banii inapoi, si acum nu mai stii pe unde sa scoti camasa ? Sa nu modifice nimic, cine e eligibil, sa primeasa cat mai repede fondurile, cine nu e eligibil, sa fie mai atent data viitoare cand isi cauta "consultanti" de pe la firme cu "pretentii" .

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri